Detta är alldeles strålande, Lars Winnerbäck!

Lars Winnerbäck har några magiska plattor bakom sig.

Nu är det dags för en till – för Eldtuppen är en rakt igenom grym platta och den tillhör det absolut bästa som Winnerbäck har gjort.

5/5

Artist:
LARS WINNERBÄCK
Album:
ELDTUPPEN
År:
2019
Genre:
ROCK
Skivbolag:
UNITED STAGE

Lars Winnerbäck slog igenom under slutet av 1990-talet och han har sedan dess varit en väldigt pålitlig artist när det gäller att släppa bra album. Allt har liksom varit skitbra eller strålande.

 • Dans med svåra steg (1996)
 • Rusningstrafik (1997)
 • Med solen i ögonen (1998)
 • Kom (1999)
 • Singel (2001)
 • Söndermarken (2003)
 • Vatten under broarna (2004)
 • Daugava (2007)
 • Tänk om jag ångrar mig, och sen ångrar mig igen (2009)
 • Hosianna (2013)
 • Granit och morän (2016)
 • Eldtuppen (2019)

På Eldtuppen ger Winnerbäck oss elva låtar. Det är låtar om död, ångest, livet, samhällsklimatet, om att vara sig själv, om att börja om, Stockholm och så finns det någon hälsning från Alperna.

 1. Tror jag hittar hem
 2. Paradiset
 3. Eldtuppen
 4. Hur och vem och vad
 5. Skulle aldrig hända oss
 6. När jag såg dig
 7. Vykort från Alperna
 8. Precis det där
 9. Död och himmel
 10. Stockholm i okt
 11. Hymn

Så här skriver Lars Winnerbäck på sin Facebooksida:

Jag kan i efterhand bara konstatera att det kom att handla mycket om att börja om. Jag tror att jag sjunger det på tre skilda ställen på skivan. Att börja om. Inte som ett ekorrhjul, utan mer som att livet överraskar. Det är väl på det hela taget en rätt uppåt skiva. Eller, jag vet inte. Jag tycker det.

Det är väl knappast så att Winnerbäck gör något nytt med det här. Det är ett sound som man känner igen och det är samma vemod som man har känt sedan 1990-talet. Sedan har han ju också spelat in plattan på Irland igen. Det har han gjort tidigare och varför inte göra det när man kan och trivs där?

Det är faktiskt detta som man vill ha från Winnerbäck. Det är ju detta som gör honom så makalöst bra – att Lars Winnerbäck är Lars Winnerbäck. Då passar det ju också bra att han inleder albumet med Tror jag hittar hem

Efter en lyssning av albumet sitter man mest och funderar på hur det är möjligt att Winnerbäck gång efter gång lyckas göra det så bra. Denna gång är det dessutom lite utöver det vanliga. Detta tillhör det absolut bästa som han har gjort.

Ta bara en låt som Paradiset, med U2-gitarrerna och trycket i trummorna, där han bland annat sjunger ”Himlen är mörk över paradiset”. Inte ens i paradiset skiner solen när Winnerbäck beskriver hur det ser ut i världen.

Eldtuppen är så mycket vemod som man orkar med en fredag, men låten är makalöst bra och man måste bara lyssna på hur trasig en människa kan bli. Man känner sig som världens mest ensamma människa när Winnerbäck sjunger ”Jag är gammal, ful och slut som artist”. Hur och vem och vad är en annan favorit där Winnerbäck sjunger ”Gör vad du vill, du lever inte en gång till”. Det är en otroligt stark låt.

Skulle aldrig hända oss är en lite snabbare låt och det behövs. Det har varit mörkt och nästan jobbigt – på ett bra sätt – att lyssna på Winnerbäck så här långt. Även Vykort från Alperna går i ett lite snabbare tempo.

Död himmel är något helt annat. Det är en Stockholmsskildring och ett avsked till en vän som har gått bort. Även den avslutande Hymn är en stark låt. Här pratsjunger Winnerbäck en del när han funderar på livet och döden.

Topp tre? Nej. Det går inte.

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born in the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

4 Comments

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående inlägg

Ren briljans från Love Fame Tragedy

Nästa inlägg

Flera guldkorn på Sonic Kharmas platta ...

Senaste om Lars Winnerbäck