4/5
Artist:
Death Cab For Cutie
Album:
Thank you for today
År:
2018
Genre:
Rock
Bolag:
Atlantic, WEA

Tack för platta nummer nio, Death Cab For Cutie!

Den nionde studioplattan.

Den första sedan debutplattan då inte Chris Walla finns med.

Då blir det melankoliskt värre med Death Cab For Cutie

Det alternativa rock/indierock-bandet Death Cab For Cutie bildades i Bellingham, Washington, under 1997. Från början var det ett soloprojekt av Ben Gibbard, men det växte snart vidare till ett band.

Så här långt har det blivit nio plattor:

 • Something about airplanes (1998)
 • We have the facts and we’re voting yes (2000)
 • The photo album (2001)
 • Transatlanticism (2003)
 • Plans (2005)
 • Narrow stairs (2008)
 • Codes and keys (2011
 • Kintsugi (2015)
 • Thank you for today (2018)

På Thank you for today, uppföljaren till Kintsugi som inte riktigt föll en annan i smaken, får vi tio låtar och det är två nya bandmedlemmar som hjälper till att fixa dem: Dave Depper (gitarr) och Zac Rae (keyboard).

 1. I dreamt we spoke again
 2. Summer years
 3. Gold rush
 4. Your hurricane
 5. When we drive
 6. Autumn love
 7. Northern lights
 8. You moved away
 9. Near/Far
 10. 60 & punk

Det här är en samling melankoliska låtar och det första som slår en är att det här låter en del som Pet Shop Boys. Ta bort syntslingorna och lägg till lite gitarrer i stället så märker du likheten. Inte minst märker man det i rösterna hos Ben Gibbard och Neil Tennant

Death Cab For Cutie bjuder kanske inte på den enklaste musiken. Det är liksom inte någon melodiös sommarrock eller någon glad indierock. Det är betydligt mer svårlyssnat, men det finns något som ändå lockar till lyssning och ju mer man lyssnar desto mer uppskattar man Death Cab For Cutie.

Det här är en ganska mörk och melankolisk platta, men det finns också en ljusare ljudbild i vissa låtar. Dessutom finns det sköna gitarrslingor som får en att spetsa öronen lite extra. På det hela så är det en väldigt bra platta.

Bästa spåren? When we drive som påminner en del om David Bowies Heroes och Northern lights där den smått magiska Lauren Mayberry (Chvrches) finns med och hjälper till med sången. Den låten låter skickar dessutom ut en del Joy Division– och New Order-vibbar.

Death Cab for Cutie

Benjamin Gibbard (sång, gitarr, pinao)

Nick Harmer (bas)

Jason McGerr (trummor)

Dave Depper (gitarr)

Zac Rae (keyboards)

 

 

 

 

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born in the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående inlägg

Kurt Vile har gjort en klassiker - igen!

Nästa inlägg

Trophy Eyes - punk från Australien