Sist ut 2021: White Monkey med sin debutplatta

Sist ut 2021 blir det svenska punkbandet White Monkey.

I dag släpper de sin debutplatta #thisiswhitemonkey.

4/5

Artist:
WHITE MONKEY
Album:
#THISISWHITEMONEKY
År:
2021
Genre:
PUNK, ROCK
Skivbolag:
AMTY RECORDS

Strängnäsbaserade White Monkey – som bland annat har vunnit P4 Nästa Sörmland år 2018 – drog i gång så sent som 2017, men har redan presenterat sig med fina EP- och singelsläpp.

Nu är det alltså dags för White Monkey att albumdebutera med #thisiswhitemoneky.

 1. This is not the end
 2. What’s the point
 3. Greed
 4. Headspin
 5. White Monkey
 6. My war is over
 7. Something blue
 8. So sad
 9. My time
 10. Save me
 11. I need you

Det låter kanske lite, lite annorlunda om man jämför med EP:n Still monkeys. När de släppte den under 2020 handlade det om ganska rak och melodiös punkrock. Fast redan då kunde man välja om man vill kalla det som White Monkeys gjorde för punk eller rock med punknerv. De låg och balanserade där och det gör de fortfarande – fast kanske att de har balanserat över till rock med punknerv på #thisiswhitemonkey.

Det där känns dock som detaljer … för White Monkey levererar som vanligt och bjuder på ett härligt avslut på musikåret 2021.

Plattan kickar i gång på bästa sätt med punkrockstänkaren This is not the end – en låt som är en påminnelse om att det trots allt finns en framtid för mänskligheten och att världen kan enas och samarbeta. Detta är inte slutet. Det är en grymt fin låt och gitarrsoundet är rena giftet. Man får fasiken en del The Gaslight Anthem-vibbar – och då är man fast!

Vår musik kan låta mörk men handlar om att gjuta mod i lyssnaren – att peppa dem att våga stanna upp, lyssna på sig själva och följa sin egen övertygelse. Lyckas vi inte nå publiken med våra texter så hoppas vi att de kan glömma sina bekymmer en stund, dras med i spelglädjen och få en rejäl energikick.

Charlie Ljungqvist

När de sedan fyller på med What’s the point så är det bara till att dra upp volymen och börja förbereda sig på nyårsfesten för även det är en pärla – och det är hur catchigt som helst.

Och det fortsätter med Greed och Headspin som är andra favoriter från det här fina debutalbumet. Headspin bjuder på ett sjuhelsikes gung och det här soundet – som känns som mer rock än punk – går hem i låt efter låt.

Det är också kul att få höra White Monkey göra White Monkey. Då blir det punk och det blir grymt skön punk … Hey! What do you say?

Om du tror att White Monkey tappar något på den andra delen av albumet så kan du glömma det. De fortsätter att rada upp vassa låtar och My war is over, So sad, My time och I need you är örongodis – och White Monkey fortsätter att balansera mellan punk och rock hela vägen. Då blir det riktigt bra ända in i mål för musikåret 2021.

White Monkey
Charlie Ljungqvist
(sång, bas)
Robert Karlsson (gitarrr)
Joachim Gradin (trummor)

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born in the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående inlägg

Sådär, ännu ett år som rockfarbror …

Nästa inlägg

Årets 144 bästa låtar 2021

Senaste om White Monkey