Årets 71 bästa album 2019

/

Det brukar vara stentufft att välja ut en platta som är nummer ett för ett år.

Det var det inte denna gång. Det finns liksom ingen platta som jag har lyssnat på lika mycket som på The Menzigers Hello exile – och det finns en anledning till det …

Fast det finns en jävla massa bra plattor på årsbästalistan eller vad sägs om Dave Hause, Paul Cauthen, Eclipse, Jesse Malin, The Defiants, The Alarm och The Dangerous Summer för att nämna några?

Här är årets 71 bästa album 2019.

1

The Menzingers – Hello exile

Har man The Gaslight Anthem som favoritband så blir man glad varje gång det dyker upp ny musik från det ganska smala område som de befinner sig i. Det är någon punk och alternativ rock som helt enkelt biter sig fast i själen. Det är där The Menzingers också finns. Det är punk och alternativ rock som låter vansinnigt bra. Att de skulle kunna klå albumet After the party hade man kanske mer hoppats än trott på, men The Menzingers gjorde det med Hello exile – som är det bästa som de har gjort och bara det säger egentligen väldigt mycket. Det här är en overkligt bra platta.

2

Dave Hause – Kick

När Dave Hause släppte Bury me in Philly trodde man att den skulle bli svårslagen. Det är en grym platta, men Kick är ta mig tusan ännu värre! Det här är så bra att man inte vet vart man ska ta vägen! Hause ger oss liksom känslosamma ballader och snabbare låtar med punkvibbar. Man får lite av allt. Hause snubblar inte in på ett spår och stannar där. Dessutom är topparna många och då är Kick ett av årets bästa album.

3

Paul Cauthen – Room 41

Paul Cauthen kom lite från ingenstans och skickade ut kanonplattan My gospel 2016. Tre år senare var det dags för uppföljaren. Countryartisten gav oss Room 41 och med Cauthen, Texassonen som har fått smeknamnet Black Velvet på grund av sin stora röst, blir det aldrig tråkigt med. Han gör någon outlaw country där det finns plats för soul, funk och gospel. Dessutom skickar han ut en massa vibbar från storheter som Johnny Cash och Elvis Presley. Bara det liksom …

4

Eclipse – Paradigm

När Eclipse släppte Momentum utsåg jag det till årets bästa album under 2017. När uppföljaren kom under 2018 hade Erik Mårtensson & company en del förväntningar att leva upp till … och det gjorde de. Paradigm är en grymt bra melodiös hårdrocksplatta!

5

Jesse Malin – Sunset kids

De singlarna som Jesse Malin skickade ut inför hans senaste albumsläpp skvallrade egentligen bara om en enda sak: Sunset kids skulle bli den bästa plattan som han hade gjort – och så blev det. Det här är otäckt bra från början till slut! Det går liksom inte att klaga på någonting här. På de här 14 låtarna får vi allt från rock och alternativ rock till country och americana.

6

The Dangerous Summer – Mother nature

Ibland kan poppunk vara småtråkigt att lyssna på. Ibland kan det vara alldeles fantastiskt. När det gäller The Dangerous Summer så blir utan tvekan det sistnämnda – fast det här är så mycket mer än poppunk … De ger oss poppunk, emo och alternativ rock i en magisk blandning. Det fina är att plattan bara växer. Vid första lyssningen var man inte tokimponerad. När man har kört den ett par gånger så tillhör Mother nature årets bästa album.

7

Avoid One Thing – Right here where you left me

Punkrockbandet Avoid One Thing startade som ett sidoprojekt av The Mighty Mighty Bosstones-basisten Joe Gittleman under 2002. Fast 2015 valde Avoid One Thing att lägga sin musik på is. 2018 var de tillbaka. Och de kunde knappast vara tillbaka på ett bättre sätt än som de är med plattan Right here where you left me … Det här är lika mycket alternativ rock som punkrock och det låter lite som en blandning av Social Distortion och The Gaslight Anthem.

8

Gathering Of Kings – First mission

I Gathering Of Kings samlas några av Sveriges absolut vassaste AOR-/melodiösa hårdrocks-musiker. Vad kan gå fel då? Absolut ingenting! Det där är bara början. Gillar du AOR och melodiös hårdrock så bör du gilla varenda spår på First mission.

9

The Alarm – Sigma

Ett år och en dag efter att The Alarm släppte Equals var de tillbaka med en ny platta. Har det gått väl snabbt? Inte en chans! Sigma tillhör årets absolut bästa plattor! Här finns en del låtar som man känner igen och som finns med på albumen Blood red och Viral black. Fast det spelar noll roll när det är så här bra! Den här plattan skojar man liksom inte bort för det är klass rakt igenom – och Sigma tillhör det bästa som The Alarm har gjort på länge.

10

Grand Slam – Hit the ground

Det tog 35 långa år, men under 2019 landade Grand Slams första studioplatta – och det låter grymt bra för den som gillar klassisk hårdrock.

11

Texas Hippie Coalition – High in the saddle

Red dirt metal-gänget Texas Hippie Coalition var tillbaka med en ny platta. Och vilken djävulusiskt bra platta High in the saddle är! Texas Hippie Coalition tar metal och blandar in southern rock i det hela. Det blir någon redneck-metal av det hela. Det blir red dirt metal som de själva har beskrivit sin musikstil. Då blir det både tungt och skitigt med en jäkla groove – och det blir alldeles, alldeles lysande!

12

evelyne – Du eller aldrig (EP)

I pressutskicket inför släppet av EP:n Du eller aldrig stod det att ”evelyne slår fast position som ett av landets mest lovande band.” Det är bara till att hålla med – för vilken jävla platta det här är! Det tog väl ungefär 60 sekunder in på Jag vill vara (du eller aldrig) innan man började tänka: ”För fan! Detta är ju ett nytt Kent!” Det är bara en EP, men låter det så här bra så får den en plats på årsbästalistan.

13

Volbeat – Rewind, replay, rebound

Rewind, replay, rebound släpptes under året – och det är ingenting annat än ett av årets bästa album. Volbeat håller fast vid sin metal där de petar in lite rockabilly samtidigt som det alltid är ett sjuhelsikes groove i låt efter låt. Den här gången varierar de sig dock en hel del och allt låter inte alls som man riktigt hade förväntat sig. Fast för en som gillar när band vågar testa något nytt ibland så fungerar det här kalasbra. På plattan finns ju givetvis även klassiskt Volbeat-material.

14

Cory Wells – The way we are

Det är både argt och otroligt känslomässigt. Det är både akustiskt och punkigt. Det är Cory Wells som under året släppte sin fantastiska solodebutplatta The way we are.

15

Royal Republic – Club Majesty

De tillhör de mest coola banden som vi har i Sverige. Det är både humor och gung. Det är Royal Republic och de gjorde en sylvass platta i Club Majesty. Här släppte de loss med allt vad de hade. Det finns inget som stoppar det här gänget från att bara köra på och göra vad de vill. Då fick vi ett Royal Republic som bjöd på rock ’n’ roll där det fanns plats för både disco och guldfärgade kavajer.

16

Mike Tramp – Stray from the flock

Det känns knappast som om Mike Tramp kan göra någon dålig platta. Har man gjort 500 låtar så vet man väl hur man ska göra … Det är väl knappast så att han bryter någon ny mark här, men det vill man inte heller. Vi får en klassisk Tramp-platta med den där makalöst sköna rockmusiken som han allt som oftast ger oss. Det här är klass rakt igenom.

17

Hollis Brown – Ozone park

Hollis Brown firade sitt tioårsjubileum. De gjorde det med plattan Ozone park – och det är en grymt skön rockplatta! De ger oss är mer än klassisk rock. Det är rock, indierock, americana och till och med lite soulkänsla i en del låtar. Det går liksom inte att sätta någon etikett på det här. Det är Hollis Brown-rock ’n’ roll helt enkelt.

18

Dermot Kennedy – Without fear

Tänd några ljus. Släck ned. Ta fram några näsdukar. Låt sedan Dermot Kennedys platta Without fear snurra i gång … Det här är sjukt känslomässiga låtar där Kennedy rör sig mellan pop, rock, folk och soul. Kennedy gör sin låtar med en känsla som nästan inte går att beskriva.

19

The Divided – The world you’re living in

Ibland dyker de upp. Ni vet, de där plattorna som biter sig fast redan efter 30 sekunders lyssning. Här var det en punkrockstänkare av The Divided som spelades sönder och samman under några veckor.

20

Pretty Maids – Undress your madness

Bara någon månad efter att Pretty Maids-sångaren Ronnie Atkins gick ut och berättade att han hade fått lungcancer var det dags för en ny platta. Undress your madness är smått lysande, men Atkins besked ligger som en mörk hinna äver allting … ändå låter det ruskigt bra! Pretty Maids har varit i gång i nästan 40 år och diskografin lockar minst sagt till lyssning. Jag kan lova att Undress your madness inte utgör något undantag utan snarare tillhör det albumet en av favoriterna … japp! Så bra låter det!

21

Lars Winnerbäck – Eldtuppen

Lars Winnerbäck har några magiska plattor bakom sig. Under 2019 kom det en till – för Eldtuppen är en grym platta som tillhör det absolut bästa som Winnerbäck har gjort. Det är låtar om död, ångest, samhällsklimatet, Stockholm och så finns det en hälsning från Alperna.

22

Sister Hazel – Earth (EP)

Det var den fjärde EP:n i Sister Hazels elementserie. Och herre jösses så bra det var! Efter Fire trodde man nog att det alternativa rockbandet hade peakat i sin serie, men nope. Det blev ännu vassare. Har man låtar som Raising a rookie och Memphis rain så kommer man ganska långt.

23

Fredrik Larson – Brott & straff

Ibland känns det lite som om Fredrik Larson är Sveriges bäst bevarade hemlighet. Hur det är möjligt begriper jag inte. Han har ändå nio plattor i bagaget – och det är inte vilka plattor som helst. För den som gillar svensk rock och band/artister som Eldkvarn, Peter LeMarc, Mikael Wiehe och Björn Afzelius så är Larsons låtkatalog en skattkista fylld med guldkorn. Den kistan fylldes på med tio nysläppta låtar som är skrivna mellan 2005 och 2017. Här finns bland annat Du och jag och Bob som tillhör det absolut bästa man har hört från Fredrik Larson.

24

Booze & Glory – Hurricane

De senaste åren har det mest handlat om ett liv på vägarna för Booze & Glory som har turnerat flitigt världen över, men nu var det dags för en ny platta från det Londonbaserade punkbandet. Vi fick Hurricane – och det fullkomligt stormar runt den här plattan där det finns låtar som The Guv’nor, Never again och Too soon.

25

Unroyal – Mainstream

Det var dags för synthpopduon Unroyal att släppa sin debutplatta, Mainstream. Det är kanske en platta som sticker ut ganska mycket från många av de andra på denna listan. Det är ju synthpop som man kan tro är hämtad från 1980-talet. Fast det är så bra att den självklart får en plats här.

26

Tygers Of Pan Tang – Ritual

Det tog sin tid för Tygers Of Pan Tang att få ihop låtarna till Ritual. Bland annat så tvingades man att skjuta fram studiotiden vid två tillfällen, men när resultatet kom under 2019 så gick det knappast att ifrågasätta det … för det är en heavy metal-platta av högsta klass!

27

Robert Pehrsson’s Humbucker – Out of the dark

Robert Pehrsson är både en sylvass gitarrist och låtskrivare. Under året var han tillbaka med ny musik med Robert Pehrsson’s Humbucker. De skickade ut en störtskön platta i Out of the dark och det är en upplyftande platta. Man behöver liksom inte sitta och deppa när man hör det här utan det är precis tvärtom. Man blir glad och vill liksom ta sig ut i natten bara för att man kan.

28

Dalaplan – Du går aldrig ensam

2016 släppte Dalaplan plattan Det blir inte bättre än så här. Det visade sig att det inte stämmer. Du går aldrig ensam är det bästa som det skånska rockbandet, som älskar att göra blåsförstärkt rock ’n’ roll, har gjort. Med låtar som Du går aldrig ensam, Ryggen mot väggen, Du gav mig ingenting, Att jag aldrig lär mig, Så som jag lever och Vad e det för fel på mig? är det en kanonplatta.

29

Lucer – Ghost town

Lucer var tillbaka med uppföljaren till debutalbumet Bring me good news. Vi fick plattan Ghost town – och det här är en jäkligt bra rockplatta! Här finns låtar som Killer, Indestructable och titelspåret Ghost town. Du vill inte missa någon av dem.

30

Blaqk Audio – Only things we love

Ena dagen gör de punkrock, nästa är det elektronisk popmusik. Davey Havok och Jade Puget gör helt enkelt lite vad de känner för – och det blir bra varenda jäkla gång! Denna gång valde de sitt elektroniska synthpopprojekt och det finns inte ett enda svagt spår på det här plattan. Maker, The viles och Infinite skin … wow! Vilka låtar!

31

Rob Moratti – Renaissance

När Rob Moratti släppte plattan Transcendent så var det rena monsterplattan. Nu var han tillbaka med uppföljaren – och Renaissance är minst lika bra. Det är melodiös rock som blandas med progressiv rock. Moratti gör det på ett sådant sätt att man får rysningar. Det blir inte för mycket av det progressiva utan det är fortfarande melodiös rock/AOR.

32

The Defiants – Zokusho

Det hann gå tre år efter att The Defiants hade släppt sitt självbetitlade debutalbum innan de var tillbaka med en ny platta. Då smällde de till med något alldeles extra i melodiös hårdrocksväg. På plattan finns det låtar som det doftar 1980- och 1990-tal över. Det är den där klassiska rockkänslan man får.

33

Världen Brinner – Livet på recept (EP)

Det är bara en EP och det är bara fyra låtar så egentligen får den inte vara med här, men det går inte att lämna Världen Brinner utanför den här listan när musikåret summeras. Det är fyra slamriga och energiska punklåtar med texter som får en att haja till. Malin Sandberg & company gör det hur bra som helst.

34

Jim Castro – Änglarna

Under året släppte Jim Castro plattan Änglarna och på den finns det hur många sylvassa låtar som helst. Castros poprock låter fantastiskt bra och det spelar ingen roll om han gör lite snabbare låtar eller om det blir ballader. Castro gör det bra vilken väg han än väljer att gå. Änglarna på Södermalm och Sorgligt är två missa inte-låtar!

35

Love Fame Tragedy – I don’t want to play the victim, but I’m really good at it (EP)

Love Fame Tragedys debutsingel var en riktigt skön låt. Sedan var det dags för Matthew ”Murph” Murphys soloprojekt att släppa sin debut-EP – och det var indierock av allra högsta klass.

36

Kyles Tolone – Low spirits & fireworks

Gillar du alternativ rock som ligger någonstans i det facket där klassiska band som Matchbox Twenty och Goo Goo Dolls finns? Då finns det en platta som du bara måste ge en chans – det är Kyles Tolone som släppte Low spirits & fireworks.

37

The New Roses – Nothing but wild

För tre år sedan släppte det tyska hårdrocksbandet plattan Dead man’s voice och då handlade det om lite 80-talsinspirerad hårdrock. Under 2017 skickade de ut One more for the road och de fortsatte på det spåret. 2019 lät det lite annorlunda. Det är fortfarande The New Roses fartfyllda hårdrock, men nu låter det mer amerikanskt än någonsin. Det låter mer melodiöst, mer catchigt, mer heartland rock … man är helsåld på det här! Vilken rockplatta det här är alltså!

38

Roulette – Now!

Gillar du klassisk AOR? Då har du en av årets största överraskningar här: Roulette med albumet Now! Det är löjligt skön rock. Det är AOR, westcaost och melodiös rock där Roulette i låt efter låt får till ett grymt skönt sound där det är bra tryck i både bas och trummor. Vi får även sköna gitarriff och bra sång från Thomas Lundgren.

39

Massive – Rebuild destroy

Det är öldoftande fotstampsrock ’n’ roll med en jävla energi. Det här är elva okonstlade, smutsiga och svängiga rock ’n roll-låtar – och för den som gillar feta riff, maffiga trummor och högoktanig rock ’n’ roll så är det bara till att vrida upp volymen och börja plåga grannen med ett skönt dunkande.

40

Gasoline Outlaws – Light up the world

Det var dags för Belfastrockarna Gasoline Outlaws att skicka ut sin andra platta. Då fick vi återigen en riktigt skön rock ’n’ roll-platta. i Light up the world. Det är en platta som är fullmatad med grymma låtar och de skickar ut vibbar från 1970-talet och det doftar glamrock över det hela samtidigt som det är catchigt. Dessutom finns det både rockers och makalösa ballader.

41

The Dead And Living – The author’s curse

Vad får du om du blandar rock, goth och punk? Jo, du får The Dead And Living som släppte den smått lysande plattan The author’s curse. Om man ska jämföra The Dead And Living med något annat så är det väl inte helt fel att nämna såväl Rammstein som Sisters Of Mercy. Då blev det här rena käftsmällen.

42

Fortune – II

Fortunes självbetitlade platta från 1985 räknas av många som ett av de bästa AOR-albumen som någonsin har gjorts. Det dröjde dock till uppföljaren skulle komma … Men under 2019 dök den äntligen upp och herre jösses vilka låtar vi får! Det är klassisk AOR. Det är AOR som det doftar 1980-tal över – och alla som gillar Journey, Survivor, Foreigner och Asia borde kasta sig över det här så fort som möjligt.

43

Wake The Nations – Heartrock

Platta nummer två från Wake The Nations och det är en AOR-platta som är så bra att man ryser. Varenda låt håller hög, hög klass. Dessutom finns det några sjuka toppar Heartrock. Det är melodiöst, det är riff … det är hjärtformad AOR från Finland.

44

Nitrate – Open wide

Ett nytt Nitrate, men ett lika bra Nitrate som på debutplattan. Då är det givetvis en kanonplatta som det här melodiösa hårdrocks-/AOR-bandet bjuder på. Denna gång är det kanske lite vassare. Det är lite, lite tyngre. Det är lite fetare i en jämförelse med debuten. Då tillhör Open wide årets absolut bästa plattor i genren!

45

Sister Hazel – Fire (EP)

Sister Hazel var tillbaka med sin tredje EP i elementserien. Och sjuspårs-EP:n Fire är något alldeles extra. Med låtar som Every heartbreak, On and on, Fire och She’s all you need är det en av de absolut bästa plattorna som släpptes under året. Sister Hazels alternativa rock där de blandar southern rock, folk rock, jangle pop, country och klassisk rock ’n’ roll låter helt enkelt sjukt bra.

46

Teenage Bottlerocket – Stay rad!

Teenage Bottlerocket släppte sitt åttonde studioalbum och Stay rad! tillhör det absolut bästa som punkbandet har gjort! Stay rad! innehåller 14 korta och snabba punkrock/skatepunk/poppunklåtar som kommer att få dig att studsa, dansa, hoppa och inte minst le. Vem gör en låt som heter Wild hair (Across my ass) om inte Teenage Bottlerockets?

47

Crazy Lixx – Forever wild

Crazy Lixx smällde återigen till med en kanonplatta. Det här gänget blir liksom aldrig tråkigt. Det är melodiöst som tusan, men samtidigt är det bra fart. Man kan säga att det hörs att de har influenser från klassiska band som Mötley Crüe, Kiss och Whitesnake … Det är välgjorda låtar där Crazy Lixx breddar sitt spektrum. De gör glammetallåtar, de gör hårdrockslåtar och de gör AOR-låtar.

48

Jade Jackson – Wilderness

På det här albumet blir Jade Jackson mer personlig än tidigare. Man förstår lidandet efter olyckan där man inte visste om Jackson någonsin skulle kunna gå igen. Hon återhämtade sig dock. Dessutom har Jackson nästan varit beroende av värktabletter, hon har åkt på en depression och det har varit ätstörningar. Jackson var på gränsen till att bli självmordsbenägen. När Jackson blir så personligt så blir det också bra. Det blir väldigt bra och Jackson har faktiskt aldrig varit bättre än så här!

49

Riot City – Burn the night

Det är åtta låtar av Riot City. Det är åtta stenhårda heavy metal-låtar. Det är fart! Det är tungt! Det är ett skinnsmiskande så är lika snabbt som de skrikande gitarrerna är höga. Lägg till en sång från Cale Savy, som nästan skriker sig hes, som är så hög att högtalarna håller på att gå sönder. Det här är ta mig tusan galen heavy metal – och det är så in i helvetes bra!

50

Ex Hex – It’s real

När Ex Hex släppte sin debutplatta för fem år sedan golvade de kritikerna och Pitchfork kallade den för sommarens album. Fem år senare gjorde de om det! Ex Hex bjuder på gitarrdriven garagerock, garagepop och powerpop där det även finns plats för lite punk. Det är både stökigt och mjukt på en gång. På plattan finns låtar som Tough enough, Rainbow shiner, Good times, Want it to be true och Another dimension – och alla är suveräna.

51

Prins Svart – Inte här för att stanna

Banden som gör klassisk hårdrock på svenska är lätträknade. Här har ni i alla fall ett: Prins Svart – och de bjöd oss på en kanonplatta! Det här är småtung hårdrock som har sina rötter i 1970-talet och hos band som Led Zeppelin, Deep Purple och Black Sabbath. Här finns också inslag av 1980-talets första hälft och man tänker på band band som Dio, Whitesnake, Rainbow och Ozzy Osbourne.

52

Harrington Saints – 1,000 pounds of oi!

Harrington Saints har varit i gång under nästan 15 år. Under 2019 var det dags att skicka ut en ny platta. Och för den som gillar oi! så väger verkligen 1,000 pounds of oi! tungt … Det är tio låtar där samtliga håller hög klass. Det här är en platta som kommer att bli en punkklassiker. Det kan inte sluta på något annat sätt. Det kan inte det när det finns med låtar som State of emergency, Fremont train och 1,000 lbs of oi!

53

En Svensk Tiger – Gbg noir

Det hade gått tio år sedan En Svensk Tiger släppte debutalbumet Versace style. På Gbg noir lät det helt annorlunda och punken hade bytts ut mot något annat … Den svenska punken har blivit till modern svensk rock, men tro nu inte att En Svensk Tiger gör det som andra band. De går sin egen väg.

54

Whitesnake – Flesh & blood

Whitesnake var tillbaka med en ny platta. Det känns lite konstigt att skriva att den tillhör årets största överraskningar, men så är det. Flesh & blood är helt enkelt ett kanonalbum! Det var knappast så man trodde att Whitesnake fortfarande hade det här kvar i sig efter några mindre bra album …

55

Raised Fist – Anthem

Ett svenskt hardcore/metal-band. En stentung platta. Raised Fist var tillbaka med ny musik och med låtar som har så mycket som sprutar ut ur högtalarna att man knappt vet vilket ben man ska stå på. Det är så tungt att det mest känns som om man får en käftsmäll gång på gång.

56

Dead Pollys – Strummerland

När är det egentligen för sent att lira punk? En dum fråga givetvis, men Dead Pollys har också det givna svaret: Aldrig! Aldrig någonsin! Strummerland är en platta som är fullmatad med sylvassa punkrocklåtar.

57

The Dogs – Before brutality

Den släpptes redan den 7 januari och kickade i gång musikåret 2019, men vilken platta vi fick! Det är garagepunk av klass! Här finns låtar som Lord knows the fiction has worn out, Suicidal appetite, There won’t be an encore, Let the barrel rest my head, The end has begun och Tried to borrow some colours off your rainbow. Alla låter kanon!

58

Sam Fender – Hypersonic missiles

Sam Fenders debutplatta gled förbi olyssnad när den släpptes i september. Några månader sedan dök den dock upp igen och när man drog i gång den så var det rena aha-upplevelsen. I hans låtar kan man höra höra en del Bruce Springsteen och The Killers, men även Mumford & Sons och Jake Bugg. Det är indierock, folkrock, alternativ rock, new wave, post punk, akustisk rock och en del pop i det som Fender skickar ut.

59

Lovekillers Featuring Tony Harnell – Lovekillers

Lovekillers, med Tony Harnell i spetsen, släppte sin självbetitlade platta och för den som gillar melodiös hårdrock/AOR är detta ett måste. Om man summerar plattan med ett ord? Skitbra!

60

Jimmy Barnes – My criminal records

En av årets största överraskningar mest med tanke på att den australienske rockaren mer eller mindre var bortglömd. Visst har man lyssnat mycket på Barnes genom åren, men att han skulle kunna göra en så här bra platta igen trodde man inte. Plattan är fullmatad av kanonlåtar där han blandar rock och soul på sitt sätt.

61

Grade 2 – Graveyard island

Vi fick tolvspårsalbumet Graveyard Island. Vi fick klassisk brittisk punk – och en jäkligt bra samling med låtar från Grade 2.

62

Bloodsucking Zombies From Outer Space – All these fiendish things

Här kom det en blodig överraskning i punkväg … för det känns knappast som om det är så många som känner till Bloodsucking Zombies From Outer Space i Sverige. I början av året släppte de i alla fall ett smått strålande album i All these fiendish things där de ger oss fartfylld horrorpunk/poppunk.

63

Airbourne – Boneshaker

När Airbourne släpper nytt så är det bra. Det är alltid bra. Det är så det är. Det var det även med Boneshaker där det finns tio feta rock ’n’ roll-stänkare.

64

Liam Gallagher – Why me? Why not.

Liam Gallagher var tillbaka med en ny soloplatta och det låter fortfarande en del Oasis. Dock inte lika mycket som på förra plattan. Med låtar som Shockwave, One of us och Once så är det en given platta att ha med i vinylsamlingen.

65

Rammstein – Rammstein

Rammstein smällde till med att göra ett av de absoluta bästa albumen som de någonsin har gjort. Hårdrock/indistrimetal/gothic metal/new wave-bandet levererade verkligen på bästa sätt.

66

D-A-D – A prayer for the loud

Man hade fått vänta länge på en ny platta från D-A-D, men när de väl valde att ge oss lite nya låtar så gav rockbandet oss kanonlåtar från början till slut.

67

The Wildhearts – Renaissance men

Det hade gått tio tio år sedan The Wildhearts släppte albumet ¡Chutzpah! Under 2019 var de äntligen tillbaka med ny musik och då skickade de ut albumet Renaissance men – och det var en vass återkomst för ett rockband som verkligen vet hur man ska rocka loss.

68

Rob Thomas – Chip tooth smile

Rob Thomas har varit en favorit sedan man först hörde honom med Matchbox Twenty för många år sedan. Han har även sin solokarriär där han radar upp bra albumsläpp. Det gjorde han även under detta år.

69

Junior Brielle – Tampa

Junior Brielles debut-EP var något alldeles extra. Under 2019 var de redo för att släppa sin första fullängdare: Tampa. Det blev lika som väntat av den svenska bandet som bjuder på någon ångestfylld elektronisk indiepop.

70

Avantasia – Moonglow

Det var ett tidigt albumsläpp under 2019, men Avantasias Moonglow får man inte glömma bort. Metalbandet levererar ju alltid. De levererar alltid bra plattor. Det gör de även på Moonglow som tog två år att göra och som innehåller tolv spår som till slut snurrar i mål efter drygt 70 minuter.

71

White Lies – Five

Tio år efter debutplattan var White Lies tillbaka med sitt femte studioalbum. Vi fick Five – och det är en riktigt skön samling med new wave-låtar. Det är pop, rock, punk och synthpop som White Lies blandar samman till något alldeles eget och att säga att det doftar 1980-tal över det här kan man knappast kalla för en lögn.

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born in the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

2 Comments

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående inlägg

Nytt Lower Dens levererar fortfarande

Nästa inlägg

Årets 132 bästa låtar 2019

Senaste om Krönikor