/

”När jag började sjunga fanns det bara den melodin i mitt huvud”

Stina Rebelius har skickat ut två singlar. Båda är känslosamma och fruktansvärt bra. Då var vi tvungna att få veta lite mer om vem personen bakom musiken är.

Hur kommer det sig att du började med musik?

– Min pappa var musiker så musik har varit en del av mig så länge jag kan minnas. Några av mina bästa minnen är stunder då han har suttit och plinkat på gitarren och vi har sjungit tillsammans. En midsommar satte vi oss på en gräsplätt utanför min första lägenhet här i Göteborg och sjöng och spelade en hel natt.

Hur går det till när du gör en låt?

– Jag skriver på lite olika sätt, men oftast kommer melodin först. Jag sitter med gitarren ibland, men har också börjat använda mig av Ipaden där jag, i Garageband, kan skriva ner vilka ackord jag vill och sedan välja komp med olika instrument. På så sätt blir jag lite friare och kan skissa och känna på om jag vill ha piano, gitarrer, stråkar och så vidare.

– När skissen är klar och texten är skriven för jag över det till Logic och jobbar i datorn med sång och ljud. På så sätt får jag min grund eller demo. Sedan tar jag hjälp av musiker eller som på sistone producenter som hjälper mig att göra låten så som den ska bli.

– Inspirationen och idéerna dyker på mig lite hur som helst och det har hänt många gånger att jag sprungit in på toaletten och sjungit in melodier i röstmemon och lika så med texter som jag skissar i mitt anteckningsblock.

I mitt jobb handlar det så mycket om skönhet och utseenden så det ordet har helt ändrat sin betydelse för mig.

Du har nyligen släppt singeln Vinterstad. Vad kan du säga om den?

– Vinterstad kom till mig väldigt snabbt. Jag satt i studion hos Samuel Starck och vi lekte lite. När jag började sjunga fanns det bara den melodin i mitt huvud och texten bubblade ur mig. Min syster ställde en så bra fråga: ”Stina den handlar om dig men ändå inte, hur tänkte du?”

– Det stämmer såväl. Jag har lyckligtvis inget krossat hjärta just nu så den biten, om man vill tolka den så, stämmer inte in. Däremot har jag alltid varit en betraktande människa och känner ibland att jag står utanför allting på något sätt. Jag har alltid brottats med känslan av att inte duga och vara bra nog som jag är.

– I mitt jobb handlar det så mycket om skönhet och utseenden så det ordet har helt ändrat sin betydelse för mig. I låten blir han förälskad eller snarare förblindad av hennes skönhet, men han får egentligen inte så mycket mer än så. Jag upplever att så många hamnar där, att man ser och vill saker som egentligen inte har betydelse. Det kan vara vad som helst. Det måste inte vara kärlek, snarare är det valen vi gör för oss själva och att våga släppa taget och gå vidare.

Du har tidigare även släppt singeln Luftslott och när man lyssnar på dina låtar så slår det mig att varenda ord i texten har en mening. Hur viktigt är texter för dig?

– Det betyder jättemycket för mig att du säger så för texten är allt för mig. Jag tänker väldigt mycket och att få ut de känslorna i en text som sen blir en låt är en enorm befrielse för mig. Därför blir texten så viktig.

Hur väljer du ut vad du vill skriva om?

– Jag väljer aldrig det, det bara kommer. Det är känslor som jag på något sätt upplever. Inspirationen däremot kan komma på olika sätt. Från en egen händelse, men också när andra går igenom något som jag känner för. Det kan vara en film som påverkar mig … Musik inspirerar mig väldigt mycket.

Från idé till en färdig låt … hur lång tid tar det att göra en låt?

– Det är lite olika från gång till gång. Det kan gå ganska fort, men slutresultatet är också beroende på de jag gör låten ihop med. Jag har haft sådan tur som haft Henrik och Andreas som velat göra detta med mig men båda har väldigt mycket med sina egna jobb och dessutom bor vi så utspritt så det har blivit när de har haft tid. Sedan har vi bollat allt via mail fram och tillbaka vilket givetvis drar ut på processen. Hade vi tillsammans suttit ner och jobbat i studion så skulle det kunna gå på några dagar med lite flyt.

Vad är det svåraste med att göra en låt?

– Jag hör ofta låten i mitt huvud med melodier, gitarrer, piano, stråkar och så vidare, men att få ut det ur mitt huvud och låta någon annan tolka det kan vara jättesvårt och frustrerande. Därför har det varit så underbart med Henrik och Andreas för de förstår mig även när jag inte riktigt kan prata klarspråk. En annan sak är att jag aldrig känner mig riktigt klar med en låt. (Haha)

Hur ser framtiden ut, har du något nytt projekt på gång som du kan berätta om? Jag menar efter det här så vill vi ju faktiskt ha mer!

– Just nu är allt lite oklart. Jag är på jakt efter någon som vill jobba med mig. Det finns mycket material som jag vill ta tag i.  Det är också en remix på gång på Vinterstad.

Vad lyssnar du på för någon musik själv just nu?

Tom Rosenthal, Seafret, Violet Days, London Grammar, The National, Marissa Nadler, Ben Howard, Mazzy Star med flera.

Nämn tre låtar som du önskat att du hade gjort själv?

Leonard Chohens Famous blue raincoat, Tom Rosenthals It’s ok och Cornelis Vreeswijks Somliga går med trasiga skor.

Jag lever nog lite i min egen värld, enormt klumpig, snubblar, ramlar och saker går sönder runt omkring mig.

Utanför musiken, vem är Stina Rebelius då?

– En hästtjej från landet som hamnade i Göteborg. Jag lever nog lite i min egen värld, enormt klumpig, snubblar, ramlar och saker går sönder runt omkring mig. Människor upplever mig nog som glad för det mesta, men samtidigt är jag en tänkare med alldeles för mycket känslor.

 

Fem snabba

Rihanna eller Imperiet?

– Det blir Imperiet som är jag uppvuxen med och har mycket härliga minnen till, men jag tycker att Rihanna är fantastisk på hennes grej.

Glatt eller melankoliskt?

– Melankoliskt. Jag gillar musik som berör mig och ”gladmusik” gör inte det på samma sätt

Bamse eller Batman?

Bamse! Båda är ju hjältar och då föredrar jag en myshjälte. Han är så snäll och glad och dessutom vill jag bara krama honom.

Barfota eller Dr. Martens?

– Jag har Dr. Martens som jag använder, men jag föredrar ändå barfota för det känns mycket friare på något sätt.

LP eller Spotify?

– Skulle vilja säga LP men jag älskar att leta runt och hitta ny musik så det blir helt klart Spotify.

(Foto: David Denman)

 

Här finns Stina Rebelius på Spotify:

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born in the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

2 Comments

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående inlägg

Spännande samarbeten när Paisley släpper nytt

Nästa inlägg

Cold War Kids inspireras av hemstaden ...

Senaste om Intervjuer