Ett nytt härligt album från Lars Winnerbäck

Lars Winnerbäck skickade ut tvådelars-EP-serien Själ och hjärta.

Nu lägger han till några nya låtar och ger oss ett nytt härligt album.

4/5

Artist:
LARS WINNERBÄCK
Albumtitel:
SJÄL OCH HJÄRTA
År:
2022
Genre:
ROCK
Skivbolag:
UNITED STAGE MANAGEMENT GROUP

Det var runt 1999 som en annan hittat Lars Winnerbäck. Det var då han gav oss det makalöst fina albumet Kom som innehåller låtar som Måste vara två, Hugger i sten, Söndag 13.3.99, Kom ihåg mig och inte minst titelspåret Kom.

Fast redan innan dess hade han skickat ut tre fullängdare …

 • Dans med svåra steg (1996)
 • Rusningstrafik (1997)
 • Med solen i ögonen (1998)
 • Kom (1999)
 • Singel (2001)
 • Söndermarken (2003)
 • Vatten under broarna (2004)
 • Daugava (2007)
 • Tänk om jag ångrar mig, och sen ångrar mig igen (2009)
 • Hosianna (2013)
 • Granit och morän (2016)
 • Eldtuppen (2019)
 • Själ och hjärta (2022)

Vilken diskografi han har alltså! Vilken låtskatt det här är! Och nu fyller han på med tolv låtar.

 1. Blåser bort
 2. Älvens industrier
 3. Släpp det där mörkret
 4. Själ och hjärta
 5. Skjutna stad
 6. Skriet
 7. Grand hotell
 8. Jag väntar här
 9. Decembernatt
 10. Kallt regn som faller
 11. Nånting kanske stjärnorna
 12. När hjulen rullar

Åtta av låtarna fanns med på EP-skivorna Själ och hjärta del 1 och 2 vilket alltså ger oss fyra nya låtar. Fyra nya låtar kan kännas lite fattigt, men å andra sidan så är det på ett riktigt album man vill ha de här låtarna. Det är på en fullängdare som de utan tvekan gör sig bäst. Låtarna får liksom nytt liv här.

Det blir en klassisk Winnerbäck-platta. Du känner igen hans softa rocksound. Du känner igen hans textberättande där han nu både berättar historien om Sverige och sig själv just nu.

Han inleder albumet med den nya låten Blåser bort där han tänker tillbaka på svunna tider och tider som har blåst bort. Den börjar lite soft, men tar fart mer och mer. Det är en riktigt skön låt och en härlig inledning på Själ och hjärta.

Jag kände mig konstigt nog hemma
Bland dom som inte
Hade nånstans att gå
Ja så var det då
Men nu känner jag hur det blåser
Jag känner nästan att jag blåser bort
Känner du så?
Känner du så?
En två!

Lars Winnerbäck

Sedan är det dags för Älvens industrier som är så där makalöst bra som Winnerbäck kan vara ibland eller snarare rätt ofta. Här bjuder han dessutom på lite U2-gitarer och det har man alltid varit svagt för. Sedan kommer pianot in i bilden innan Winnerbäck ger oss en ny berättelse om spillrorna av en gammal dröm. Det är mästerligt!

Släpp det där mörkret är en av de nya låtarna även om den har spelats flitigt sedan den släpptes som singel. Det är en klassisk Winnerbäck-låt – och det ska självklart tolkas som något himla positivt. Övriga nya låtar är Skjutna stad och När hjulen rullar. Med Skjutna stad blir det en del americanakänsla.

Det är När hjulen rullar som får avsluta albumet. Det är vemodigt som tusan – precis som det är med Jag väntar här – när Winnerbäck sjunger att han har det som bäst när hjulen rullar, när han inte fastnar i en tid eller tro.

Fast några låtar till måste nämnas. I Grand hotel blir det överraskande tungt till en början. Winnerbäcks sound skickar ut en del mörka Thåström-vibbar i början av låten, men sedan känner man igen honom.

Decembernatt tillhör de absolut bästa låtarna på albumet, men den blir ju lite offsiden när vi är inne i maj månad … fast den är lika bra för det.

Nånting, kanske stjärnorna är smått briljant. Här står plötsligt Winnerbäck på en lekplats med en festis i sin hand. Det blir en upptemporockballad där Winnerbäck är redo att ta risken igen. För vem vet hur lång tid vi får?

Kallt regn som faller är även den lysande. Här är Winnerbäck inne på klimatet – både det politiska och det krisande: ”Folk bryr sig, folk bryr sig fel // Jag är trött på det, säg till dem // Det är ett kallt regn som faller // Och jag fryser.”

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born in the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående inlägg

Gitarrsträngarnas gummi-Tarzan

Nästa inlägg

En finfin debutplatta av Armadillo King

Senaste om Lars Winnerbäck