Annorlunda, men lika bra som vanligt av Kings Of Leon

När Kings Of Leon skulle släppa Walls 2016 var förväntningarna att det skulle bli ett av årets bästa album.

Det är samma visa med When you see yourself 2021.

5/5

Artist:
KINGS OF LEON
Albumtitel:
WHEN YOU SEE YOURSELF
År:
2021
Genre:
ROCK
Bolag:
RCA RECORDS

Det amerikanska rockbandet Kings Of Leon, som bildades år 2000, består av bröderna Caleb Followill (sång, gitarr), Nathan Followill (trummor) och Jared Followill (bas). Deras kusin Matthew Followill (gitarr) är den fjärde bandmedlemmen.

Det har nu blivit åtta album från det här fantastiska gänget:

 • Youth & young manhood (2003)
 • Aha shake heartbreak (2004)
 • Because of the times (2007)
 • Only by the night (2008)
 • Come around sundown (2010)
 • Mechanical bull (2013)
 • Walls (2016)
 • When you see yourself (2021)

Det är lika bra att erkänna direkt. När det gäller Kings Of Leon så är jag färgad. Jag älskar ta mig tusan allting de gör. Det är något med deras sound som gör att även en dålig dag blir bra när man lyssnar på detta.

Och när de nu ger oss elva nya låtar så är det ingenting som kan förstöra denna fredag. Det skulle väl vara om de hade gått över till att göra svensk dansbandsmusik då …

 1. When you see yourself, are you far away
 2. The bandit
 3. 100,000 people
 4. Stormy weather
 5. A wave
 6. Golden restless age
 7. Time in disguise
 8. Supermarket
 9. Claire & Eddie
 10. Echoing
 11. Fairytale

Det är nästan lite irriterande att man har fått vänta på detta i fyra-fem år. Visst, albumet blev försenat – det var egentligen klart i december 2019 – på grund av covid-19-pandemin, men va fan!

När Kings Of Leon skulle göra sin åttonde platta ville de utmana sig själva. Det ville inte bara gå på rutin. De gjorde det genom att bygga ut sitt sound där de använde sig av äldre prylar plus att de kastade in lite synthar i mixen.

Fast, visst känner man igen Kings Of Leon på albumet. Det är fortfarande deras alternativa/garage/southern-rock som är rena giftet.

Men …

Denna gång låter det ändå lite annorlunda. Det blir inga feta rockers som Sex on fire eller Don’t matter och det låter inte alls som det gjorde på de tidigare albumen, men på något sätt känns det som om Kings Of Leon har varit på väg hit under de senaste tio åren och vi har hört denna sidan av dem i en del låtar på de senaste tre albumen.

Det blir det ett ganska soft album. Det är väl egentligen bara de fantastiska singlarna The bandit och Echoing som det är lite fart i. Fast det gör ingenting – även om man älskar de där fartfyllda Kings Of Leon-låtarna.

Det låter lika bra när de drar ned på tempot och inledningen på förstaspåret When you see yourself, are you far away är magisk. När den tuggar i gång lite försiktigt … wow! Sedan spetsar man väl öronen lite extra när det dyker upp någon synthslinga i låten …

Stormy weather blandar Kings Of Leon sin alternativa/garage/southern-rock med lite americana-känsla och det fungerar bra.

Golden restless age är en riktigt skön låt. Här blir det ett ganska tungt mellantemposound med en skönt elakt gitarriff. Den låten tuggar på riktigt fint.

I look in your eyes and therе’s a rage
And time won’t turn the pagе
It hits you headlong to go it alone

Kings Of Leon

En annan låt som sticker ut är Time in disguise. Här är det bassoundet som gör att man fastnar. Ja, det är nästan så att man får New Order-vibbar …

Med Supermarket så rör sig ögonbrynen igen. Inledningen av låten påminner om någon gammal synthlåt från 1980-talet: China Crises Black man Ray. Och det kommer från Kings Of Leon!

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born in the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående inlägg

Ett nytt hårdrocksband presenterar sig: T.U.R.N

Nästa inlägg

Här är Walk The Walks debutalbum

Senaste om Kings Of Leon