Kings Of Leon verkar fortfarande ha kul

Kings Of Leon har släppt sitt nionde studioalbum.

Och som vanligt fick vi ett härligt rockalbum.

Artist:
KINGS OF LEON
Albumtitel:
CAN WE PLEASE HAVE FUN
År:
2024
Genre:
ROCK
Skivbolag:
LOVETAP RECORDS, CAPITOL RECORDS

Det har nu gått 25 år sedan King Of Leon bildades av bröderna Caleb, Nathan och Jared Followill samt deras kusin Matthew Followill i Nashville, Tennessee.

Det här är ett band som blandar southern rock, garage rock och alternativ rock på sitt alldeles egna sätt – och allt som oftast blir det väldigt bra.

 • Youth & young manhood (2003)
 • Aha shake heartbreak (2004)
 • Because of the times (2007)
 • Only by the night (2008)
 • Come around sundown (2010)
 • Mechanical bull (2013)
 • Walls (2016)
 • When you see yourself (2021)
 • Can we please have fun (2024)

De har ofta nått högt på albumlistorna, men det var väl med Only by the night (2008) som de slog igenom stort världen över. Den plattan sålde ju platinum i USA.

Men det var då. Och 16 år efter den plattan är de nu framme vid album nummer nio.

 1. Ballerina radio
 2. Rainbow ball
 3. Nowhere to run
 4. Mustang
 5. Actual daydream
 6. Split screen
 7. Don’t stop the bleeding
 8. Nothing to do
 9. M Television
 10. Hesitation gen
 11. Ease me on
 12. Seen

Förstasingeln från albumet var Mustang. Den börjar soft med ett ”tickande” gitarrsound och Caleb Followill som pratsjunger. Sedan blir det mer instrument, ett bredare sound innan låten snart blir än maffigare och en grymt härlig refräng. Det var onekligen ett bra sätt att presentera det senaste albumet på.

Can we please have fun kickas annars i gång med Ballerina radio. Det är en lugn och bra låt med ett klassiskt Kings Of Leon-sound.

Annars är det med Nowhere to run som man fastnar till. Det blir lite mer fart, lite mer av allting – och även denna låt släpptes som singel. Jag gillar onekligen när Kings Of Leon i alla fall driver upp tempot något. Det blir också en lite småkul text om mysterium, pajer och flygande fiskar …

There’s just nowhere to run
Ah, look at me, I’ll go down a mystery, ah
Are we still having fun?
Oh, when I leave you’ll come chasing after me, ah

Kings Of Leon

Kings Of Leon har onekligen haft stenkoll på vilka låtar som skulle ut som singlar. Det är vid varje singel som man stannar upp lite extra på plattan. Det är den softa Split screen, och ännu en singel, som är albumets absoluta höjdpunkt denna gång.

Det finns dock ett undantag när vi snackar om singlarna. Den lugna, som dock tar lite fart, Don’t stop bleeding är en av albumets absolut bästa låtar och faktiskt en låt som inte släpptes som singel innan albumsläppet! Gitarrsoundet är dessutom grymt skönt i denna kärlekslåt: ”Bombs away // Don’t stop the bleeding // Why you always look so sad? // I think you’re rad.”

Kings Of Leon ger oss även Nothing to do – japp, det är ett singelsläpp – och äntligen blir det ordentligt drag på plattan! Det är stökigt, härligt och fartfyllt! Äntligen!

Och plattan lyfter på slutet. Det är lite överraskande när den första delen har varit ganska lugn så trampar Kings Of Leon i gång allting för även M Television är lite snabbare och har ett härligt småstökigt gitarrsound som får smilgroparna att röra på sig.

Det är samma sak med Hesitation gen. Det är stökigt och melodiöst och det är lite tempo i det hela. Grymt! Underbart!

Ease me on och Seen rundar av plattan. Då väljer Kings Of Leon att dra ned på tempot igen.

Om vi summerar allting? Can we please have fun är en stark platta, men det är många låtar som går i ett lugnare tempo så det krävs att man verkligen lyssnar på albumet. Tar man sig tid och ger plattan en chans så lär detta bli en framtida klassiker.

Topp tre? Split screen, Don’t stop the bleeding och Mustang … och Nowhere to run och Ballerina radio.

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born in the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående inlägg

1980-talet är här - Nestor släpper nytt

Nästa inlägg

Ett finfint debutalbum av The Howlers

Senaste om Kings Of Leon