Lars Winnerbäck överraskar på nya plattan

När Lars Winnerbäck nu släpper Neutronstjärnan överraskar han.

Plötsligt låter inte Winnerbäck som den gamla Winnerbäck

5/5

Artist:
LARS WINNERBÄCK
Albumtitel:
NEUTRONSTJÄRNAN
År:
2023
Genre:
ROCK
Skivbolag:
UNITED STAGE MANAGEMENT GROUP

Det var 1996 – jösses, vad tiden går! – som Lars Winnerbäck släppte sin debutplatta Dans med svåra steg, men det var väl tre år senare och med hans fjärde studioalbum Kom som han verkligen slog igenom i Sverige.

Sedan dess har man väl egentligen alltid vetat vad man får av Winnerbäck när han släpper ett nytt album. De är liksom stöpta i samma form – i rock-, pop- och vistraditionen – och det är absolut inget som jag gnäller över eftersom Linköpingssonen har vansinnigt bra album i sin diskografi. Och jag håller albumet Singel som ett av de absolut bästa svenska albumen som någonsin har gjorts.

 • Dans med svåra steg (1996)
 • Rusningstrafik (1997)
 • Med solen i ögonen (1998)
 • Kom (1999)
 • Singel (2001)
 • Söndermarken (2003)
 • Vatten under broarna (2004)
 • Daugava (2007)
 • Tänk om jag ångrar mig, och sen ångrar mig igen (2009)
 • Hosianna (2013)
 • Granit och morän (2016)
 • Eldtuppen (2019)
 • Själ och hjärta (2022)
 • Neutronstjärnan (2023)

När han nu skulle släppa Neutronstjärnan så handlade det dock om lite nytt. Albumet har Lars Winnerbäck gjort tillsammans med den tidigare Kent-duon Joakim Berg och Martin Sköld – och de har satt sina fingeravtryck i de här låtarna.

 1. Min gata i stan
 2. Är det nåt jag ska ta med
 3. Nåt som verkligen är bra
 4. Alltid nästan där
 5. Vad gör det om hundra år
 6. En lampa i mässing
 7. Rosor och champagne
 8. Gärna lite till
 9. Neutronstjärnan
 10. Vår tid

Slutet för en stjärna. Alla yttre lager stöts bort. Temperaturen och trycket stiger. En supernova flammar upp. Allt som kvarstår är den ursprungliga stjärnans kärna. En neutronstjärna.

Från pressmeddelandet inför albumsläppet

Winnerbäck har valt att göra ett mer elektroniskt sound i sina låtar. Det är helt klart skillnad mot tidigare, men samtidigt så är det en Winnerbäck man känner igen. Det handlar snarare om en rejäl nyansskillnad än total förvandling – och man hör det redan på det fantastiska inledningsspåret Min gata i stan.

Det blir givetvis ännu mer Kent-vibbar när Joakim Berg finns med på sång i låtar som Nåt som verkligen är bra och Vår tid.

– Jag har länge tänkt och velat göra nåt som bryter av mot det jag gjort tidigare, men inte varit säker på hur eller med vem. Plötsligt, mitt i något annat, lyfte jag luren och ringde ”Jocke”, som jag inte hade hört av på flera år. Vi kallpratade i ungefär fyrtiofem sekunder, sen började vi jobba. Och han ringde Martin, säger Winnerbäck i pressmeddelandet.

– Det har varit kul att se ”Jocke” och Martin, i deras universum, hur dom jobbar tillsammans. Och det händer nåt oväntat när vi krockar. Logiskt och bekant, men nytt.

Textmässigt så är det lika lysande som vanligt. Det är vemodigt, men det finns lite hopp samtidigt som det är fräscht och uppfriskande att få höra låtar om nutiden. Det är berättelser om Sverige som Winnerbäck ger oss. I En lampa i mässing undrar han dessutom vad som har hänt med landet …

Lars Winnerbäck, Joakim Berg och Martin Sköld kan sträcka på sig. Detta är en fantastisk platta och troligtvis den bästa svenskspråkiga plattan så här långt in på 2023.

Topp tre … går inte. Det får bli fler: Vår tid, Min gata i stan, Nåt som verkligen är bra, Rosor och champagne, Är det nåt jag ska ta med och Neutronstjärnan. Äh, kör hela plattan så du inte missar något. Det är den verkligen värd.

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born in the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående inlägg

Vilket fantastiskt härligt gung, Bleachers!

Nästa inlägg

Hackney diamonds är ren klass från Stones

Senaste om Lars Winnerbäck