Knifven låter mörkare än någonsin

Punktrion Knifven är tillbaka med ny musik.

Nu ger de oss sju energiska, melodiösa och riktigt mörka punklåtar på minialbumet Trött, dött, kött.

4/5

Artist:
KNIFVEN
Album:
TRÖTT, DÖTT, KÖTT
År:
2019
Genre:
PUNK
Skivbolag:
GAPHALS

När Knifven släppte plattan Brinner under 2017 bjöd de på okonstlad, pang på-punkrockskrammel på svenska.

Nu är de tillbaka och man kan väl säga att de fortsätter på ungefär samma sätt med sitt punkskrammel fast med en skillnad – Knifven har nog aldrig låtit så här mörka.

  1. Nej
  2. Drömmen
  3. K.O.
  4. (Alla hjärtans) Död
  5. Längtan
  6. Sista sekunden
  7. 18

Den här sjuspårsplattan hamnar lätt på repeat när Knifven öser på och när de bjuder på lite texter där de nästan känns förbannade så måste man bara höra det här. Det börjar direkt med Nej där man hela tiden får höra ”Ingen bryr sig om dig”.

I Drömmen är det ingen som vet vad de gör. Det är ingen som förstår någonting. Knifven ger oss en låt om ekorrhjulet, om att människor fastnar i ett maskineri där de glömmer bort sig själva.

Det är ett jäkla skönt drag i låt efter låt som dessutom är melodiösa och när de trycker in en synthslinga i KO så lyfter den låten lite extra efter att man nästan har skrikit sig hes till ”Du måste kämpa för dig själv!”

När det dessutom finns en låt som heter (Alla hjärtans) Död så vet man att det knappast handlar om någon solskenspunk från Knifvens sida denna gång.

Knifven är både mörkare, för att inte säga nattsvarta, och mer arga än tidigare – och det går onekligen hem!

Sista sekunden är en annan skramlig sak. Här är det faktiskt inte helt svart. Det är en kärleksförklaring. För vad vore livet utan dig? Förmodligen ett rått stinkande hål. Fast sedan kommer frågan ”Vad finns det kvar av det nu?”

Bara för att se till så att man piggnar till så är det läge att vrida upp volymen lite extra innan man drar i gång 18. Då får man höra Knifven sjunga att ”det går åt helvete!”

Längtan är den minst skramliga låten och här finns återigen en skön synthslinga som gör att man blir nyfiken. Det blir nästan någon industrirock och gunget i den här låten är som från en annan planet – och då blir det också favoriten från det här albumet.

Det kan vara så att det inte sätter sig vid första lyssningen, men låt plattan snurra på. Till slut sätter det sig och då blir Trött, dött, kött en kanonplatta!

Albumet släpptes den 30 augusti.

Knifven
Anders Carlborg (gitarr, sång)
Joakim Andersson (bas, sång)
Adrian Hörnquist (trummor)

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born in the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

1 Comment

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående inlägg

Sunset kids - det bästa hittills från Jesse Malin

Nästa inlägg

Tool släpper nytt efter 13 år

Senaste om Knifven