Sunset kids – det bästa hittills från Jesse Malin

De singlarna som Jesse Malin skickade ut inför hans senaste albumsläpp skvallrade egentligen bara om en enda sak:

Sunset kids kommer att bli den bästa plattan som han har gjort – och det är det.

5/5

Artist:
JESSE MALIN
Album:
SUNSET KIDS
År:
2019
Genre:
ROCK
Skivbolag:
WICKED COOL RECORDS

Jesse Malin har varit i gång med musik sedan har var tolv år och var med i sitt första hand. Som soloartist har det blivit åtta studioalbum sedan 2002.

 • The fine art of self destruction (2002)
 • The heat (2004)
 • Glitter in the gutter (2007)
 • On your sleeve (2008)
 • Love it to life (2010)
 • New York before the war (2015)
 • Outsiders (2015)
 • Sunset kids (2019)

En annan har följt Jesse Malin sedan han släppte sin solodebutplatta The fine art of self destruction, men det har inte blivit så slaviskt eftersom han kan vara ojämn. Topparna är nästan osannolikt höga, men sedan kan det bli mindre bra också.

2019 blir det ändring på det. Det här är otäckt bra från början till slut! Det går liksom inte att klaga på någonting här.

 1. Meet me at the end of the world again
 2. Room 13
 3. When you’re young
 4. Chemical heart
 5. Promises
 6. Shining down
 7. Shane
 8. Strangers and thieves
 9. Revelations
 10. Gray skies look so blue
 11. Do you really wanna know
 12. Friends in Florida
 13. Dead on
 14. My little life

På de här 14 låtarna får vi allt från rock och alternativ rock till country och americana – och den första artisten, om man ska jämföra med något annat, som man tänker på blir Ryan Adams. Det är kanske inte helt fel att nämna Pete Yorn i sammanhanget heller.

Det är inte så att Malin bara varierar sig i tempot i låtarna utan han hittar på lite allt möjligt. På Meet me at the end of the world again är det pianot och den annorlunda sången som väcker intresset.

Room 13 – det bästa spåret på plattan och en av årets absolut bästa låtar – har egentligen allt. Det är soft och en skönt gitarrsound och sedan får man en text som man bara älskar. Lägg till att Lucinda Williams, som också har producerat plattan, finns med och lyfter hela låten lite extra.

Chemical heart är det orgeln som ser till att låten sticker ut. Det behövs liksom inte så jäkla mycket för att låtarna ska lyfta lite extra.

Promises är en känslosam americanalåt med twangsound medan Shining down är något helt annat. Det är mycket mer av allt där både elgitarr och akustisk gitarr får ta stor plats. Även här är det en bra text och då blir det en annan favorit.

Strangers and thieves är ett annat samarbete. Kanske ett lite oväntat sådant om man inte vet om Jesse Malins punkbakgrund. Här är det Green Days Billie Joe Armstrong som finns med och hjälper till med sången. Det handlar dock inte om någon punk här. Det är en snabb alternativ rock/folkrock-låt som har en allsångsrefräng.

Do you really wanna know är en soulig historia. Jesse Malin fixar det också – och det är hur skönt som helst. Sedan gör ju synthslingorna sitt … Tro nu inte att Malin är klar. Han har lite till att komma med. Friends in Florida är mer blues. Det är americana och lite blues. Och det blir ännu mer blues på Dead on.

Nej, det här var otroligt imponerande och det här är utan tvekan en av årets bästa släpp.

Albumtiteln syftar på att plattan är dedikerad till de som har gått bort under tiden som plattan gjordes: Ljudingenjören David Bianco (Tom Petty), vännen Todd Youth och hans far.

Topp tre … blir topp fyra? Room 13, Shining down, Chemical heart och Gray skies look so blue.

Sunset kids släpptes den 30 augusti.

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born in the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

1 Comment

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående inlägg

Svensk rockpoesi med Lars Brundin

Nästa inlägg

Knifven låter mörkare än någonsin

Senaste om Jesse Malin