Gott om guldkorn bland Hennings demoner …

Så vad gör man om man har en massa gamla låtar i byrålådan?

Tja, Henning tyckte att det var en bra idé att släppa en fyraspårs-EP med 43 (?!) bonusspår.

4/5

Artist:
HENNING
Album:
EN DEMON FLERA DEMON – DEL 2
År:
2020
Genre:
ROCK, POP
Skivbolag:
COQPIT

HenningHenning Ejnefjäll – har varit aktiv som singer-songwriter sedan tidigt 1990-tal. 1994 fick han sitt första skivkontrakt med Amigo musik som sedan köptes upp av EMI. Sedan starten har det blivit fyra album på svenska:

 • Äntligen 22 (1996)
 • Egentligen 22 (2017)
 • En demon flera demon – del 1 (2019)
 • En demon flera demon – del 2 (2020)

Den här sista plattan är dock lite speciell. Här har Henning valt att göra fyra nya inspelningar och sedan har han fyllt på med äldre låtar.

De fyra första låtarna låter väldigt bra. Det är svensk singer-songwriter-rock som finns någonstans runt David Urwitz och Lars Winnerbäck. Här finns den ganska rockiga Genom en natt, den fantastiskt vackra och pianobaserade Framtid och historia, den melankoliskt härliga Hoppet är över samt den småsynthiga Leker som snart vrids till och blir en rocklåt. Redan efter de fyra låtarna är man imponerad av Henning som man trots allt känner igen sedan debuten för så många år sedan.

Sedan har man övriga 43 spår att sätta tänderna i. När det handlar om demoversioner kan det bli bra, men det kan också bli mindre bra. Och visst, allt är inte perfekt här fast det ska väl knappast demoversioner vara?

Fast när Henning ger oss demoversioner av låtar som han har gjort från 1995 och framåt finns det helt klart en hel del guldkorn. Det finns en jäkla massa guldkorn och samtidigt som det är kul att få allt detta av Henning så känns det nästan lite onödigt mycket. En del låtar kanske inte kommer att få den uppmärksamhet som den förtjänar …

När man lyssnar på detta så tar det inte så jäkla lång tid innan man börjar leka med tanken att man skulle kunna plocka ut tolv demolåtar här och då få ihop en finfin platta … så här kommer den:

 1. Jag kan om jag vill
 2. Nån dag ska det hända bra grejor
 3. Inget är för alltid
 4. Skakar
 5. Vill du nånting
 6. Vår stad
 7. Allting får gå
 8. En superkraft
 9. Ingenting går
 10. När hjärtat ler
 11. Från ett garage
 12. Allt blir bra

Det är tolv låtar som sträcker sig från allt mellan vispoprock till svensk rock med punkvibbar. Om det spretar ? Ja, men det gör det på ett bra sätt.

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born in the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

2 Comments

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående inlägg

En skön bilåkarplatta från American Mile

Nästa inlägg

Erasures bästa platta sedan 1980-talet

Senaste om Henning