/

Årets 144 bästa låtar 2021

Det har varit ett oerhört starkt musikår – precis som som vanligt.

Det har kryllat av lysande låtar och nu är det dags att försöka summera musikåret 2021 med en lista över årets bästa låtar.

Det har varit lika jävligt som vanligt att få ihop det … och listan blev 144 låtar lång.

1

Thåström – Dom som skiner
Titelspåret från Thåströms platta. Den svenske rockstjärnan överraskade och valde ett göra en mer elektronisk platta – och det fungerade hur bra som helst. Här blev det en lugn låt och Thåström har en jävla känsla i det han gör. Årets bästa låt.

2

Linn Koch-Emmery – Linn RIP
Linn Koch-Emmery fortsätter att ge oss sitt moderna indierocksound – och bara där är ju halva seger vunnen … det är fortsatt soft och lite småstökigt samtidigt som det blir en popmelodi. Lägg sedan till att hon sjunger ”Linn, rest in peace.” Vem gör det? Vem sjunger om att man själv ska vila i frid? Man kan verkligen känna hur mörkt det är, men Koch-Emmery gör det på ett varmt sätt och det handlar om att kunna se sig själv i spegeln. Kan du inte det så är det kanske dags för en förändring?

3

Sam Fender – Spit of you
En låt från det magiskt fina albumet Seventeen going under där Sam Fender ger oss sin indiefolk. Spit of you är en alldeles fantastisk låt. Det är soft och skönt. Här får Fender verkligen briljera med sin text, om hans relation till sin far, och röst.

4

The Rumjacks – Goodnight & make mends
The Rumjacks var tillbaka i en ny skepnad 2021. På sång finns numera Mike Rivkees och vilket lyft det har blivit. Goodnight & make mends är hämtad från albumet Hestia och man får en melankolisk känsla när man lyssnar på den här celticpunklåten som är dedikerad till bandets bortgångna vän Liz Stan Blake.

5

Nick Cave & Warren Ellis – We are not alone
Tidigare under 2021 släppte Nick Cave och Warren Ellis det finfina albumet Carnage. Här var de tillbaka med en ny magisk låt – och det handlade om filmmusik till dokumentären Les panthére des neiges. Det är från den filmen som singeln We are not alone är hämtad och det här var makalöst fint. Ja, det är hur vackert som helst.

6

Sam Fender & Holly Humberstone – Seventeen going under
Två indierock-artister som verkligen är på väg uppåt – och det ska bli oerhört kul att följa såväl Sam Fender som Holly Humberstone genom deras musikkarriärer. Här sätter de sig ned och gör en alldeles makalös akustisk version av Fenders låt Seventeen going under.

7

Chvrches – Good girls
Glasgowbandet Chvrches tillhör de absoluta synthpopbanden som finns där ute just nu. De visade det med albumet Screen violence och Good girls är hämtad från den. Det är en av de absolut bästa låtarna som Chvrches har gjort – och det säger väl egentligen allting. Lauren Mayberry är fantastisk bakom mikrofonen och när det sedan blir en härligt soft, småmörk synthpoplåt så är det en given hit.

8

Holly Humberstone – Scarlett
21-åriga Holly Humberstone blev en ny bekantskap under 2021 och den här tjejen bjuder på grymt härlig och modern indierock. Det är intimt, lite mörkt, men ändå med ett varmt gung och med en härlig refräng. Texten, som har lite humor i sig trots allt, handlar om en nära väns spruckna relation.

9

The War On Drugs – Occasional rain
En lugn låt från indierockbandet – och de gör den här låten med en nästan overklig känsla. En perfekt låt att höra vilken mörk kväll som helst.

10

Iron Maiden – The writing on the wall
Iron Maiden. Vilket gäng det är alltså! Det känns som om de skriver musikhistoria med varenda släpp de har. Här är det låten Writing on the wall som en lite irländsk känsla över sig. Grymt bra låt!

11

At 1980 – Maria
At 1980 släppte uppföljaren till albumet A thousand lives och det är på Late night calls som den här härliga synthwave/synthpop-låten – Maria – finns med.

12

Bleachers – Stop making this hurt
Jack Antonoff var tillbaka med Bleachers och han bjöd på ett brutalt skönt sound i Stop making this hurt. Det är onekligen som så att man vill ta ett vingligt danssteg någonstans när den här låten pumpar ut ur högtalarna på maxad volym. Sicken indiepop-rock-låt!

13

Selma & Gustaf – Diamonds
Selma & Gustaf släppte EP:n Future Mondays och då bjöd de på ett nytt sound – och det låter alldeles fantastiskt bra när americanan är utbytt mot någon soft elektronisk indiepop. Diamond är verkligen en diamant!

14

Adele – Easy on me
Damen med den fantastiska rösten. Adele gjorde en ballad som bara hon kan. En perfekt låt.

15

Dave Hause – Sandy sheets
Albumet Blood harmonys absoluta höjdpunkt och en av årets absolut bästa låtar! Det är ett så brutalt skönt sound när Hause blandar rock, folk och punk och trycker på med lite fart samtidigt som han påminner oss om sommaren … Världsklass!

16

Linn Koch-Emmery – Hologram love
En låt från Linn Koch-Emmerys debutalbum Being the girl. Ja, bara man tänker på den så som brister man ut i ett flin. Det är ett småstökigt, men samtidigt mjukt indierocksound som blandas med varm glittrig pop. Det är just det där som gör att man bli smått förälskad i detta. Det är ett stökigt gitarrsound, men samtidigt känns det varmt och mjukt och melodierna är inte från denna planet. Och sedan en makalös refräng på det … Oh, fantastiskt!

17

Michigan Rattlers – That kind of life
Titelspåret från Michigan Rattlers finfina platta. Det är folkrock-känsla över det här gänget som bjöd på en makalöst fin låt.

18

Battering Ram – Coming home
Battering Ram maler på – och det gör det med riktigt fet rock ’n’ roll. Här gav de oss de singeln Coming home och det är en stänkare hårdrock/metal-låt!

19

The Maine – Lips
John O’Callaghan och de andra i The Maine skickade ut albumet XOXO: From love & anxiety in real time som är fullmatat med grymma alternativa rock-låtar. Lips är en grymt skön låt.

20

Sam Fender – Getting started
Sam Fender igen. Det är något med hans sound som gör att man fastnar i det direkt. Getting started är det lite mer fart i. Fantastiskt bra!

21

Kings Of Leon – The bandit
En låt från albumet When you see yourself. Den skivan är fullmatad med låtar i ett lugnare tempo. The Bandit är dock en lite snabbare låt och det är makalöst bra. Det här alternativa rock/garagerock/southernrock-soundet är grymt skönt.

22

Volbeat – Becoming
Det danska bandet var tillbaka med Servant of the mind i december – och jäklar vilken platta! Det blev tungt och melodiskt när de valde att ta ett steg tillbaka om man jämför med Rewind, replay, rebound – och Becoming är smått mästerlig.

23

Noah Gundersen – The coast
Noah Gundersen gjorde en mörk platta och The coast är an av många höjdpunkter på albumet A pillar of salt. Här blir det vemodigt värre.

24

Lana Del Rey – Beautiful
På tal om vemod … Lana Del Rey släppte inte bara en utan två album under året. Beautiful är en av de vackraste låtarna på Blue banisters. Lana Del Rey är ta mig tusan alldeles fantastisk.

25

The Rumjacks – Light in my shadow
Celticpunkarans album Hestia var smått overklig. Här är en av många fantastiska låtar. Med Light in my shadow blev det fart och melodiöst från The Rumjacks.

26

The Weeknd & Ariana Grande – Save your tears (Remix)
The Weeknd tog fram sin magiska låt Save your tears och gav den nytt liv tillsammans med Ariana Grande. Den här elektroniska soulen är alldeles fantastisk.

27

You Me At Six – Suckapunch
Rockbandet You Me At Six var tillbaka med ett litet annorlunda sound. Här är det en låt där de tänjer gränserna ännu mer och det blir alternativrock med någon fet dance/EDM-känsla.

28

Dropkick Murphys – I wish you were here
Det legendariska celticpunkbandet Dropkick Murphys släppte albumet Turn up that dial och på den fanns det några guldkorn. En var den känslosamma I wish you were here.

29

Thåström – Gyttjebrottaren
Men elektronisk musik från Thåström. Det finns gott om fina låtar på Dom som skiner. Gyttjebrottaren är en som sticker ut lite extra och allt ljus faller på Thåström när den här låten går i gång.

30

Greta Van Fleet – Age of machine
En låt från Greta Van Fleets andra studioalbum The battle at Garden’s gate. Det är fortsatt old scool-rock och på Age of machine leker Greta Van Fleet sig fram under nästan sju minuter …

31

Thomas Stenström – Nätterna
Thomas Stenström har onekligen hittat det som han är bäst på – att göra mer melankoliska låtar. Nätterna tillhör det absolut bästa som Stenström har gjort. Det är en soft skön låt, som dessutom både är varm och melankolisk, där Stenström ger oss en kärlekshistoria. Det är en låt till alla de människor som mår bättre på nätterna än på dagarna.

32

The War On Drygs – Change
Mer från The War On Drugs. Hela plattan I don’t live here anymore är hur bra som helst. Den härliga Change är en av låtarna som lyfter det magiska albumet.

33

Markus Krunegård – Kemtvätten
Markus Krunegård brukar kunna snickra ihop härliga låtar – och det gjorde han under 2021. Den här låten var det bästa som han gjorde under året. När Kemtvätten rullar i gång så går det liksom inte att stå emot …

34

Rise Against – Nowhere generation
Titelspåret från Rise Againsts platta där de återigen gav oss snabb punkrock/melodisk hardcore med attityd – och denna gång tittade de på det är för den yngre generationen och vilka orättvisor det finns för dem. En grymt skön låt.

35

Lana Del Rey – White dress
En alldeles fantastisk låt från albumet Chemtrails over the country club. Och som vanligt blir det någon deppop av Lana Del Rey. På något sätt lyckas hon göra en låt som både är melankolisk och vacker. Lana Del Reys röst är så spräcklig att man tror att hon ska gå sönder när som helst …

36

The Chuck Norris Experiment – Hand grenade
Sicken jäkla platta The Chuck Norris Experiment gav oss under 2021. Det är skitig och snabb rock ’n’ roll och Hand grenade är en låt som fullkomligt exploderar!

37

The Killers – Quiet town
The Killers överraskade med att släppa albumet Pressure machine där de gör mer americana än den glittrande alternativa rockmusiken som de alltid har gjort. Det funderade hur bra som helst – och i Quiet town blir det både americana och heartland rock i en låt där Brandon Flowers sjunger om sin hemstad.

38

Chvrches – Final girl
Ytterligare en låt från albumet Screen violence … som är grymt bra! Det är synthpop med en härlig känsla och trion Iain Cook, Martin Doherty och Lauren Mayberry är hitmakare utöver det vanliga. Den här låten bjuder på en underbar refräng.

39

Lucero – The match
En låt från albumet When you found me. Det är en riktigt skön låt av amerikanska Lucero som bjuder på någon alternativ country/countrypunk.

40

John Mayer – Shouldn’t matter but it does
John Mayer släppte sin första platta – Sob rock – på fyra år och är man svag för honom så lär man älska Shouldn’t matter but it does. Det är soft med en skön pianoslinga och den lika sköna akustiska gitarren och det mjuka trummandet till Mayers röst när han sjunger om vad som kunde ha hänt om livet hade tagit en annan väg.

41

Bleachers & Bruce Springsteen – Chinatown
Bleachers skickade ut en hel del magiska låtar och Chinatown är rena magin. Sicken känsla det är i den här softa indierocklåten. Det är lite kul att få höra Bruce Springsteen tillsammans med Jack Antonoff.

42

Holly Humberstone – Friendly fire
Det brittiska stjärnskottet Holly Humberstone bjöd på en grym EP och där finns Friendly fire med. Det är modern indierock av högsta klass. Här tittar Humberstone tillbaka på en sprucken romans.

43

Brandi Carlile – Right on time
Albumet In these silent days inleds med den vansinnigt vackra Right on time. Det är ett piano och Brandi Carliles röst och det är även från denna låten som albumtiteln är hämtad. Hon gör låten, som byggs upp mer och mer, med en grym känsla. En americana/folk-låt.

44

Helloween – Skyfall
Helloween, nu med Kai Hansen, Michael Kiske och Andi Deris tillsammans, var tillbaka och släppte ett av årets mest efterlängtade metalalbum och de gjorde ingen besviken med den självbetitlade plattan – och den här tolvminutersverisonen av Skyfall är otäckt bra. Det gamla Helloween möter det nya.

45

Billy Idol – Bitter taste
Punkveteranen Billy Idol överraskade när han släppte EP:n The roadside. Den var helt enkelt förvånansvärt bra – även om han har gjort en jäkla massa bra grejer. Bitter taste är en ganska lugn soft låt där man får en del vibbar från Chris Isaak och hans låt Wicked game. Det säger väl rätt mycket om vad Idol har hittat på här.

46

Kings Of Leon – Golden restless age
Det här gänget har varit favoriter sedan man första hörde dem för runt 20 år sedan. Det här rocksoundet som de ligger inne med är makalöst skönt – och Golden restless age är en lika makalös sound. En ganska soft låt med ett fett sound.

47

Nick Cave & Warren Ellis – Carnage
Titelspåret från de två vännernas album – och det är både mörkt och vackert. En makalös låt som kommer att bli en tidlös klassiker.

48

Jim Peterik & World Stage Featuring Chloe Lowery, Anika Nilles, & Ashley Reeve – Prom night in Pontiac
Ibland dyker de upp, de där låtarna som gör att ögonbrynen börjar röra på sig. Här var det Survivor-grundaren Jim Peterik som fixade det – för sicken melodiös rockpärla Prom night in Pontiac är. Det är melodiös rock/hårdrock med lite countrykänsla. Det är snygga gitarriff, en härlig groove och en refräng som biter sig fast och inte släpper taget över huvud taget. Det är ta mig tusan en perfekt låt!

49

Dropkick Murphys – Queen of Suffolk County
Celticpunkarna i Dropkick Murphys har nästan blivit pånytffödda. Queen of Suffolk County är en sylvass låt med det där klassiska fotstampsgunget och den lika klassiska allsångsrefrängen.

50

Lars Winnerbäck – Nånting, kanske stjärnorna
Lars Winnerbäck skickade ut såväl Själ och hjärta, del 1 som Själ och hjärta, del 2 och båda är smått fantastiska. Nånting, kanske stjärnorna blev snabbt en favorit. Det räckte liksom med att höra ”Plöstsligt står man på en lekplats med en festis // Nånstans, nåstans man inte visste fanns // För att nånting, kanske stjärnorna stod så rätt” …

51

American Aquarium – Independence day
American Aquarium släppte två coversalbum under året och den här låten stack ut lite extra. En makalöst skön cover på en 1990-tals-country-låt.

52

KK’s Priest – Brothers of the road
Oj, KK’s Priest skickade ut albumet Sermons of the sinner och Brothers of the road är grym! Det är klassisk metal. Det är tungt och melodiskt.

53

The Maine – April 7th
En låt av det amerikanska alternativa rockbandet The Maine och som finns med på albumet XOXO: From love & anxiety in real time. April 7th är ett kärleksbrev till John O’Callaghans fru Megan, som han träffade för tio år sedan, men som har verkligen såg och blev kär i den 7 april 2017.

54

Selma & Gustaf – Cadillac
En låt som finns med på EP:n Future Mondays och det här nya soundet som Selma & Gustaf ger oss är grymt skönt. Americana har blivit mer indiepop med elektroniska inslag och med lite folk-känsla. Typ.

55

Teenage Wrist – Yellowbelly
En låt som finns med på Teenage Wrists andra platta Earth is a black hole. De bjuder på en ganska soft alternativ rock, emo och shoegaze – och det låter hur skönt som helst.

56

Prekariatet – Halt! Stopp!
Prekariatet var äntligen är tillbaka med en ny låt. Eller ny … Halt! Stopp! var inspelad och klar redan i början av 2018, men någonting eller snarare ingenting hände med låten förrän i år. Det är grymt härlig punk på svenska.

57

Noel Gallagher’s High Flying Birds – The dying of the light (acoustic version)
En gammal låt med Noel Gallagher’s High Flying Birds som Gallagher gjorde en akustisk inspelning av. Magi!

58

Karl Mikael Larson – Södra vägen blues
Folktrubaduren Karl Mikael Larson – som verkar vara något av Sveriges mest bevarade hemlighet hur det nu kan vara möjligt – släppte albumet Rötterna. Det är ett jättefint album och Södra vägen blues är en av höjdpunkterna på det.

59

New Order – Be a rebel
Klassiska New Order släppte plötsligt singeln Be a rebel – och det fantastiska gänget låter fortfarande lika bra som de gjorde för 40 år sedan.

60

Third Eye Blind – Dust storm (How we hold each other right now)
För många anses nog Third Eye Blind Semi-charmed life-gänget ni vet – vara ett ”one hit wonder”-band. Det är helt galet. Det alternativa rockbandet brukar göra bra grejer och Dust storm (How we hold each other right now) är en urskön låt som finns med på albumete Our bande apart.

61

The Connells – Rusted fields
Ännu ett band som kanske ses som ett ”one hit wonder”-band efter deras succé med ’74-’75 som släpptes på 1990-talet. Det är kanske inte så konstigt eftersom Steadmanäs wake, där Rusted fields finns med, var deras första platta på 20 år. En grymt fin låt från ett bra band.

62

Division 7 – Gasolin’
Division 7 smällde till med att göra några av sina bästa låtar någonsin när de släppte EP:n Bered en plats för … Gasolin’ blev snabbt en favorit. Det är riktigt skön svensk indie.

63

Gary Numan – Intruder
Det är väl lite som vanligt med Gary Numan. Det är tungt, synthigt, melodiöst och inte speciellt glatt: ”I could listen to you scream // Pretty music to my ears // I could listen to it all day // If you want me to?” En klasslåt från en grym musiker som har levererat sedan 1970-talet.

64

Foo Fighters – Waiting on a war
Det amerikanska alternative rockbandet bjöd på en finfin platta under 2021 – och den lite softare Waiting on a war var den största höjdpunkten på albumet Medicine at midnight.

65

Morgan Wade – Wilder days
En låt från 26-åriga Morgan Wades debutplatta. Det är alternativ country och southern rock med en popkänsla. Det låter alldeles makalöst bra när hon sjunger om att bli kär igen.

66

Johnny Marr – Spirit power and soul
Oh, en riktigt skön alternativ rocklåt från Johnny Marr. Han känns nästan pånyttfödd på något sätt. En grym låt.

67

John Mayer – Last train home
Ibland behöver man bara höra en enda låt för att bli på bra humör. Det blev man när man hörde John Mayers smått magiska låt Last train home första gången. Det var dessutom ganska annorlunda mot vad mayer hade gett oss tidigare genom åren. Här var det en låt som det både doftade 1980-tal och Toto över. Samtidigt var det Mayers softa rock med hans grymt härliga gitarrlirande.

68

Noah Gundersen – Laurel and Hardy
Noah Gundersen gav oss sitt femte studioalbum och det blev lika mörkt som vemodigt som det var underbart att lyssna på. Laurel and hardy var en av flera suveräna och hjärtskärande låtar på A pillar of salt.

69

Kali Masi – Paint me jade
Indiepunkbandet flög lite under radarn, men sicket album de bjöd på i [Laughs]. Paint med jade är en grymt skön punklåt som går i fortspåren av artister som The Gaslight Anthem, Against Me! och The Menzingers.

70

The Bronx – Jack of all trades
The Bronx. Harcore-punk direkt från USA. De låter alldeles fantastisk bra – och det fullkomligt sprutar ut energi ur deras låtar. Jack of all trades är dock knappast den mest fartfyllda låten på albumet.

71

Lars Winnerbäck – Älvens industrier
En låt från Lars Winnerbäcks EP Själ och hjärta, del 1. Det är klassiskt Winnerbäck-material. Mer behövs liksom inte. I sina bästa stunder är han fantastisk.

72

Angels & Airwaves – Losing my mind
Att Angels & Airwaves kan göra lysande låtar har de visat sedan starten för drygt 15 år seddan. Albumet Lifeform är dock det mest jämna som de har gjort – plus att det finns en hel del toppar. Losing my mind tillhör det absolut bästa som det amerikanska alternativa rock/poppunk-bandet har gjort.

73

The Rumjacks – Through these iron sights
En tredje låt från albumet Hestia. Herre jösses så bra det låter! Det börjar nästan som en låt hämtad ur en spagettivästern innan The Rumjacks vrider till det och gör hårdrock för att bara vrida till det en gång till och ge oss fartfylld celticpunk! Det är bara att hänga på och låta höften gunga med!

74

Thomas Stenström – Gator utan namn
Mer Thomas Stenström och mer från albumet Spring baby spring. Mer vemodiga texter var medlodien för Stenström som har växt något oerhört de senaste åren. Gator utan namn är onekligen vemodig värre plus att den skickar ut en del Hurula-vibbar.

75

The War On Drugs – Harmonia’s dream
Indierockbandet The War On Drugs gjorde en urstark platta i I don’t live here anymore. Harmonia’s dream är bara en av många maklöst fina softrocklåtar. Det är hur vackert som helst. Världsklass igen!

76

Jesse Malin – A little death
Jesse Malin skickade ut dubbelplattan Sad and beautiful world där de olika delarna skiljde sig åt en del. A little death blir lite mer alternativ rock med ett härligt gung. Soft och skönt och Malin levererade som vanligt. En oerhört underskattad artist.

77

Iron Maiden – Days of future past
Sicken platta Iron Maiden gav oss i Senjutsu. Här är det den alldeles fantastiska låten Days of future past som tar plats på årsbästalistan – och det legendariska bandet levererar som alltid. Det är temposkiftningar och en jävla massa gitarrer samtidigt som Bruce Dickinson briljerar med sången.

78

Volbeat – Wait a minute my girl
Volbeat valde agtt göra den tyngsta plattan någonsin när de skickade ut Servant of the mind. Fast allt är inte tungt och Wait a minute my girl är snarare mer poppig än tung. Fast det låter hur bra som helst för det. Rockabillymetal!

79

Kings Of Leon – Echoing
Det är väl egentligen bara två fartfyllda låtar på Kings Of Leons album When you see yourself. Båda är makalösa.

80

The Rumjacks – Hestia
Titelspåret från The Rumjacks platta. Det blir ganska tung celticpunk när de fyrar av detta – men det är väl klart att detta gäng inte tappar bort sig när det handlar om soundet. En härlig låt där man vill stampa med i takten så fort som möjligt.

81

Inhaler – My honest face
Det ligger i familjen kan man väl säga … Inhaler var ett nytt spännande rockband som släppte albumet It won’t always be like this och man kan drar några paralleller till U2 här. I bandet finns Elijah Hewson som är son till U2-legendaren Bono (Paul David Hewson). Här blir det en grymt skön indierock-låt med lite U2-folk-känsla.

82

Holly Humberstone – The walls are way to thin
Titelspåret från stjärnskottets EP. Soft, modern och alldeles underbar indie. Den här tjejen har något stort på gång.

83

Linn Koch-Emmery – Dirty words
Ännu en tjej på indierockscenen. Svenska Linn Koch-Emmery gav oss en grymt fin platta där bland annat den fantastiskt skönt stökiga Diry words finns med. Den här tjejen har också något stort på gång. Så måste det bara vara.

84

Sam Fender – Seventeen going under
Alltså, Sam Fender! Vilken artist! Vilka låtar. Seventeen goping under finns redan med högre upp på listan, men då i en avskalad version som Sam Fender gör tillsammans med Holly Humberstone. Här är originalet och det är magi. Indie, folkrock och en makalös känsla.

85

Bleachers – How dare you want more
Indie med ett jävla gung från Bleachers. Det är så mycket positiv energi att man inte kan sitta stil. En underbart skön låt.

86

Morgan Wade – Take me away
En fin ballad där Morgan Wade bjuder på en jäkla känsla. Rock, folk och lite country. Låten finns med på albumet Reckless.

87

The Chuck Norris Experiment – Dirtshot
Det är tungt. Det är ett jävla drag. Det är fet, skitig och opolerad rock ’n’ roll … och när allting byggs upp på ett sätt som AC/DC hade varit nöjda med så kan ni räkna att det är en låt av allra högsta klass!

88

Ricky Warwick – When life was hard and fast
Titelspåret från Ricky Warwicks (Thin Lizzy, Black Star Riders) platta. Det är en skön rettrohårdrocklåt med ett härligt gung. Det är knappast stenhårt, men låten väcker en del nostalgikänslor och man börjar tänka på svunna tider och vänner som har försvunnit med tiden.

89

Night Traveler – Dreams you don’t forget
Titelspåret från årets platta av Night Traveler. Det är soft och skönt. Det är någon bilåkarkänsla över den här varma låten. Det kan ha varit den mest spelade låten för mig under sommarhalvåret.

90

W.E.T. – How far to Babylon
Det är en låt som finns med på albumet Retransmission. How far to Babylon är en sådan där låt som gör att man bara älskar W.E.T. Vilket gung! Vilket härligt tryck i trummorna, basen, gitarrerna … det är ta mig tusan magi hela vägen! Det är både fett och soft.

91

Antagonizers ATL – Worries
En låt från albumet Kings. Det amerikanska bandet bjuder på en alldeles briljant streetpunk/oi!-låt. Det blir en allsångsrefräng och ett jävla gung samtidigt som det både är skitigt och rått.

92

Jake Bugg – Kiss like the sun
En låt från albumet Saturday night, Sunday morning. Här bjuder Jake Bugg på handklapp och ett brutalt skönt gung. En låt som hade fungerat hur bra som helst även under britpopens storhetstid.

93

Blacktop Mojo – Darlin’ I won’t tell
Darlin’ I won’t tell är en sådan där låt där man mest undrar vad man blev träffad av. Det börjar lugt för att ta fart och sedan lugnar det ned sig igen – och här får man en del vibbar av det klassika bandet Live.

94

Olivia Rodrigo – Good 4 U
Det 18-åriga amerikanska popstjärnskottet Olivia Rodrigo slog igenom stort och detta är en riktigt skön låt. Här blandar hon allt från pop till rock och R&B. Den här refrängen alltså …

95

WOLFCLUB & Summer Haze – Just drive
Synthwave/retrowave-bandet WOLFCLUB skickade ut många finfina låtar. Här är den största favoriten: Just drive. Summer Haze gör ett grymt jobb och den där saxofonen är magisk! Det är verkligen en låt för en nattlig tur med bilen.

96

Third Eye Blind – Box of bones
Oj! Third Eye Blind slog till med att göra en av sina bästa låtar någonsin. Det alternativa rockbandet känns oerhört underskattat för de har en hel del fina låtar i sin katalog. Box of bones är en lugn och melankolisk låt och den känns lite som en ny How’s it going to be – och det säger väl egentligen allting.

97

Spitfire – Like a lady
Hårdrocksgänget Spitfire släppte albumet Do or die där de varierade sig en hel del på låtarna. På Like a lady blev det lite mer punkkänsla, men refrängen kändes nästan som pop. En är ultracatchig och skitbra låt.

98

At 1980 – California nights
Synthwave och synthpop i en fantastiskt varm blandning. At 1980 väckte minnen till liv med sin musik. California night är en härlig bilåkarkväll som gör sig alldeles utmärkt en varm sommarkväll.

99

Texas – Unbelievable
Texas brukar inte göra så många ballader, men på albumet Hi finns den här pärlan med. Sharleen Spiteri och de andra bjuder på en bedårand ballad i Unbelievable.

100

Chvrches Featuring Robert Smith – How not to drown
Ett riktigt fint samarbete mellan synthpopbandet Chvrches och The Cures Robert Smith. Det är mörkt och synthigt där såväl Smith som Lauren Mayberry briljerar. En urskön låt.

101

Dave Hause – Plagiarist
Detta är kanske en låt som borde vara högre upp på listan … Det är en Dave Hause som man känner igen och han gör sin grej där han blandar rock, folk och punk. En klasslåt signerad Dave Hause.

102

John Mayer – Shot in the dark
Gillar man John Mayer så gillar man detta. Lite så är det – även om detta låter mer 1980-tal än vad han har gjort tidigare. Likväl så låter det alldeles fantastisk bra. Shot in the dark är en lugn och skön låt. Soft gubbrock av högsta klass.

103

Dirty Honey – Another last time
Dirty Honey släppte sitt debutalbum och hela plattan är fullmatad med kanonlåtar. Det är dock en låt som fastnar lite extra och som man får en wow!-känsla av. Det är Another last time. Det är en bluesig southern rock-ballad som Dirty Honey gör med en jävla känsla.

104

Helloween – Best time
Mer metal. Helloweens självbetitlade platta är riktigt bra och detta är en låt från den. En ganska soft låt som tar fart …

105

The Killers – Pressure machine
Titelspåret från The Killers album. Americana från The Killers. Det fungerade förvånansvärt bra. En riktigt skön låt med ett härligt soft gung.

106

W.E.T. – Coming home
Ännu en låt från W.E.T. och plattan Retransmission. Det är en av de lite mer softa låtarna på albumet. Det är mer AOR … och vilken refräng!

107

Night Traveler – Put your money on me
Det är en låt från det suveräna albumet Dreams you don’t forget. Det är också en av de lite mer snabba låtarna och här bjuds det på någon soft indierock med elektroniska inslag och popkänsla. Det är något smått fötrollande över det här.

108

Antagonizers ATL – Kings
Titelspåret från Antagonizers ATL:s album. Det är klassisk streetpunk/oi! Fotstampsgung och en allsångsrefräng. Ja, tack! En fantastisk låt från en fantastisk platta.

109

Heartland – A living thing
En låt som finns i facket med AOR och melodiös hårdrock. A living thing är en ursnygg ballad som finns med på albumet Into the future.

110

Jesse Malin – Todd Youth
Mer Jesse Malin. Återigen en fantastiskt skön alternativ rock-låt. Det är soft och ett skönt gung plus en härlig refräng.

111

Noel Gallagher’s High Flying Birds – We’re on our way now
Bara man får höra Noel Gallagher’s High Flying Birds få med textraden ”cast no shadow” så blir man glad. Det är ju förknippat med OasisWe’re on our way now är en lugn och känslosam låt.

112

The Maine – Sticky
Mer från The Maine. Mer alternativ rock. Mer lättlyssnad alternativ rock med en grym refräng.

113

Greta Van Fleet – My way, soon
En låt från Greta Van Fleets andra studioalbum The battle at Garden’s gate. Det är fortsatt old scool-rock och My way, soon är väl en av de låtarna på albumet där Greta Van Fleet låter som vanligt …

114

Takida – Goodbye
Den första singeln från albumet Falling from fame och Takida visar sig från sin bästa sida. Det är deras klassiska amerikanska rock från Ånge. Det är trummor, gitarrer … och inte minst så är det en alldeles makalös refräng när Takida gör en låt om hur det är att leva med svek och lögner.

115

DeeCRACKS – Don’t throw it away
En låt från skivan Serious issues. En mindre glad kärlekslåt som är smått magisk … eller smått? Den är magisk! Det svänger utav bara helsike!

116

Jakob Mind – 7 days
En låt som finns med på Jakob Minds (Rotten Mind) solodebutplatta The one who got away. 7 days är en låt som fastnar direkt och det är en humörhöjare. Det är punk och indierock. Det är punk med melodier. Det är Jakob Mind.

117

Johan Ruborg – Miss Misery
Johan Ruborg hade fullt upp under året. Dels släppte han låtar som Eldvakt, dels släppte han låtar under eget namn – och här är kanske det bästa som han gjorde: Gravel and gold. Det är riktigt skön svensk rock.

118

The Roseline – Hunker down
En låt från albumet Constancy som var en av de starkaste americanaalbumen under 2021. Vilken känsla The Roseline gör Hunker down med! Det är ett grymt skönt sound som The Roseline har. Det är heartland rock och americana som blandas till något eget.

119

Texas – Look what you’ve done
Mer av Texas. Här blev det en låt som det verkligen doftar sommar om. En urskön varm låt som spelades flitigt på balkongen under året.

120

Billy F Gibbons – My lucky card
ZZ Top-veteranen släppte en finfin soloplatta i Hardware. Här blues-rockar han på ordentligt och det är knappt så att man saknar de andra gubbarna från det klassiska rockbandet.

121

Pearl Charles – What I need
En låt som är hämtad från Pearl Charles album Magic mirror. Om du du någon gång har undrar hur det skulle låta om man blandar country, americana och 1970-tals-disco så får du svaret här.

122

Soen – Deceiver
En låt från det suveräna albumet Imperial. Soen blandar ett mer mjukt och modernt sound med ett klart tyngre metalsound. Det låter hur bra som helst.

123

WOLFCLUB – California days
Det måste in lite mer WOLFCLUB på årsbästalistan. Här gör synthwave/retrowave-bandet låten California days, som finns med på Just drive – part 2, tillsammans med Dora Pereli. Det är synthigt med en varm känsla. Det är en ganska poppig synthwavelåt.

124

Face To Face – Farewell song
Face To Face firade sitt 30-årsjubileum med plattan No way but thorugh och på den finns många godbitar för den som gillar punk. Farewell song stack dock ut lite – för här blev det nästan mer rock än punk. En strålande låt.

125

Rude City Riot – Kiss me bella
Rude City Riot släppte äntligen en ny platta. Tio år efter debuten kom Shady schemes & molotov dreams och det är på den som den här fantastiska ska-låten finns med. Kiss me bella!

126

Maverick – The last one
En låt från albumet Ethereality. Låten sticker ut en del på skivan. Maverick ger oss klassisk hårdrock på Ethereality, men The last one är den mest catchiga och mest radiovänliga.

127

The Offspring – Let the bad times roll
Titelspåret på The Offsprings första platta på nästa tio år! Då blir det en del nostalgi man blir påmind om hur det här bandet lät för längesen. Det är ruskigt bra melodiös och somrig steetpunk.

128

Prins Svart – Innan vi går
En låt från albumet Sanning/Makt. Här gör det svenska hårdrocksbandet en bluesig ballad där det bjuds på ett sjuhelsikes gitarrlirande.

129

Selma & Gustaf – Rooftop
Med Rooftop fick vi en soft och väldigt, väldigt känslosam låt. Det här mjuka och varma moderna indie-folk-pop-soundet som har elektroniska inslag, där Selma Edenståhl och Gustaf Johnsson delar på sången, gör att ögonen tåras när när allting inte som man hade tänkt sig … Om man skulle summera den här låten med ett ord? Makalös.

130

Robin Red – Reason to survive
Melodiös rock med Robin Red – och här blev det en grymt skön akustisk låt i Reason to survive.

131

Johan Ruborg – Gravel and gold
Titelspåret från hans finfina platta. Det är en riktigt skön rocklåt där Ruborg även får in allt från soul- till americana/country- och southern rock-känslor … och vilket röst han ligger inne med! Den är lite så där whiskeydränkt mörk. Den här balladen hitar verkligen rakt in i hjärtat.

132

Razorbats – White trash radio
En låt från albumet Mainline rock ’n’ roll. Det blir fartfylld scandirock som det doftar 1970-, 1980-tal och Rick Springfield över. Lägg till till humor och ett jäkla gung så har du denna kanonlåt!

133

Ronnie Atkins – One shot
Titelspåret från Pretty Maids-sångarens soloplatta. Ronnie Atkins har diagnostiserats med lungcancer stadium IV, men han ville inte sitta ned och tycka synd om sig själv. Han satte i stället upp upp nya mål, han ville försöka uppfylla sina drömmar och fortsätta att leva. En del av det är albumet One shot – och den här titellåten är fantastiskt bra.

134

Thunder – You’re gonna be my girl
En låt som finns med på albumet All the right noises som är fullmatat med klasslåtar. You’re gonna be my girl har dock blivit en favorit. Det är en catchig melodiös hördrocks-låt med en härlig körsång.

135

Passenger – Sword from the stone
Det är en låt frånm Passengers ”break-up”-album, Songs for the drunk and broken hearted. Det är en av låtarna på plattan som han skrev sedan ett förhållande hade tagit slut. Då ger han oss en grymt känslosam ballad i Sword from the stone som är ett brev till sin förlorade käresta.

136

Riverfields – Slow tram coming
Titelspåret från Riverfields debut-EP är en riktigt sköna ballad. Det är lätt tuffande melankolisk americana/electro/blues som placerad i Göteborgs miljö – och det är en låt som det doftar en hel del Bruce Springsteen över.

137

DeeCRACKS – Get out of my head
Ännu en låt från DeeCRACKS album Serious issues. Det är blixterskön punrock från Österrike. Det är opolerat, småskitigt och inte minst så har den här låten ett jävla gung!

138

Jakob Mind – You wanted med to hang around you
Ytterligare en låt från Jakob Minds platta The one who got away. Det är en ganska soft punklåt – och även här blir det en del indierock som får plats i låten. Det är en urskön låt, inte minst när The Cure-gitarrsoundet kickar in … en lysande låt som finns med på en lysande platta.

139

Morgan Wade – Matches and metaphors
En lugn låt från Wades debutplatta Reckless. Det blir känslosam alternativ country som låter fantastiskt bra.

140

Teenage Bottlerocket – Hello Dana
Punkgänget i Teenage Bottlerocket släppte nytt. Här blev det en härlig popunklåt i Hello Dana.

141

The Pretty Reckless – Rock & roll heaven
Är man en sucker för ballader så är detta en makalös låt! Powerballaden finns med på The Pretty Reckless-ablumet Death by rock and roll. Låten kan vara den bästa som det amerikanska bandet någonsin har gjort.

142

Razorbats – Venice
En lugnare låt från albumet Mainline rock ’n’ roll som kanske var årets överraskning. Det är soft, skönt och låten sticker ut på albumet eftersom det inte riktigt låter som övriga. Skitbra!

143

The Offspring – Gone away
The Offspring gjorde en cover på sig själva … Originalversionen av Gone away finns med på Ixnay on the hombre från 1997. Dexter Holland skrev låten sedan hans flickvän gått bort i en bilolycka. Originalet är känslosamt, men det är fortfarande punk och fart. På albumet Let the bad times roll blir det något helt annat. The Offspring har tidigare framför låten live och då har Holland suttit och spelat piano och det är det vi får här … det är maklöst vackert och man riktigt känner hur ont det gör i Holland.

144

Dave Gahan & Soulsavers – The dark end of the street
Dave Gahan slog sig samman med Soulsavers och gjorde en coversplatta – Imposter – och det albumet inleds med den absoluta höjdpunkten The dark end of the street. Låten, som skrevs av Dan Penn och Chips Moman, släpptes 1967 och det var James Carr som gjorde soullåten. Gahan har lyckats behålla en del av originalkänslan – och det är grymt härligt att höra.

Fotnot: Det finns ytterligare låtar som kunde ha tagit plats på listan, men eftersom jag har gjort en komplett spellista över Rockfarbror.se Årets Bästa Låtar 2021 på Spotify så var det ett krav att låten skulle finnas på streamingtjänsten. Därför finns exempelvis inte The Alarms Fail, som finns med på albumet WAЯ, med här …

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born in the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående inlägg

Sist ut 2021: White Monkey med sin debutplatta

Nästa inlägg

Årets 63 bästa album 2021

Senaste om Thåström