Oerhört känslosamt när Armadillo King släpper nytt

Det var förra året som Armadillo King albumdebuterade.

Nu är de tillbaka med platta nummer två – och det blir en högst personlig platta från bandet och låtskrivaren Henning Ejnefjäll.

5/5

Artist:
ARMADILLO KING
ALbumtitel:
FOREVER WITH ME
År:
2023
Genre:
AMERICANA, ALTERNATIVE, ROCK
Skivbolag:
COQPIT

Henning Ejnefjäll har varit aktiv som singer-songwriter sedan tidigt 1990-tal och det har det blivit fyra album – där det finns en jäkla massa härliga låtar – på svenska under artistnamnet Henning.

Samtidigt som han har gjort låtar på svenska har han haft ett engelskt ben där han har frontat Armadillo Five. Numera satsar Ejnefjäll på sitt band Armadillo King där övriga medlemmar är Brian O’Connor, Patrik Leppänen och Mikael Rosenberg. De släppte sin finfina debutplatta förra året.

Nu är de tillbaka med albumet Forever with me.

  1. No going back
  2. Hole in the ground
  3. Two lives apart
  4. Hard lines
  5. Inner peace
  6. The magic
  7. I’ll find you in heaven
  8. Dying to live again
  9. With you tonight
  10. Leave a light on

Det är en väldigt personlig skiva och låtarna är stundtals jobbiga att lyssna på – även om man känner hopp. Det är låtar om saknad. Det är låtar om en bortgången far. Henning Ejnefjälls far, Lars Pettersson, gick bort förra året.

I hole in the ground sjunger Ejnefjäll ”There’s a hole in the ground // Whre the ashes can be found // Where my father is buried // Deep way down // There’s a hole in the ground // Was a green blanket around // A blue bag was lowered // Into the ground”.

Det är oerhört känslosamt samtidigt som vi får ett sound där Armadillo King gör sin mörka americana, en mörk americana som blandas med alternativ rock och heartland rock. Samtidigt så är det en fin variation av låtar. Det blir någon rockigare låt, det blir någon ballad, det blir någon avskalad låt och någon mer episk låt.

Alltså, de här låtarna. Det är så jobbigt och underbart att lyssna på … Two lives apart inleds med ”Can you feel the lights are out? // There’s no one calling you tonight”. Här blir det lite extra stämning när Conny Åström bjuder på saxofon.

Ejnefjäll dedikerar också albumet till sin älskade far och man kan höra hur ont det gör. Jag kan inte ens föreställa mig smärtan hos Ejnefjäll, men låtarna berättar en del, och som lyssnare har man nära till tårarna … och de första raderna i inledningsspåret No going back är ”Lost my way in a world gone dark // The fire’s out and I feel no spark // A heavy load on my back // Seen the void and it’s all black”.

Med den här tråden genom hela skivan är det svårt att välja ut några favoriter. Man måste liksom höra varenda låt, man känner att man är skyldig att visa Henning Ejnefjäll respekten att lyssna på skivan från början till slut. Man får inte missa en sekund. Man vill inte missa en sekund.

Men singlarna Dying to live again och With you tonight är alldeles lysande – precis som Hard lines. Den sistnämnda blir lite mer heartland rock och det där munspelet, och gitarrsoundet, lyfter låten som skickar ut en del Bruce Springsteen-vibbar. Det är dock texterna som man vill höra.

The magic och I’ll find you in heaven är fantastiska och Inner peace är en av de mest jobbiga låtarna att lyssna på. Här gör Armadillo King gör en pianoballad – och jag älskar varje sekund.

Jag älskar varje sekund av Forever with me. Henning Ejnefjälls far hade varit stolt över sin son om han hade fått höra denna skiva – för det är rakt igenom jättefina låtar.

Här finns en intervju med Henning Ejnefjäll: ”Det var stunder då jag nästan bröt ihop och gråten fanns där”

Armadillo King
Henning Ejnefjäll
(sång, gitarr)
Brian O’Connor (gitarr)
Patrik Leppänen (bas)
Mikael Rosenberg (trummor)

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born in the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående inlägg

Djävulen Möblerar Om är tillbaka med ny platta

Nästa inlägg

"Det var stunder då jag nästan bröt ihop och gråten fanns där."

Senaste om Armadillo King