4/5
Artist:
Henning
Album:
Galileo
År:
2018
Genre:
Rock
Bolag:
Gaphals

Henning smyger sig ut ur nattens mörker

Ta en skopa Bo Kaspers Orkester.

Ta en ännu större skopa Dire Straits.

Då får du Henning som nu släpper sitt debutalbum Galileo.

En annan har helt klart lätt att fastna för den lite softa, svängiga och bluesiga rockmusiken som Dire Straits gav oss. Det där gitarrsoundet de bjöd på gjorde så att man nästan försvann in i musiken.

Det är inte heller fel att nämna J. J. Cale och Bo Kaspers Orkester när man snackar om Henning. En märklig blandning? Möjligt, men Henning får det att låta bra.

Nu är inte Henning (Henning Sernehede) ett nytt Dire Straits – det kommer vi liksom aldrig att få – men han får absolut fram ett sound som går åt det hållet.

Vi får en soft platta. Det är tillbakalutad och väldigt skönt.

  1. Som en tjuv
  2. En på miljonen
  3. Shangri-La
  4. Ett moln eller två
  5. Galileo
  6. Goldbergvariation
  7. Konfucius
  8. Åt ditt håll
  9. Blues #4

Vi får en perfekt start som ser till att man blir nyfiken. Vi får inledningsspåret Som en tjuv.

Låten kom till efter att Henning under några nätter suttit i sitt köksfönster med gitarren i knät och tittat ut över Göteborgs hamninlopp.

Så här säger han om den låten i ett pressutskick:

Låten handlar inte om Göteborg, den råkar bara utspela sig där. Min lägenhet är väldigt lyhörd så låtarna har liksom smugit sig fram ur nattens mörker för att inte störa grannarna.

Den försiktigheten finns i samtliga låtar. Det är lågmält hela vägen och det är grymt skönt att dra i gång.

Egentligen är det bara till att blunda och välja en låt. Du kan knappast bli besviken. Henning radar upp bra låtar. Som en tjuv är redan nämnd, En på miljonen, Shangri-La … allt på plattan är bra.

Fast man måste kanske nämna titelspåret Galileo lite extra. Det är ett så skönt sound och återigen är det gitarren som fångar en.

För göteborgaren Henning började allting med musiken i London. Han bodde där med sin familj och när storasystern tog gitarrlektioner stod Henning och spanade i dörrspringan. När han var tio-tolv år startade han sitt första band, Jimi Hennings Experience som spelade Jimi Hendrix-låtar i skolans gymnastiksal hemma i Masthugget, Göteborg.

Sedan dess har det runnit en hel del vatten under broarna och Henning har spelat in skivor med bland andra Sofia Karlsson, Lill-Babs, Daniel Gilbert, West Of Eden, Benjamin Folke Thomas.

På Galileo kompas Henning av Slowgold. Johannes Matsson spelar bas, Erik Berndtsson trummor och Amanda Werne körar.

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born in the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående inlägg

Plattan som sätter en ny standard för Calexico ...

Nästa inlägg

Rick Springfield överraskar igen ...

Senaste om Henning