The Weeknd har blivit en ny favorit

Världens kanske största popstjärna just nu är tillbaka med uppföljaren till dundersuccén After Hours.

The Weekend ger oss Dawn FM – och han visar återigen varför han är omåttligt populär.

4/5

Artist:
THE WEEKEND
Albumtitel:
DAWN FM
År:
2022
Genre:
POP, R&B, SYNTHPOP
Skivbolag:
THE WEEKND XO, REPUBLIC RECORDS, UMG RECORDINGS

Det var 2013 som The Weeknd, som är kanadensaren Abel Tesfaye, släppte debutalbumet Kiss land och när han släppte album nummer två, Beauty behind the madness, så var succén total – och nu har det blivit fem studioalbum.

 • Kiss land (2013)
 • Beauty behind the madness (2015)
 • Starboy (2016)
 • After hours (2020)
 • Dawn FM (2022)

Själv var jag förmodligen sist på bollen när det kommer till The Weeknd. Värdelös som man är tolkades artistnamnet som om det skulle handla om hip-hop och det är väl ingenting som direkt lockar till lyssning varje dag.

När man dessutom är en värdelös radiolyssnare så försvann till och med Blinding lights ut i bruset … Det var först för ett halvår sedan, när jag hörde Save your tears och In your eyes, som poletten trillade ned.

The Weeknd gör någon elektronisk R&B med 1980-talskänsla – och musiken från 1980-talet har jag alltid älskat så då var det lätt att ta sig till kanadensarens härliga musik.

Och den som gillade After hours lär gilla Dawn FM också. The Weeknd kör vidare på det spåret och det blir fortsatt någon elektronisk R&B med 1980-talskänsla på de här låtarna.

 1. Dawn FM
 2. Gasoline
 3. How do I make you love me?
 4. Take my breath
 5. Sacrifice
 6. Out of time
 7. Here we go … again
 8. Best friends
 9. Is there someone else?
 10. Starry eyes
 11. Every angel is terrifying
 12. Don’t break my heart
 13. I heard you’re married
 14. Less than zero
 15. Phantom regret by Jim

1980-tals-vibbarna är kraftiga på de här låtarna och man kan höra allt från Kraftwerk och Michael Jackson till Joy Division och Giorgio Moroder på dem.

Dessutom blir det någon klassisk radio-känsla när The Weeknd har med sig Jim Carrey – de två känner varandra och brukar vinka till varandra när de använder sina teleskop i sina hem i Los Angeles – som leder oss igenom plattan och det är även skådisen som för öppna plattan på Dawn FM.

Sedan kommer den härliga låten Gasoline – och det är synthigt värre och det är riktigt skönt, inte minst när refrängen kommer i gång.

Det där är dock bara början på en riktigt skön synth-R&B-platta med 1980-talskänsla. How do I make you love me är hur skön som helst precis som en av höjdpunkterna på Dawn FM – Take my breath – där The Weeknd har lånat från Donna Summers klassiska discolåt I feel love.

Med Sacrifice, och Best friend, blir det lite funkigt och jodå, det fungerar bra det också speciellt när The Weeknd är så mästerlig på att göra refränger. Med Out of time blir det mer R&B-pop. Ja, det är en låt som påminner en del om Michael Jackson. Till och med The Weeknds röst går lite åt det hållet …

Andra riktigt sköna låtar är Is there someone else? och Here we go … again. På den sistnämnda tar The Weeknd hjälp av Tyler, The Creator. På I heard you’re married är det Lil Wayne som dyker upp och även det är en given hit.

Less than zero är den sista höjdpunkten på albumet och det är en låt som håller högsta klass. Det är hur skönt som helst när han ger oss det här 1980-talssoundet.

Det har även kommit en andra version av albumet, Dawn FM (Alternate world), som bjuder på ny remixer och låten Moth to a flame.

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born in the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående inlägg

Ny skön platta från Robert Jon & The Wreck

Nästa inlägg

Out Of This World släpper sin fantastiska debutplatta

Senaste om The Weeknd