Årets 132 bästa låtar 2019

/

Att bara göra de här topplistorna för att summera ett år är smått overkligt drygt. Hur utser man en bästa låt liksom? Det har ju mycket vad som händer där och då. Det har att göra med vilket humör man är på och vad man känner för att lyssna på just nu.

Ja, ja … här kommer i alla fall ett försök att summera låtåret 2019. Det slutade med 132 låtar och över åtta och en halv timmes musik.

Då saknas det ändå en jäkla massa eftersom jag helst bara ville ha med en låt från varje artist/band fast det havererade … Tänk på att det bara är jag som har samlat ihop mina favoriter så ni behöver ju inte hänga mig om ni saknar några låtar för som sagt, det gör jag också.

1

The Menzingers – Strangers forever

Herre jösses vilken platta Hello exile är. Den är fullproppad med kanonlåtar och vilken som har varit favorit varierade under flera månader, men till slut så är det Strangers forever som man gång efter gång kommer tillbaka till. Det här alternativa rock/punk-soundet från The Menzingers låter sjukt bra. När man sedan även får en text där man mest går runt och sjunger med så … ja, det blir liksom inte bättre.

2

The Menzigers – I can’t stop drinking

Egentligen var planen att begränsa det till en låt från de olika banden eller artisterna. Det höll ganska länge … eller det höll tills man hörde Hello exile-plattan där det är egentligen känns fel att välja bort en enda låt! Men en annan låt från det albumet som har etsat sig fast lite extra är I can’t stop drinking som är en softare låt. Det är lite smådeprimerande och sjukt bra!

3

Dave Hause – The ditch

Dave Hause släppte plattan Kick och det är på den som den här mästerliga låten finns. The ditch är en fartfylld låt med ett sjuhelsikes gung. Hause ger oss någon blandning av alternativ rock, punk och folkrock precis som han brukar, men det här är verkligen något alldeles extra. Det här är en av de bästa låtarna som har släppts under 2019 … och på något sätt känns det som om man kommer några steg närmare varmare väder.

4

The Dangerous Summer – Is it real

Det är en låt som är hämtad från plattan Mother nature och herre jösses så bra det låter! Is it real är en ganska soft låt som låter mer alternativ rock är poppunk – och låten tickar i gång som den värsta synthlåten … Det låter alldeles makalöst bra!

5

This Means War! – Pressure

This Means War! vill sammanfoga rock ’n’ roll-melodier med punkrockriff och texter som hör hemma i punkens värld. Det är knappast alla som fixar det, men This Means War! gör det hur lätt som helst på plattan Heartstrings och det är där Pressure finns.

6

Thomas Stenström – Blåjeans

Thomas Stenström har gjort en hel del bra låtar. Några är till och med skitbra. Inget av det han har gjort tidigare går dock upp emot Blåjeans som finns med på plattan Dreamer. Det är ett jäkla gung samtidigt som det är lite dystert. Det är mer melankoliskt och ångestfyllt än någonsin tidigare och då blir det väldigt, väldigt bra.

7

The Strumbellas – I’ll wait

Det är rock/folkrock/pastoral pop som går i samma fotspår som Mumford & Sons och ta mig tusan om inte The Strumbellas är minst lika vassa. I’ll wait är en sjukt skön låt där man både vill dansa och sjunga med. Låten, som är hämtad från plattan Rattlesnake, är helt enkelt overkligt bra!

8

Nick Cave And The Bad Seeds – Waiting for you

Mästaren av mörker var tillbaka med en ny platta: Ghosteen. Det var kanske till och med i mörkaste laget när Nick Cave snackade sig fram i låtarna, men Waiting for you är så där löjligt bra som Nick Cave & The Bad Seeds kan vara. Det är mörkt och känslosamt.

9

Gerry Cinnamon – Dark days

Gerry Cinnamon skickade ut två magiska låtar under året. Dark days var kanske inte lika glad som Sun queen, men jäklar vilken känsla han ligger inne med, skotten som gör någon avskalad trubadurfolkindierock.

10

Harrington Saints – State of emergency

Under 2019 skickade Harrington Saints ut plattan 1,000 pounds of oi! Det är en platta där det kryllar av riktigt bra oi!/street punklåtar. Den allra bästa är State of emergency. Det är ett ganska rått och opolerat sound, men samtidigt är det fotstampsgung och en allsångsrefräng.

11

Avoid One Thing – Disassembly line

Punk som är lika mycket alternativ rock, ja, det kommer inte så jäkla många sådana plattor varje år. Avoid One Thing gjorde dock en och på det albumet finns den här superlåten med.

12

Jesse Malin – Room 13

Det är en låt som finns med på den fantastiska plattan Sunset kids. Room 13 – det bästa spåret på plattan och en av årets absolut bästa låtar – har egentligen allt. Det är en alternativ rocklåt som är soft och har ett skönt gitarrsound plus att man får man en text som man bara älskar. Lägg till att Lucinda Williams, som också har producerat plattan, finns med och lyfter hela låten lite extra. Lysande!

13

Soleil Moon – When I’m with you

Soleil Moon bjuder på AOR progressiva inslag och på plattan Warrior finns det några magiska låtar. Den stora favoriten från de platta är When I’m with you. Det är en ballad med en sjuhelsikes känsla och här finns plats får både stråkar och handklapp.

14

Grand Slam – Dedication

Det tog 35 långa år, men under 2019 landade Grand Slams första studioplatta Hit the ground – och det låter grymt bra för den som gillar klassisk hårdrock. Det är på den som Dedication finns med.

15

Paul Cauthen – Cocaine country dancing

Paul Cauthen har varit en favorit sedan man hörde honom för första gången för tre-fyra år sedan. Nu kom han med plattan Room 41 och här finns Cocaine country dancing. Det är country, men det är långt i från vanlig småtråkig radiocountry. Cauthen gör någon outlaw country där det finns plats för soul, funk och gospel.

16

D-A-D – If the world just

Det är en låt som är hämtad från A prayer for the loud som är D-A-D:s första platta på åtta år. Det är en platta som är fullmatad med bra låtar och det är det bästa som danskarna har gjort 1990-talet. If the world just är en mästerlig ballad och den känns nästan som en ny It’s after dark. Det säger sjukt mycket om hur bra den här låten är.

17

evelyne – Blind

Här dök det upp ett svenskt band som man inte hade koll på. Det var Mönsteråsbandet evelyne och EP:n Du eller aldrig och man hade plötsligt ett nytt Kent. Blind är låten som sticker ut lite extra.

18

John Mayer – Carry me away

John Mayer. Karln är alltid fantastisk. Denna låt satte sig dock inte direkt, men efter att ha lyssnat på Mayers vykort från sommaren, där man även känner ingen sig på något sätt, så är det en låt som har letat sig in i hjärtat. En rakt igenom fantastisk låt och 4/5 var fel betyg. Det är utan tvekan 5/5 i dag.

19

Sister Hazel – Memphis rain

Sister Hazel, det amerikanska alternativa rockbandet som blandar southern rock, folkrock, janglepop, country och klassisk rock ’n’ roll, släppte den fjärde och sista delen i sin elementserie: Earth. På den finns en makalöst känslosam ballad i Memphis rain. Det är verkligen en sådan där låt som gör att man vill ge sig ut en regnig sommarnatt och bara känna regnet mot ansiktet. Pianot, texten, soundet … strålande!

20

Booze & Glory – The Guv’nor

Punkbandet Booze & Glory släpper liksom alltid bra låter. På plattan från 2019 finns The Guv’nor som är något utöver det vanliga. Det är en låt om ”the hardest man in Britain” och det är klassiskt Booze & Glory-material.

21

Jetboy – The way that you move me

Det amerikanska rockbandet släppte sin första fullängdare på 29 år! Och det var inte vad som helst … På Born to fly finns en jäkla massa vassa låtar, men balladen The way that you move me sticker ut.

22

Rammstein – Deutschland

Rammstein var tillbaka med en riktig vass platta under 2019. Det är tungt och elektroniskt och ett Rammstein som man känner igen. Det finns några riktigt feta toppar på albumet och den som sticker ut mest är Deutschland med den feta refrängen.

23

Royal Republic – Anna-Leigh

Det svenska rockbandet Royal Republic goes new wave. Det är väl så man enklast beskriver låten som är hämtad från den suveräna plattan Club Majesty.

24

The Menzingers – Anna

The Menzingers har en del kanonlåtar bakom sig – och inte minst så är deras platta After the party från 2017 något att dra i gång. Men nu var det dags för lite nytt från The Menzingers – och den här singeln skojar man inte bort. Det är rock med punkvibbar. Det är lite samma stuk som de gav oss på sin förra platta – fast nu låter det ta mig tusan ännu bättre! Det är catchigt och man vill bara sjunga med i den här romantiska låten. Anna, tog sig redan efter första lyssningen, in på listan över årets bästa låtar!

25

Roxy Blue – Collide

Tennessee-hårdrockarna Roxy Blue var tillbaka med sitt första album med nytt material på 25 år. På den plattan finns det en del magiska ballader. Där finns också Collide. Känslan som Roxy Blue och sångaren Todd Poope har i den här låten … wow! Det här är inget annat än en av årets absolut bästa låtar. Det skadar ju inte heller att man får ett skönt gitarrsolo mitt i låten … Det här är snudd på overkligt bra!

26

Black Star Riders – Poisoned heart

Black Star Riders släppte sin fjärde fullängdare: Another state of grace. Det är klassisk rock ’n roll som det här gänget bjuder på. Poisoned heart blev snabbt en favorit och herre jösses så skönt det låter. Det är en så soft låt att man knappast kan kalla det för hårdrock …

27

Avoid One Thing – All the same to me

2015 valde Avoid One Thing att lägga sin musik på is. Fyra år senare var de tillbaka. Och de kunde knappast vara tillbaka på ett bättre sätt än som de var med plattan Right here where you left me … Det är på den plattan som punkrockbandet har med All the same to me. Just denna låt är ganska soft och det är punk som lutar över mot The Gaslight Anthem-hållet.

28

Kris Barras Band – Rain

Det är en lugn låt. Mjukrock med lite countrykänsla och herre jösses vilken låt Kris Barras Band ger oss. Den här känslan i såväl text som sång och gitarrlirande … wow! Bara wow! Då ska man också veta att Kris Barras gjorde låten på 15-20 minuter …

29

Fredrik Larson – Du och jag och Bob

Det är en låt som är hämtad från plattan Brott & straff och det är bland det absolut bästa som man har hört från Fredrik Larson. Återigen är det texten som man fastnar i. Larsons beskrivande berättelser är helt enkelt makalösa. När man sedan får lite soft rock och ett suveränt gitarrsound till det så är det bara till att bocka och buga.

30

Black Oak County – My chance to change

Det danska hårdrocksbandet har blivit en trio sedan sångaren valt att lämna. Basisten René Hjelm tog över den rollen och på plattan Theatre of the mind är det mer fokus på melodier än att det ska vara tungt – och det blir en fullträff. Inte minst My chance to change visar hur bra det nya Black Oak County är. Det är melodiöst, men samtidigt finns energin och gitarriffen kvar. Det är en otäckt bra låt.

31

Dermot Kennedy – Power over me

Dermot Kennedy var en ny bekantskap under 2019. Det var en väldigt positiv överraskning. Irländaren bjuder på pop, rock, folk och soul och låten Power over me påminner en del om Rag’n’Bone Man och hans låt Human.

32

The Dead And Living – City of light

Detta är mörkt. Det är någon blandning av rock, goth och punk och det låter alldeles fantastisk bra. Denna låt är hämtad från abumet The author’s curse och vilken jäkla låt City of light är. Det är mörkt och stökigt, men sedan vrids allting ett par snäpp när det är dags för refrängen.

33

Sam Fender – Saturday

Sam Fender släppte sin debutplatta Hypersonic missiles under året och på den finns låten Saturday som är en ganska soft sak, men den har ett sjujäkla gung och man fastnar snabbt i denna låt som innehåller allt från akustisk rock till indierock och folkrock.

34

Dalaplan – Geni & idiot

Dalaplan hann med mycket under året. Denna låt är hämtad från EP:n med samma namn – och det är otroligt känslosamt. Låten går i gång lite soft och med ett munspel innan Niklas Svensson börjar sjunga på skånska. Det är en lysande låt som lutar över lite år americanahållet.

35

Gerry Cinnamon – Sun queen

Under 2017 släppte Gerry Cinnamon sin debutplatta Erratic cinematic. Under 2019 var han tillbaka med en del singlar. En av dem var Sun queen. Det är någon akustisk indie-folk-rock som man inte kan sluta lyssna på!

36

Volbeat – 7:24

Rewind, replay, rebound är troligen en platta som delar Volbeat-fansen i två läger. De som älskar plattan och de som tycker mindre bra om den. Det är knappast den tyngsta plattan som det danska bandet har gjort, men det är melodiöst och när det finns låtar som 7:24 på den så går det liksom inte att stå emot. 7:24 är en ballad och en hyllning till Michael Poulsens dotter.

37

Liam Gallagher – Once

Liam Gallagher släppte sin andra soloplatta – Why me? Why not. och de tre första spåren på albumet är vansinnigt bra. Det är dock den lugna Once som höjer allting till skyarna.

38

Jim Castro – Änglarna på Södermalm

Jim Castro har några skickat ut en del ruskigt bra låtar sedan han bestämde sig för att börja göra musik på svenska för något år sedan. Med låtar som Saknad, För dig, Ingenting och Tårarna så blir man alltid nyfiken när han släpper nytt. Man blir det inte minst när Castro dessutom skriver ett inlägg på Facebook att han personligen tycker att det är hans starkaste låt någonsin. Det är stora ord. Fast Jim Castro har helt rätt. Änglarna på Södermalm är en poprocklåt som fastnar redan efter en lyssning.

39

Noah Gundersen – Robin Williams

Noah Gundersen skickade ut plattan Lover som dock var aningen ojämn, men här fanns en låt som stack ut. Ja, den stack ut som tusan! Det är den melankoliska indiefolklåten Robin Williams.

40

Noel Gallagher’s High Flying Birds – Sail on

Noel Gallagher’s High Flying Birds borde egentligen ha med två låtar på den här listan … Sail on låter lite mer som klassiskt Noel Gallagher-material. Tänk lite Talk tonight som han gjorde med Oasis så hamnar du i närheten av Sail on. Den andra låten är en ny version av She taught med how to fly (The Reflex version). Det blir nästan synthpop och lite som om Noel Gallagher goes New Order … Det är smittsamt bra!

41

Scott Stapp – Gone too soon

En låt som är hämtad från plattan Plattan The space between the shadows. Creed-sångaren gör en låt som är en hyllning till bortgångna vänner. Då blir det också en känslosam låt. Sedan skadar det ju inte att man får lite U2-gitarrer i det här … Gone too soon är en otroligt fin ballad.

42

Tom Keifer – Waiting on the demons

Oj! Oj! Oj! Tom Keifer, som tidigare var frontfigur i Cinderella, släppte en soloplatta under året och det är på Rise som låten Waiting on the demons finns. Det är en lugn låt som får en att börja tänka på Guns N’ Roses. Sjukt bra!

43

The Divided – Suicide

The Divided skickade ut en riktig punkrockstänkare i plattan The world you’re living in. Det är på den som Suicide finns. Det är punk/hardcore med bra drag. Det är skitigt, men melodiöst.

44

Selma & Gustaf With The Unmarried Queen – Sinking stone

Det var den första nya egna låten sedan Selma & Gustaf släppte plattan Stories of från 2017. Då skickar de ut en så känslosam låt att man knappt vet vart man ska ta vägen … Bandet, som bjuder på någon americana/indierock, gör en låt som handlar om ensamhet. Att man kanske till och med kan längta tillbaka till någon som man inte ens trivdes med bara för att slippa ensamhetskänslan.

45

Bloodsucking Zombies From Outer Space – Nice day for an exorcism

Bloodsucking Zombies From Outer Space bjöd på ett strålande album i All these fiendish things och det är på det som Nice day for an exorcism finns. Det är en suveränt sköt horrorpunk/poppunk-låt och det låter lite som en blandning av Against Me!, Blink-182, Alice Cooper och Ramones.

46

Eclipse – 38 or .44

Det är ganska enkelt med Eclipse. När de släpper en ny platta så är den skitbra. Det betyder också att det finns flera låtar som studsar in på årsbästalistan. Denna gång blir det två – fast i ärlighetens namn borde det vara fler. Det svenska melodiösa hårdrocksbandet gjorde 38 or .44 och det är ett självklart val. Det är en sjukt bra låt.

47

Dan McCafferty – I can’t find the one for me

Han var sångare i Nazareth i över 40 år. Numera väljer Dan McCafferty att göra soloplattor. Det fungerar väldigt bra det också. Det är från hans senaste platta Last testament som balladen I can’t find the one for me är hämtad. Och för den som gillar Nazareth-ballader så lär det här gå hem …

48

Dalaplan – Du går aldrig ensam

Det är titelspåret från Du går aldrig ensam och hela platta är smått magisk. Känslan i låten, som går i ett långsammare tempo, går inte att beskriva. Det är bara till att lyssna och lyssna på Niklas Svenssons fantastiska text om hans föräldrars separation och hans barndomsminnen.

49

Foy Vance – Only the artist

Nordirländaren Foy Vance är en cool artist. Han låter inte riktigt som någon annan. Det är folkrock, blues, americana och soul som blandas till hans alldeles egna grej och det är det vi får med den utmärkta Only the artist som finns med på albumet To Memphis.

50

Ryan Adams – Fuck the rain

Ryan Adams gav oss Fuck the rain. Adams gav oss sin egen softa rock där han blandar in americana, folk, country och indierock. För en annan är det här klass rakt igenom. Dessutom har Ryan Adams tagit hjälp av John Mayer som lirar gitarr.

51

Mike Tramp – Dead end ride

Plattan Stray from the flock är fullmatad med kanonlåtar, men det är något med Dead end ride så får en annan att låta den gå på repeat. Det är Tramps klassiska lite softa rockmusik – och den går hem alla dagar i veckan. Lägg till en lika magisk som känslosam refräng så sitter jag mer än nöjd och drömmer mig till Köpenhamn.

52

Gathering Of Kings – Lonely road

Låten är hämtad från First mission som är fullmatad med kanonlåtar. Lonely road är dock favoriten på den här AOR-pärlan till album. Den är lite tyngre än övriga låtar och det är CorrodedJens Westin som tar hand om sången samtidigt som vi får Victor Olsson på gitarr, Nalle Påhlsson på bas, Jonas Källsbäck på trummor och Erik Wiss på keyboard.

53

Lars Winnerbäck – Hur och vem och vad

Lars Winnerbäck gjorde en alldeles fantastisk platta när han gav oss Eldtuppen. Den är fullmatad av kanonlåtar om död, ångest, samhällsklimat, Stockholm och så finns det en hälsning från Alperna. Det är på denna platta som Hur och vem och vad finns och herre jösses för den som gillar det Winnerbäck har gjort tidigare så lär den här låten ge dig gåshud!

54

Come Taste The Band – So long old friend

Det är den sista låten på plattan Reignition. Då ger Come Taste The Band oss en magisk ballad där gitarrsoundet är så bra att man inte vet vart man ska ta vägen. Lägg till en jäkla känsla i sången och du har en låt som ser till att det tåras i ögonen.

55

Eric Palmqwist – Ibland måste man ta en omväg för att hitta hem

Under 2019 skickade Eric Palmqwist ut sin första soloplatta under eget namn och det är en platta där det är texterna som ser till att man fastnar. Vi någon blandning av indierock och folkpop med en melankolisk känsla och en av låtarna som sticker ut är Ibland måste man ta en omväg för att hitta hem.

56

Jimmy Barnes – Shutting down our town

Här kom en överraskning. Jimmy Barnes har en fin låtskatt, men man trodde nog att han hade sett sina bästa dagar. Ack så fel man kan ha! Australiensaren skickade ut en ny platta – My criminal record – och på den finns Shutting down our town. Barnes blandar rock och soul precis som vanligt och det låter lysande.

57

Volbeat – Die to live

Mer Volbeat och plattan Rewind, replay, rebound. Det finns gott om kanonspår, men Die to live sticker ut lite. Här finns Neil Fallon med och det blir ett bra drag på den här suveräna metallåten.

58

Backyard Babies – 44 undead

Backyard Babies firade 30 år. De gjorde det med plattan Sliver and gold – som kan vara den bästa plattan som de har gjort! På den finns 44 undead och det är ett så skönt rocksound att man inte kan hålla volymen på en vettig nivå …

59

Texas Hippie Coalition – Tongue like a devil

Texas Hippie Coalition platta High in the saddle är otroligt vass. De tar metal och blandar in southern rock i det hela. Det blir red dirt metal som de själva har beskrivit sin musikstil. Och Tongue like a devil är en av många kanonlåtar från den senaste plattan. Den är tung, men samtidigt är det ett groove utöver denna värld. Lyssna!

60

Better Oblivion Community Center – Dylan Thomas

Better Oblivion Community Center är Phoebe Bridgers och Conor Obersts projekt. Det kan väl lättast jämföras med Courtney Barnett och Kurt Vile – och då kan man lätt räkna ut att det här är klass. På de BOCC:s debutplatta finns det gott om riktigt vassa och melankoliska alternativa rock-/folkrock-låtar. En av dem som sticker ut är Dylan Thomas.

61

En Svensk Tiger – Skuggor i blåljus

En Svensk Tiger var tillbaka med en ny platta och det är på Gbg noir som Skuggor i blåljus finns med. Det låter kanske inte som förr, men det låter kalasbra och inte minst tack vare Idde Schultz (The Crunch).

62

Booze & Glory – Too soon

Det brittiska streetpunkbandet Booze & Glory var tillbaka med en ny singel. Man kan lugnt säga att det inte alls lät som man hade väntat sig … Det är knappast så att man kan kalla det här för oi! – inte för att det spelar någon större roll, men det här är en låt som inte kommer att gå hem hos alla fans. För en som gillar när band vågar testa på att göra det lite annorlunda någon gång så fungerar det dock hur bra som helst. Denna gång bjöd Londonbaserade Booze & Glory mer på en celticpunklåt med allsångsrefräng och som går i ett långsammare tempo än vad man är van vid. Det är en hyllning till familjemedlemmar och vänner som inte längre finns med oss. Det är en känslosam låt med en bra text som man lätt fastnar i.

63

Lucer – Killer

Det är en låt som är hämtad från den danska rockbandets andra fullängdare Ghost town. Det är en extremt skönt akustisk gitarr som kickar i gång låten där vi även får en text som sätter sig … ”If you betray me now, I’ll make you disappear, yeah // Track you down and hunt you like a nightmare // You better beware.” Det är en grymt låt som har spelats sönder och samman under året!

64

Rob Moratti – I let you in

Det är en låt som finns med på Rob Morattis platta Renaissance. Det är en melodiös rockpärla! Den är ganska soft, men vilket sound! Det är somrigt och när man även får en vansinnigt bra refräng så är det här hur bra som helst.

65

The Defiants – It goes fast

The Definats bjöd på en skön melodiös hårdrocksplatta och på den finns It goes fast. Det är ett sådant gung att man inte kan motstå låten. Refrängen! Refrängen!

66

Dermot Kennedy – Rome

Lost är en annan låt från Dermot Kennedys album Without fear. Det är en lugn och känslosam låt, men samtidigt blir det ett skönt soft gung. Vilken refräng! Vilken känsla!

67

The Alarm – Armageddon in the morning

The Alarm har levererat kanonlåtar sedan de bildades 1981. När de släppte Sigma under året så var det lite som en käftsmäll. Det här är det The Alarm som man växte upp med! En av låtarna som sticker ut är Armageddon in the morning. Det är The Alarms klassiska sound där man får alternativ rock med en del folk- och celtic-inslag.

68

Rival Sons – Feral roots

Det är titelspåret från samma platta och med det här visar Rival Sons att de bara blir bättre och bättre. De har varit i gång under tio år och det här tillhör det absolut bästa de har gjort! Med Feral roots får vi en rocklåt där det även finns plats för blues – och inte minst är det en jäkla känsla i det här. Nackhåret reser sig varje gång man drar i gång den här låten!

69

John Mayer – I guess I just feel like

En ballad från John Mayer. Det kan liksom inte gå fel med den känslan han har … Det är en extremt skön låt där man fastnar både i texten och i gitarrsoundet. För att prata sportspråk: Det här är världsklass, John Mayer!

70

Cory Wells – Keiko

Cory Wells släppte sin solodebutplata The way we are. Då blir det både akustiskt och punkigt. Det är opolerat och äkta – och en av låtarna som sticker ut är Keiko.

71

Love Fame Tragedy – Pills

Love Fame TragedyMatthew ”Murph” Murphys soloprojekt – släppte sin debut-EP I don’t want to play the victim, but I’m really good at it och det är på den som Pills ligger med som fjärdespår. Det är en indierocklåt med ett sjuhelsikes gung.

72

Whitesnake – Always & forever

Whitesnake kan ha stått för årets överraskning. Flesh & blood är en kanonplatta och man trodde nog att hårdrocks/glam metal-bandets bäst före-datum hade gått. Men, nej! Nej! Inte alls! Plattans bästa spår är Always & forever och det är en lite softare glam metal-låt.

73

Kensington – What lies ahead

Indierockbandet från Utrecht släppte plattan Time och det är en vass platta. Det bästa spåret är den rockiga What lies ahead där man får man den där suveräna Coldplay-, Kings Of Leon– och Runrig-blandningen i soundet.

74

Massive – Roses

Det är en högoktanig hårdrockslåt direkt från Australien och den finns med på plattan Rebuild destroy. På Roses bjuder Massive på ett grymt gitarrlirande och gunget vill aldrig ta slut. Det är en sjunga med-låt som även har ett fotstampsgung.

75

Tåget Till Wroclaw – Låt det bara va

Det är ett Tåget Till Wroclaw som man känner igen. Jag har tidigare nämnt att deras sound låter lite som en blandning av Noice och Jumper. Det gör det fortfarande. Det är indierock/rock med punkvibbar – och det låter makalöst bra … som vanligt!

76

Hollis Brown – Do me right

Det här är en makalöst skön rocklåt. Hollis Brown ger oss amerikansk rock där de tar med såväl en del americana som indierock och gör det på ett modernt sätt. Det är sett sjukt skönt som som fastnar efter exakt 14 sekunder. Det är då gitarren börjar … sedan blir det bara bättre och bättre.

77

The Darkness – How can I lose your love

The Darkness fortsatte att rocka skiten ur oss. Denna gång gjorde det det med låten How can I lose your love som påminner en del om Queen. Det är en ruskigt skön låt.

78

Rob Thomas – Funny

Rob Thomas, sångaren i Matchbox Twenty, släppte plattan Chip tooth smile och på den finns några guldkorn minst sagt. Här är det en lugn alternativ rocklåt som letar sig in på rätta stället.

79

Ludwig Heart – Purpose of love

Ludwig Heart släppte sitt självbetitlade album under året och redan när han skickade ut sina första singlar så visste man att det skulle bli en riktigt bra platta. Det är det och det är en av singlarna som sticker ut: Purpose of love. Den här mjukrocken, den här bilåkarmusiken är strålande.

80

Millencolin – Reach you

Det svenska punkrockbandets senaste platta SOS är en platta utan några utfyllnadsspår. Varenda låt är kalasbra, men trots det finns det några som sticker ut lite extra. En är Reach you. Vilket gung det är i den här låten – som är en kärlekslåt i punkrockförpackning.

81

Sam Fender – The borders

En annan låt från Fenders platta Hypersonic missiles. The borders, en av plattans absoluta höjdpunkter, är en låt som handlar om två grabbar som växer upp tillsammans innan de sedan går skilda vägar. Lyssna sedan på soundet där man kan dra paralleller med såväl The Killers som Bruce Springsteen. Lyssna på blåset … wow!

82

Knivderby – Den första skörden

Det blev nio skivor och 73 låtar tackade Knivderby för sig med plattan Den första skörden och det är titelspåret från den plattan som är smått fantastiskt. Det är en riktigt skön svensk punklåt där man även får en del indierock inbakat. Lägg till ett sjuhelsikes gung och du är hemma.

83

Angels & Airwaves – Rebel girl

Angels & Airwaves har några lysande låtar – och plattor under bältet. Och där kan man lägga till singeln Rebel girl. Angels & Airwaves ger oss någon alternativ rock där det finns plats för synthar. Det är rock, new wave och lite punk som ryms i den här kärlekslåten som går i något skönt mellantempo.

84

Jim Castro – Sorgligt

Sorgligt – och det låter precis lika bra som allt annat han har gjort. Jim Castro håller fast vid sitt nya sound som känns mer välgjort än på hans första låtar. Fast det är fortfarande samma Jim Castro som man hörde för första gången. Det är bara ett lite mer brett sound. Får en låt titeln Sorgligt så kan man räkna med att det också är det. Det här är en känslosam låt om att man har blivit någon som man inte ville bli. Om att allt har gått fel och om att vilja lämna allt bakom sig och börja om. Det är en sorgligt och stark historia – och då har Castro återigen gjort en grym låt.

85

Robert Pehrsson’s Humbucker – These words

Robert Pehrsson’s Humbucker skickade ut en riktigt vass platta i Out of the dark och det är på den som These words finns. Det är en låt som det doftar retro över. Det doftar både Tom Petty och en tidig Rick Springfield över den här kanonlåten.

86

Wake The Nations – Midnight lovers

Ja, gillar du AOR? Gillar du melodiös rock? Då har du onekligen hittat rätt. Midnight lovers finns med på plattan Heartrock och det är en sjukt bra låt. Det är ett sådant gung att man inte vet vart man ska ta vägen! Det är AOR som det doftar 1980-tal över.

87

Brian Fallon – You have stolen my heart

Brian Fallon är äntligen på gång med en ny platta. Då fick vi singeln You have stolen my heart från The Gaslight Anthem-legendaren. Fast det låter mer som ett annat Fallon-projekt … det låter som en låt som Fallon hade kunnat göra tillsammans med sitt projekt, som han har tillsammans med Ian Perkins, The Horrible Crowes som släppte plattan Elsie 2011. Det betyder att det är ganska soft, känslosam och melankolisk alternativ rock. Det betyder också att det är skitbra och att det är en låt som växer för varje lyssning.

88

Raised Fist – Into this world

Raised Fist släppte en ny kanonplatta under 2019 och det var en stenhård sak. Det är från det albumet som Into this world är hämtad. Den tillhör dock knappast någon av de tyngsta låtarna …

89

Melissa Etheridge – The medicine show

31 år sedan debuten. Fast Melissa Etheridge slår inte av på takten utan fortsätter att leverera bra rockplattor. Det gjorde hon med The medicine show och titelspåret är från en annan planet! Det är Queen-fotstamspsrytmer och sedan smäller det till och blir en ganska tung rocklåt. Gitarrsoundet är fett som fan!

90

Pretty Maids – Firesoul fly

Det danska hårdrocks/metal-bandet Pretty Maids skickade ut en ny platta – och var inte vilken platta som helst. Det var en platta som tillhör de bästa som de har gjort och Firesoul fly är en låt som biter sig fast. Det är så melodiöst att man inte vet på vilket ben man ska stå!

91

Eclipse – When the winter ends

Nästa låt från Eclipses platta Paradigm blev When winter ends. Det är en ganska soft melodiös hårdrockslåt och som vanligt så låter det otroligt bra när Erik Mårtensson & company gör något. Dra i gång refrängen …

92

Lana Del Rey – The greatest

Depp-pop med Lana Del Rey brukar ju fungera rätt bra och det var ingen skillnad med plattan Norman fucking Rockwell! Det är på den som den alldeles lysande balladen The greatest finns med på. Texten är lika mörk som låten är melankolisk. Del Reys mjuka röst gör att man liksom hamnar i en sinnesstämning som nästan känns jobbig.

93

Vandelay – The house for the wicked

Låten finns med på Vandelays debutplatta Grand sensation. Det är rock ’n’ roll-bandet Vandelay som ligger bakom den smällkaramellen. Det är fart och gung. Det är fräsch retrorock ’n’ roll där man minst sagt får vibbar från The Hellacopters.

94

Kiefer Sutherland – Open road

Visst är det den gamle skådisen. Han ligger inne med en riktigt skön pipa som passar hur bra som helst till hans countrylåtar. Här har Sutherland gjort en cover av Jude Coles fantastiska låt Open road.

95

Burnt Tapes – Don’t make me play Bocelli

Låten är hämtad från Londonpunkbandets debutplatta Never better. Det här gänget bjuder på ångestladdad melodiös punkrock. Och Don’t make me play Bocelli sätter sig direkt. Det är är punk som hamnar i närheten av The Menzingers, Creeper och Territories.

96

Rob Thomas – One less day (Dying young)

Rob Thomas har en jäkla massa bra låtar under bältet. Nu var han tillbaka med singeln One less day (Dying youg) som är hämtad från plattan Chip tooth smile. Förhoppningarna på Thomas är alltid höga när han släpper ny musik och han gör ingen besviken. Det här är en näst intill löjligt skön alternativ rocklåt.

97

Coldplay – Church

Coldplay valde att gå en ny väg under 2019. De valde att göra lite mer världsmusik, men det fungerade bra. Church var den låt som stack ut mest.

98

Pretty Maids – While you still kiss me (if I see you in heaven)

Mer dansk dynamit. Mer Pretty Maids. Mer melodiös metal som låter sjukt bra. While you still kiss me (if I see you in heaven) är en softare låt.

99

Mike Posner – Move on

Det känns som om Mike Posner kan hitta på lite vad som helst. Det är allt från klubbanthems till akustiska låtar. Move on är en poplåt som lutar åt det akustiska hållet. Och Posner gör det med en sjuhelsikes känsla när låten skrevs efter en jobbig period i sitt liv där han bland annat fått se sin far och sin vän Avicii gått bort.

100

Hootie & The Blowfish – Not tonight

Att man skulle få höra något nytt med Hootie & The Blowfish hade man liksom gett upp, men plötsligt så trillade ett nytt album ned. Med låten Not tonight så bjuder det amerikanska rockbandet på ett sjuhelsikes gung.

101

The Dogs – The end has begun

Det är garagepunk från Oslo med både fart och gung. Här får vi dessutom den där orgeln som gör att The Dogs sticker ut en del. Plus då att Kristopher Schau får hjälp – inte för att han behöver det – med sången så lyfter det. Lysande!

102

Gathering Of Kings – Heaven on the run

När Gathering Of Kings släppte sin debutplatta var det rena käftsmällen. Plattan är smått osannolikt bra – och inte ens ett halvår senare är det dags för dem att släppa en ny singel: Heaven on the run – och det är precis lika bra den här gången! Det är givetvis fortfarande melodiös hårdrock/AOR med ett sjuhelsikes gung. Det är också sköna gitarriff, lika sköna keyboardslingor och inte minst så är det en refräng som gör att man inte akn sitta still. När det dessutom är Rick Altzi (Masterplan, Herman Frank, At Vance) som står för sången så är halva segern redan bärgad innan låten kickar i gång …

103

Världen Brinner – Dom mörda Ida

Världen Brinner ger oss högoktanig och energisk punkrock med tänkvärda texter. på EP:n Livet på recept finns Dom mörda Ida. Med den vill Världen Brinner ge kvinnor som blir utsatta för brutala brott en röst.

104

Ex Hex – Another dimension

Det är en låt som finns med på den suveräna plattan It’s real. Powertrion – Mary Timony (gitarr, sång), Betsy Wright (bas, sång) och Laura Harris (trummor) – bjuder på gitarrdriven garagerock, garagepop och powerpop där det även finns plats för lite punk. Another dimenson har allt det där och lite till … Det är helt enkelt en makalöst bra rocklåt.

105

Djävulen Möblerar Om – Fem dagar kvar

Garagepunkrockbandet från Stockholm levererar ta mig tusan alltid riktigt bra låtar. Det var ingen skillnad när de skickade ut åttaspårsplattan Mot allt som du är för. Här finns det gott om kanonlåtar, men en som sticker ut lite extra är Fem dagar kvar. Det är snabbt och det gungar något så in i helsike!

106

Live – Hold me up

Det var en låt som gjordes för herrans massa år sedan och som finns med på 25th anniversary-versionen av superplattan Throwing copper. Det var knappast så att man trodde att man skulle få höra den här låten i studioversion, men här är den.

107

Gasoline Outlaws – Where we started

Är man en sucker för ballader så är man … Where we started finns med på det irländska rockbandet platta Light up the world. Låten är så känslosam att man nästan kan känna tårarna börja rinna. Det är en klassiskt rockballad.

108

The Treatment – Let’s get dirty

Oh, det här är en rock ’n’ roll-pärla som går i spåren av AC/DC. Det är en smittsamt bra hårdrockslåt som har allt från feta riff till ett sinnessjukt skönt gung. Låten finns med på albumet Power crazy.

109

Roulette – Right by your side

Det är en låt som är hämtad från plattan Now! och herre jösses vilken känsla det är i det här. Det svenska rockbandet ger oss AOR och westcoastrock av allra högsta klass.

110

Unroyal – Something stayed

Detta är något som sticker ut på listan. En del fnyser säkert på näsan att man tar med en synthpoplåt på en lista på en sajt som heter Rockfarbror. Jag kan inte hjälpa det. Jag är svag för det här. Den här lite mörka elektroniska musiken är så sjukt bra att det inte spelar någon roll vilken genre det tillhör. Unroyal är namnet och låten heter Something stayed.

111

Sunset Sons – Heroes

Det brittisk-australiensiska indierockbandet, som är baserat i Hossegor – som ofta kallas för surfvärldens Mecka – i Frankrike bildades 2013. Under 2019 var det dags för deras andra platta och det är indierock av högsta klass. På Blood rush déjà vu finns det några låtar som sticker ut lite extra och en är definitivt Heroes. Det här smått drömlika soundet och gitarren … man fastnar direkt.

112

Lars Winnerbäck – Skulle aldrig hända oss

Winnerbäck skulle bara få en låt med på listan. Det var liksom bestämt. En låt. Sedan hörde man Hur och vem och vad och sedan hörde man Skulle aldrig hända oss … då blir det två låtar. En vemodig Winnerbäck det är då han är som bäst.

113

The Red Fuze – She’s fine

The Red Fuze gjorde comeback under 2019 – och vilken jävla comeback det var! De skickade ut She’s fine och det här soundet … wow! The Red Fuze har aldrig låtit bättre och gunget som de får till på den här låten är otroligt skönt. Lägg till att de bjuder på ett soft, småstökigt och bluesigt garagerocksound så är detta en fullträff.

114

Titus Andronicus – The lion inside

Det är en låt från plattan An obeslisk. Det är stökig punk. Det är rakt på punk och det låter fantastiskt bra – inte minst när refrängen kickar in.

115

Henning – Det blåser på sjön

Henning skickade ut plattan En demon flera demon – del 1 och det är här som Det blåser på sjön finns. Den första versionen av låten gjorde Henning redan på 1990-talet. Tio år senare gjorde han om den och det kom även en pianoversion. Nu var det dags igen och det låter verkligen kalasbra denna gång. Det är soft svensk poprock som kan jämföras med David Urwitz och Lars Winnerbäck.

116

Crazy Lixx – Wicked

Forever wild är förmodligen den bästa plattan som Crazy Lixx har släppt. Man kan säga att det hörs att de har influenser från klassiska band som Mötley Crüe, KISS och WhitesnakeWicked är en av de tyngre låtarna på albumet som är fullmatat med glammetal och sleazerock som skickar ut 1980-talsvibbar.

117

The New Roses – Running out of hearts

The New Roses låter inte riktigt likadant som tidigare på plattan Nothing but wild som är fullmatad med amerikanska rocklåtar. Det går dock hem och det är inte så konstigt när man får en låt som Running out of hearts. Det är en låt som börjar soft, men som sedan tar lite fart … det doftar sommar om den här catchiga låten!

118

Jimmy Eat World – Delivery

Jimmy Eat World var tillbaka och skickade ut sin tionde studioplatta: Surviving. Det alternativa rockbandet, som en gång i tiden gjorde poppunk, skickade ut några alldeles magiska låtar. Inte minst så är den lite softa Delivery en låt för årsbästalistan

119

The Cranberries – Got it

Dolores O’Riordan gick bort 2018, men 16 månader senare släpptes The Cranberries sista album, In the end. Det är på den platta som Got it finns och det är klassiskt The Cranberries-material: Alternativ rock där det även finns inslag av celtic rock och folkrock.

120

Knifven – Längtan

Punktrion Knifven var tillbaka med ny musik och minialbumet Trött, dött, kött. På den finns det speciellt en låt som skramlar i gång – även om det är den minst skramliga låten på plattan – så att smilbandet flyger rakt uppåt. Det är Längtan.

121

Avantasia – Moonglow

Titelspåret från metalbandets platta som är skitbra. På den här låten är det Candice Night (Blackmore’s Night) som är med som gästvokalist och vilken röst den kvinnan har. Det fungerar hur bra som helst tillsammans med Avantasia.

122

Love Fame Tragedy – My cheating heart

Matthew ”Murph” Murphy (The Wombats) testade att göra något nytt på egen hand. Han gjorde det med Love Fame Tragedy. Den första singeln blev My cheating heart – och det är en kanonlåt! Love Fame Tragedy stannar kvar vid det som The Wombats gör. Det är fortfarande indierock. Fast det är väl också självklart att det inte låter precis likadant. Här blir det en lite mjukare indierocklåt som har ett otroligt skönt groove och en refräng som fastnar direkt. När man dessutom får ett skönt gitarrsound som ligger och tuggar på lite försiktigt i bakgrunden så är Love Fame Tragedys My cheating heart en fullträff och en kanonstart på en ny resa för Murphy.

123

Electric Boys – Gone gone gone

Elextric Boys gav oss singeln Gone gone gone under 2019 och det är en riktigt vass powerballad. Det är känslosam, lugn och soft låt. Det är en ballad med ett sjukt skönt rocksound.

124

Sister Hazel – On and on

Det är en låt som är hämtad från EP:n Fire. Det amerikanska bandet, som blandar southern rock, folk rock, jangle pop, country och klassisk rock ’n’ roll, låter precis lika bra i dag som de gjorde under 1990-talet. Den här låten är något utöver det vanliga … Vilket gung! Vilken låt! Det här är klass.

125

Telekinesis – Suburban streetlight drunk

Telekinesis är singer-songwritern Michael Benjamin Lerner. Han bjuder på powerpop/indierock. Suburban streetlight drunk är en glad powerpoplåt – som får en att tänka på The Beatles – med en lika skön krok som refräng.

126

Nomy – I once had a heart

När Nomy släpper låtar vet man på ett ungefär vad man får: Feta rocklåtar som låter kalasbra. Det gör även singeln I once had a heart där vi får Nomys klassiska rock-/metal-sound. Nu trycker han dock även in lite piano och vi får en låt som börjar lite lugnt för att sedan ta fart. Det är helt enkelt kalasbra som vanligt.

127

Lady Antebellum – What if I never get over you

En countryballad från Lady Antebellum som verkligen är mästare på att göra ballader. Har tar dessutom låten fart i refrängen. What if I never get over you är en grymt skön countrylåt.

128

Find Me – One last kiss

En lugn låt som är hämtad från plattan Angels in blue. Det är så skönt att man inte vet vart man ska ta vägen. Lägg sedan till en magisk och nästan mäktig refräng och du har ett vinnande koncept. AOR-bandet levererar något utöver det vanliga – och det gör de flera gånger på albumet.

129

Imagine Dragons – Bad liar

Det är en sjukt bra låt som är med på plattan Origins från 2018. Bad liar dök dock upp som singel i januari i år och det var då en annan fastnade för den. Vilken känsla det är när Imagine Dragons gör en låt som hamnar tätt intill Coldplay. Det är mycket bra text dessutom. Den får verkligen en att tänka till …

130

Corey Hart – Tonight (I wrote you this song)

Corey Hart var tillbaka med ny musik – och kanadensaren gjorde det lika bra som han gjorde det på 1980- och 1990-talet. Tonight (I wrote you this song) var den tredje singeln från Harts EP Dreaming time again. Det kan vara den bästa dessutom … Det är en rockballad, en kärleksballad, där vi får Corey Harts unika röst och ett suveränt gitarrsound.

131

BlackRain – All angels have gone

BlackRain är ett glammetalband från Frankrike och de släppte plattan Dying breed under året. På den finns den här suveräna powerballaden.

132

Pet Shop Boys – Give stupidity a chance

Pet Shop Boys släppte plötsligt EP:n Agenda och det är på den som Give stupidity a chance finns med. Det är en låt som lagom bittert konstaterar vilken låg nivå många politiska ledare i världen kan hålla … Det är en passning till såväl Donald Trump som Brexit-anhängaren Michael Gove. Dessutom får vi det klassiska lite softa Pet Shop Boys-soundet. Det här är en låt som lätt tar plats på en Greatest hits-platta med Tennant och Lowe.

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born in the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

1 Comment

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående inlägg

Årets 71 bästa album 2019

Nästa inlägg

Fet rock 'n' roll med svenska Roadhouse Diet

Senaste om Krönikor