4/5
Artist:
Jessica Falk Featuring RockyLi
Album:
Make a change (Singel)
År:
2017
Genre:
Rock
Bolag:
Eryn Music

Jessica Falk och RockyLi förmedlar kärlek

Jessica Falk och hennes 15-åriga dotter RockyLi släpper låten Make a change som är inspelad till förmån av Hjärnskadeförbundet Hjärnkraft.

Det är en skör, fin och känslosam ballad.

Make a change är, precis som singer-songwritern Jessica Falks tidigare album, inspelad i Nashville där familjen har arbetat under flera år.

Låten är skriven tillsammans med den Nashville-baserade musikern Jenn Bostic och vi får en avskalad poprock/popcountry-låt med en malankolisk känsla, men det är också en låt som inger hopp.

Med Make a change vill Jessica Falk, som är ambassadör för Hjärnskadeförbundet Hjärnkraft, och RockyLi hjälpa till att öka kunskapen i samhället kring barn och ungdomar som fått en förvärvad hjärnskada, men också till patientnära forskning kring hjärntrötthet. Det går knappast att göra det på ett finare sätt …

Här är pressmeddelandet om låten och RockyLis historia:

I en tid där #metoo och #allavi lyfter fram känsliga ämnen, känns det viktigt att belysa hur svårt det kan vara att leva med en funktionsvariant i vårt samhälle som barn och familj. Att som barn bli utsatt av vuxna när man drabbas av sjukdom, ger förödande konsekvenser och men. Rocky och Jessica hoppas kunna hjälpa någon annan och skapa en attitydförändring med låten Make a change och genom berättandet av Rockys och familjens historia. Rocky hoppas kunna hjälpa någon att inte helt tappa hoppet, samt att få upp ögonen på människor att tillsammans skapa en förändring, så att hennes historia aldrig sker igen.

För fem år sedan ramlade Rocky och drabbades av en lätt skallskada som inte syns utanpå, men som ger hjärntrötthet och kognitiv problematik. Ett barn som drabbas är beroende av en förstående och respekterande omgivning för att kunna fungera och tillfriskna. Rocky och familjen har fått kämpa hårt mot omgivningens förutfattade värderingar och stora okunskap kring vad det innebär att drabbas av en förvärvad hjärnskada. Det gick så långt att en person blev fälld i Sundsvalls Tingsrätt 2017 för ofredande, då personen vägrade tro på Rockys skada och har trakasserat hela familjen under en lång tid.

Familjen har slitit ont för att få skolan att ge Rocky utbildning, men kommunen har inte gett Rocky möjligheten på alla år och hon har därför inte fått några betyg under hela högstadiet, trots att hon är normalbegåvad, men med begränsad kapacitet och tillhör årskurs nio nu. Rocky har en stor längtan att få gå i skolan och få rätt hjälp för att få betyg, speciellt i ämnet musik. Hon sjunger duetten tillsammans med Jessica, har skrivit stämmorna och har skapat deras musikvideo på den tid då hon inte fått möjligheten
att gå i skolan. Musiken har hela tiden varit den läkande tråden för dom båda under alla år. Rocky och Jessica vill även visa på hur viktigt det är att fokusera på det som man kan göra och inte på det som inte längre går.

Make a change är producerad på ett avskalat sätt för att förmedla känslan, skörheten och kraften, som livserfarenheterna inneburit. Jessica och RockyLi vill förmedla kärlek till andra som kämpar i utsatta situationer. Låten är skriven och inspelad, liksom tidigare album i Nashville, där familjen har arbetat i många år. Make a change ställer frågor till lyssnaren om hur vi bemöter en person som vi möter för första gången. Hittar vi alla fel, eller kan vi se bakom fasaden och se det fina? Den handlar också om vad vi själva vill lämna för spår efter oss när vi möter en människa. Vill vi lämna ljusa avtryck eller en svart stämpel? Det vi förmedlar till den vi möter, kommer för alltid att finnas kvar mer eller mindre.

När Rockys mentor inte hörde av sig under två år då hon var helt sjukskriven, så skrev Jessica en hel del låtar som handlar om deras livssituation. Rocky skrev alltid körstämmor till låtarna och familjen har försökt att göra positiva saker i sin vardag för att inte tappa fotfästet då inte skolan och omgivningen har funnits för Rocky.Under åren av utsatthet, har Rocky känt att det inte funnits någon mening med att leva. Hon säger så här om känslan över hennes livssituation:

– Att bli helt utfryst av skolan, blivit trakasserad och utan utbildning har orsakat mig mer lidande än själva skadan. Jag önskar att de som gjort det här mot mig hade funnits där och stöttat när jag behövde det som mest.

– Jag ser fram emot 2018, då det verkar som att jag äntligen ska få gå i skolan.

Producenten Scott Baggett säger så här om samarbetet med Jessica och Rocky:

– It is such a pleasure to have known and worked with Jessica, Rocky and Patrik for
the last five years. So much talent and strength in one family. It’s really quite amazing. Rocky is working so hard to overcome the problems associated with her injury and is winning! Jessica and Patrik are two of the most honest and loving dedicated parents I have ever met. The whole family is an inspiration to everyone fortunate enough to meet them!

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born in the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående inlägg

Made in the name of rock n roll!

Nästa inlägg

T.S.O.L. fortsätter att gå sin egen väg