Pale Waves låter inte längre som förr …

När Pale Waves släppte sitt debutalbum My mind make noises bjöd de på bålskön indiepop.

Fyra år senare ger de oss något annat …

4/5

Artist:
PALE WAVES
Albumtitel:
UNWANTED
År:
2022
Genre:
POPPUNK, PUNK
Skivbolag:
DIRT HIT

När Pale Waves, som bildades i Manchester 2014, släppte sin debut räknades de som ett av de mest spännande indiebanden i England och det var inte så konstigt med tanke på det fina albumet som hade en 1980-talskänsla över sig.

De fyllde på med Who am I och det var väl fortsatt indiepop, men nu kunde man även höra poprock och punkpop i en del låtar. 2022 har de tagit det ytterligare några kliv. Ja, nu har indiepopen bytts ut mot poppunk. Pale Waves, med sångaren och gitarristen Heather Baron-Gracie i spetsen, har blivit lite skitigare och lite råare – om poppunk nu kan vara det. De är det i alla fall om man jämför med debuten.

I intervjuer har Heather Baron-Gracie har berättat att hon med Unwanted ville göra en energifylld platta med låtar som skulle vara roliga att spela live. Man kan väl säga att hon har gjort det.

 1. Lies
 2. Unwanted
 3. The hard way
 4. Jealousy
 5. Alone
 6. Clean
 7. Without you
 8. Only problem
 9. You’re so vain
 10. Reasons to live
 11. Numb
 12. Act my age
 13. So sick (of missing you)

Och när Pale Waves ville göra poppunk så valde de att plocka bort syntharna – vilket var något av deras adelsmärke. Det var lite det som gjorde att de stack ut – och att då ta bort dem? Nja, var väl tanken på förhand.

Inga synthar alltså. Vad ersatte de dem med? De höjde helt enkelt volymen på gitarrerna och det är ju aldrig fel. Och efter att ha lyssnat på plattan så är det bara att konstatera att Unwanted är fullmatad med bra poppunklåtar.

Hur det låter? Tja, en blandning av Paramore och Avril Lavigne är kanske en beskrivning som fungerar. Hur som helst så ser Pale Waves till så att det svänger som tusan! De är mästerliga på att göra refränger som gör att man studsar inombords!

Lies, som släpptes i maj, var förstasingeln från albumet och den får även inleda Unwanted och Pale Waves presenterar sitt nya poppunksound sound direkt. Sedan blir det en härlig resa med det brittiska bandet som i låt efter låt sprutar ut energi. De gör det inte minst i albumets höjpdpunkter Jealousy, Unwanted, Alone och Reasons to live.

Clean är en annan låt som man fastnar för väldigt enkelt. Det är hur trallvänligt som helst och det är väl inte så himla mycket punk över den.

Det var onekligen kul att höra Pale Wavces göra detta, men samtidigt så saknar man det gamla Pale Waves

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born in the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående inlägg

Finnegan's Hell bjuder på en härlig salut ...

Nästa inlägg

The Prince of darkness levererar fortfarande

Senaste om Pale Waves