4/5
Artist:
VARG
Album:
Det stora oväsendet
År:
2018
Genre:
Rock
Bolag:
Digitalfilm Productions

VARG – tyngre, starkare och bättre än någonsin

Det har gått fyra år sedan VARG släppte sitt debutalbum Vem är vargen?

Nu är de tillbaka med Det stora oväsendet – och då låter Hasslöbandet både tyngre och bättre.

Det kan onekligen hända mycket saker på fyra år … VARG, som bildades 2014 sedan Peter Olsson hade ringt till Mattias Osbäck efter att han hade hade hört ett lokalt band spelas på lokalradion flera gånger och tyckt att det kunde de faktiskt göra mycket bättre, har tagit enorma kliv med sin musik. Debutplattan var inte så dum, men det var egentligen bara en låt som stack ut: Man är väl man?

På Det stora oväsendet fastnar man redan under introt. Det är tungt och det är samplade nyheter som man försöker lyssna på för att få veta vad det är som VARG vill göra oss uppmärksamma på.

Totalt blir det tolv spår:

 1. Det stora oväsendet
 2. Halleluja min vän
 3. Ondskan
 4. Nio blommor
 5. Je suis Paris
 6. Tårar
 7. 2006
 8. Frihetens ring
 9. Bättre än såhär kan det alltid bli
 10. Den gyllene buren
 11. Rekviem
 12. Postludium (svartare än himmelen)

Man behöver bara lyssna på de första två spåren för att höra att detta är ett nytt och uppdaterat VARG (Mattias Osbäck, Peter Olsson, Jens Albertsson, Filip Mathiasson, David Blome, Sofia Palmgren och Tuva Gustafsson).

Det är tyngre rock än tidigare och de har valt bort de irländska influenserna som fanns på en del låtar. Det är helt klart rätt väg att gå. VARG har aldrig låtit bättre!

Även textmässigt är det ett lyft. Mattias Osbäck, som skriver alla texter, gör politiska låtar och ger sig på orättvisor, terrordåd och okunskap. En av de starkaste låtarna är Ondskan, en låt som handlar om den mördade åttaåriga flickan Yara.

Kommer ni ihåg den där flickan som dog?

Med en morbror och hans fru som slog

Blott ett litet barn, men vi kunde inte se allt dom tog

 

För dom skriker och slår när ingen kan höra dig

Alla märken och sår, dom kommer att förgöra dig

Så här säger Osbäck om låten:

– Ondskan handlar om Yara och är också en text skriven i frustration över hur vi kan missa att något sådant här pågår mitt framför ögonen på oss vuxna. Här finns förstås ingredienser av hat, sorg, ilska och en känsla av att rättvisa aldrig kommer skipas hur länge de där människorna än sitter inne.

Här finns även Je suis Paris som handlar om terroristattacken i Paris.

Ytterligare en låt – från en platta som inte har ett enda svagt spår – måste nämnas lite extra. Det är 2006. VARG får till en jäkla känsla med en gitarr och Osbäcks röst och starka text.

Hur fan kan man vara så feg?

Hur fan kan man ta ett sådant steg?

Hur fan kan man lämna sina barn?

2006 skrev jag 2006 efter att en kompis hade tagit sitt liv. En svårsorterad blandning av ilska och sorg har en tendens att uppstå i de här situationerna. Ytterligare en kompis tog sitt liv tidigare i vår så texten känns tidlös på något sätt, säger Osbäck.

Bättre än såhär kan det alltid bli, som är en gammal Djävul-låt i ny tappning, är ännu en kanonlåt. Bara en textrad som ”Titta på mig vilken sorglig figur, kroppen jag fick har allt annat än tur” får i alla fall mig att hosta upp ett skratt och vilja lyssna mer och mer och mer …

VARG är ett band som vill skriva texter som berör eller upprör, som man älskar eller ogillar, som ger någonting till lyssnaren. Musiken är lika viktig för oss som texterna. Jag upplever att vi är väldigt noggranna både på skiva och live. Vi har ett rykte om att vara ett väldigt bra liveband och det tänker vi fortsätta förvalta.

Du kan se VARG live i sommar. Till exempel så kommer de att spela på Hasslöfestivalen. Lördagen den 14 juli kliver de upp på scenen klockan 21.15 mellan Dan Hylander och Europe. 14 dagar senare spelar de på restaurang Parken i Hoglands park i Karlskrona.

Det stora oväsendet släpps i morgon den 6 juli.

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born in the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

1 Comment

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående inlägg

Platta nummer två från Big City

Nästa inlägg

Ny suverän platta av The Record Company

Senaste om VARG