Wandas – en härlig singel med Prekariatet

För någon månad sedan var Prekiariatet tillbaka med en ny singel.

Då tar postpunkbandet ett steg mot indierocken – och det låter himla bra!

4/5

Artist:
PREKARIATET
Albumtitel:
WANDAS (SINGEL)
År:
2022
Genre:
PUNK, INDIE
Skivbolag:
STUDIO CHAPMAN

Prekariatet har släppt ny musik. Foto: Herman Aronsson

När Prekaritatet släppte EP:n Status: Prekär för fyra-fem år sedan handlade det om svensk punk och man fick vibbar från alla möjliga svenska band – och inte minst Imperiet och Ebba Grön.

Det där är en jättefin EP, men det blev lite tyst runt Prekariatet som dock var tillbaka förra året med den suveräna singeln Halt! Stopp! Redan då hade det hänt en del med soundet och Prekariatet bjöd på mer beatpunk, ni vet lite som En Svensk Tiger gör det – och det var ju inte så konstigt med tanke på att Pär Larsson från Tigrarna producerade den låten (fast Larsson producerade även EP:n).

För en tid sedan kom det i alla fall för lite ny musik och återigen är det Larsson som har funnits med och producerat. Denna gång väljer dock Prekariatet att tona ned beatpunken och i stället snubbla in på lite mer indierock där de har influenser från såväl Hurula som Terra.

Det är lite kul för Prekaritatet känns som en kameleont! Man vet liksom aldrig vad de ska bjuda på – fast det är ju självklart att man fortfarande känner igen dem.

Första raden, “I jakten på närhet när lust skapar mörker”, sätter stämningen för en tuggande energisk skildring där lyssnarens uppfattning och reflektion är närmast nödvändig för att skapa betydelse och innebörd.

Prekariatet om Wandas

Wandas är en låt – som Prekaritet hade gjort ett första utkast till redan 2017 och som de sedan har gjort version efter version av men inte träffat rätt förrän nu – som utspelar sig på den lokala strippklubben och återger känslan av att det inte längre finns någon morgondag. Man kan väl säga att det är ett lite annorlunda ämne, men det är en grymt skön låt och man fastnar i det efter ett par lyssningar.

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born in the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående inlägg

Suede släpper en kanonplatta i Autofiction

Nästa inlägg

Det blåser upp till storm för Harriet Nauer

Senaste om Prekariatet