Tool släpper nytt efter 13 år

Det tog 13 långa år.

Men när Tool nu är tillbaka så är de tillbaka på bästa tänkbara sätt.

Vi får det suveräna albumet Fear inoculum.

4/5

Artist:
TOOL
Album:
FEAR INOCULUM
År:
2019
Genre:
METAL
Skivbolag:
TOOL DISSECTIONAL, LLC, VOLCANO ENTERTAINMENT II, LLC

Det amerikanska alternativa metal/progressiva metal-bandet från Los Angeles, USA, bildades 1990, men hos en annan har de aldrig blivit några jättefavoriter. Det har varit bra liksom och sedan har man gått vidare.

 • Undertow (1993)
 • Ænima (1996)
 • Lateralus (2001)
 • 10,000 days (2006)
 • Fear inoculum (2019)

Så blir det dock inte med Fear inoculum. 13 år efter 10,000 days smäller Tool till med något alldeles extra. De tänjer på alla möjliga gränser med det här soundet. Det känns nästan som om Pink Floyd hade fått i sig något mindre nyttigt och bra …

Det stör liksom varken att det finns instrumentala låtar eller att det är låtar som är över tio minuter långa. Man kan inte sluta lyssna även om det finns någon låt som är väl psykedelisk och där det är väl mycket synthslingor. Det är Chocolate chip trip som blir lite väl mycket fast det har man snart glömt bort.

 1. Fear inoculum
 2. Pneuma
 3. Litanie contre la peur (instrumental)
 4. Invincible
 5. Legion inoculant (instrumental)
 6. Descending
 7. Culling voices
 8. Chocolate chip trip (instrumental)
 9. 7empest
 10. Mockingbeat (instrumental)

Fast visst är det ett Tool med sångaren Maynard James Keenan, som även har sidoprojekten A Perfect Circle och Puscifer, man känner igen.

Detta är dock lite lugnare än tidigare. Det är fortfarande tungt. Det är liksom soft, stökigt, melodiöst och brutalt. Gitarriffen, trummandet … allt är lysande! Tool får liksom med allting i sina låtar.

Det är bara att jämföra det lite softare titelspåret med den feta 7empest. Sedan finns ju alltid Pneuma, Invincible, Descending och Culling voices att dra på i hörlurarna. För det kan behövas lurar till det här. Det händer så mycket i låtarna att det är svårt att höra allt annars.

Tool
Maynard James Keenan (sång)
Adam Jones (gitarr)
Justin Chancellor (bas)
Danny Carey (trummor)

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born in the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

1 Comment

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående inlägg

Knifven låter mörkare än någonsin

Nästa inlägg

Lana Del fucking Rey släpper nytt!