///

Årets 63 bästa album 2021

Årets bästa album 2021.

Det är lika jobbigt att sätta ihop en årsbästalista varje jäkla gång. Vad man gillar bäst för stunden varierar och en lysande platta är en lysande platta – och det har släppts gott om sådana under året.

Men, men … här min lista över årets album där det blir Sam Fender som toppar före Linn Koch-Emmery och The Rumjacks.

1

Sam Fender – Seventeen going under
När Sam Fender skulle börja skriva låtar till en ny platta så ville han inte att det skulle bli något covid-19-album. Så han valde att skriva personliga låtar i stället. Det gjorde han onekligen rätt i – för Seventeen going under är en suverän platta där det blir indierock med folk-känsla. Här finns bland annat den magiska låten Spit of you.

2

Linn Koch-Emmery – Being the girl
På några år har Linn Koch-Emmery klättrat från mer eller mindre okänd till att vara det bästa som vi har på indiescenen här i Sverige. Hennes sound har också utvecklats genom åren. Numera blir det synthar och glans – fast visst känner man fortfarande igen henne även från hennes första singlar – och det här moderna indierocksoundet är ta mig tusan alldeles otroligt bra.

3

The Rumjacks – Hestia
Herre jösses! Det var vad man tänkte efter att ha hört The Rumjacks första platta med sångaren Mike Rivkees! Detta är folkpunk/celticpunk av allra högsta klass. Det är kom så ska vi skåla-refränger och fotstampsgung och Rivkees briljerar med sitt låtskrivande.

4

Dave Hause – Blood harmony
Dave Hause bjöd på en av årets mest efterlängtade plattor när han släppte Blood Harmony – och han levererade en sjuhelsikes platta där han som vanligt blandar rock, folk och punk.

5

Thåström – Dom som skiner
Thåström överraskade och valde att göra en mer elektronisk platta än vad han har gjort tidigare – och det visade sig bli alldeles lysande. Här finns låtar som Dom som skiner, Gyttjebrottaren och Isbergen – det är magi hela vägen.

6

John Mayer – Sob rock
Första plattan på fyra år. Det blev det 1980-talskänsla när John Mayer släppte Sob rock – och då flörtade han med soft rock från den tiden, ni vet artister som Steve Winwood och Marc Cohn.

7

Chvrches – Screen violence
Chvrches släppte Screen violence. Då kan man slå fast att den här trion tillhör de absoluta synthpopbanden som finns där ute just nu – för vilken härlig platta Screen violence är! Här finns bland annat låtarna bli Good girls, Final girl och How not to drown.

8

Kings Of Leon – When you see yourself
Det låter inte riktigt som de tidigare albumen, men Kings Of Leons sound har utvecklats på ett härligt sätt. Visst, When you see yourself har egentligen bara två fartfyllda låtar, men det spelar liksom ingen roll. Albumet är makalöst bra och deras alternativa/garage/southern-rock är fortfarande rena giftet.

9

Oasis – Knewborth 1996 (Live)
Egentligen ska inte livealbum få vara med på den här listan, men här måste det bli ett undantag – för Oasis legendariska spelningar i Knebworth 1996 är något utöver det vanliga och och man måste älska varje sekund!

10

At 1980 – Late night calls
Det var dags för At 1980 att släppa uppföljaren till det fantastiska debutalbumet A thousand lives. Det blev lika fantastiskt med Late night calls som är en makalöst fin synthwave/synthpop-platta.

11

The War On Drugs – I don’t live here anymore
Det amerikanska indierockbandet med Adam Granduciel i spetsen släppta albumet I don’t live here anymore och det är en ruggigt fin fullängdare som är fullmatade med fina och softa låtar: Harmonia’s dream, Change och Occasional rain är bara tre strålande låtar. Här finns mycket mer än så – och det är en platta som bara växer och växer.

12

The Maine – XOXO: From love & anxiety in real time
Varje gång The Maine släpper en platta så känns det som om det är den bästa de har gjort. Det är samma visa med XOXO: From love & anxiety in real time. Det amerikanska alternativa rockbandet börjar närma sig de absolut bästa banden som finns där ute. Stora ord? Absolut! Fast The Maine är värda det.

13

Noah Gundersen – Pillar of salt
Noah Gundersen släppte sitt femte studioalbum och bjöd på alternativ rock/indiefolk med en vemodig känsla. Då blev så mörkt och vemodigt att det nästan var jobbigt att lyssna på – men det låter alldeles underbart!

14

Iron Maiden – Senjutsu
Vilket är världens bästa heavy metal-band genom tiderna? Efter att ha hört Senjutsu så låg onekligen Iron Maiden väldigt bra till för att bli svaret på den frågan. Fast för den som hade hoppats att de skulle få ett Iron Maiden som de lät på 1980-talet så är det bara till att glömma det. I stället fortsatte Maiden med det som de gjorde på The book of souls-plattan och det blev någon progressiv heavy metal.

15

The Killers – Pressure machine
The Killers var framme vid sitt åttonde studioalbum – men det lät inte riktigt som man hade förväntat sig … eller det var inte alls som man hade väntat sig. The Killers tog både två och tre kliv från det som de brukar göra – och i stället blev det någon alternativ rock med americana/folk-känsla.

16

Selma & Gustaf – Future Mondays (EP)
Det var under slutet av 2020 som Selma & Gustaf presenterade ett nytt sound som är mer indie och pop. De låter lika bra på det sättet och under 2021 kom den härliga EP:n Future Mondays. Det är rena diamanten till EP!

17

The Bronx – Bronx VI
Hardcorepunk från USA! The Bronx gör det alldeles lysande och det fullkomligt sprutar ut energi från albumet Bronx VI. Det är intensivt och adrenalindränkt mest hela tiden och frågan är om The Bronx har gjort ett album som är så här bra tidigare? Jag tror faktiskt inte det.

18

Volbeat – Servant of the mind
Det danska metalbandet släppte Servant of the mind i december och jäklar vilken platta det är! De tar de ett steg tillbaka mot sitt tidigare sound samtidigt som det låter nytt och fräscht och är tyngre än någonsin. Plattan är fullmatad med grymma låtar där kanske Becoming, The devil rages on och Wait a minute my girl sticker ut lite extra.

19

You Me At Six – Suckapunch
Det brittiska rockbandet You Me At Six släppte sitt sjunde studioalbum och då har de vridit om sitt sound en del – och de låter kalasbra. Det blir alternativ rock med en hel del elektroniska inslag. Det blir också en del inslag av både hip-hop och R&B och det fungerar alldeles utmärkt i de här tunga rocklåtarna.

20

The Chuck Norris Experiment – This will leave a mark
Det svenska hårdrocksbandet såg till att rocka skiten av oss under året. En jävla platta med låtar som både har fart och attityd. En platta som ska spelas så högt att högtalarna svettas.

21

Morgan Wade – Reckless
Morgan Wade växte upp med blusgrass. Lägg till att hon älskar rock och pop – och du har hennes fantastiska debutplatta Reckless. Det blir tio låtar – och vet ni vad? Varenda en är grym!

22

W.E.T. – Retransmission
När W.E.T. släpper något nytt så blir det bra. Ja, det blir skitbra. Så enkelt är det. Det känns nästan som om det melodiösa hårdrocksbandet inte skulle kunna göra en dålig låt om de så försökte … På Retransmission kryllar det av kanonlåtar.

23

Pearl Charles – Magic mirror
Det är ett skönt sound som Pearl Charles ger oss. Grunden är country, men hon får också med indierock, folkrock, americana, psykedelisk rock, soul och pop. Ja, det finns till och med disco på den här plattan.

24

The Roseline – Constancy
Gillar du americana? Ja, är The Roselines album Constancy ett måste – för det är ett av de absolut starkaste albumen i den genren under 2021. Det är ett makalöst fint album. Det är urstarka låtar från start till mål.

25

Noel Gallagher’s High Flying Birds – Back The Way We Came Vol. 1 (2011-2021)
Det har gått tio år sedan Noel Gallagher’s High Flying Birds släppte sitt självbetitlade debutalbum. Här summerades de åren med samlingsalbumet Back the way we came vol. 1 (2011-2021)

26

Helloween – Helloween
1985 dök det upp ett nytt band som släppte sin självbetitlade EP: Helloween. 2021 släppte de ett av årets mest efterlängtade album: Helloween. Metalbandet gjorde ingen besviken när det gamla Helloween mötte det nya.

27

Night Traveler – Dreams you don’t forget
Sicken härlig platta Night Traveler gav oss. Soundet påminner en hel del om hur Busted lät på sitt fantastiska Night driver-album. Det betyder att det är någon soft indierock med elektroniska inslag och popkänsla. Det är något smått förtrollande över det här. Man fastnar liksom i det efter en spelning.

28

Fred Lee & The Restless – Sleepwalking in daylight
Det är verkligen en lika bra som oväntad platta av Fred Lee & The Restless. Det låter liksom inte alls som någonting Fredrik Lindkvist har gjort tidigare. Detta är en skiva för den som gillar berättande trubadur-rock-folk-punk. Ni vet den där punken som Frank Turner, Dave Hause, Billy Bragg och Brian Fallon gör.

29

WOLFCLUB – Just drive, part 1
Gillar du synthwave och retrovawe så är WOLFCLUB och deras Just drive -part 1 en platta som är något som man måste höra. Lite så enkelt är det.

30

WOLFCLUB – Just drive – part 2 (2021)
Plattan Just drive – part 2 med WOLFCLUB visade sig vara precis lika bra som part 1 … synthwavebandet gjorde en kanonplatta och väckte gamla synthminnen till liv.

31

Dirty Honey – Dirty Honey
Dirty Honey har varit ett spännande rockband under flera år. Under 2021 släppte de äntligen sitt självbetitlade debutalbum – och det är verkligen en pärla till platta. Det är ett så jäkla skönt old school rock-sound som Dirty Honey ger oss. Det är rock ’n’ roll och hårdrock med en 1970-talskänsla. Det blir även såväl soul- som blueskänsla i låtarna.

32

Teenage Bottlerocket – Sick sesh!
2019 gjorde Teeenage Bottlerocket en av det årets bästa punkplattor. Under 2021 var de tillbaka och förväntningarna var skyhöga. Om de levde upp till det? Hur lätt som helst!

33

Lars Winnerbäck – Själ och hjärta, del 1 (EP) (2021)
Fyra låtar. Fyra fantastiska låtar. Det var Lars Winnerbäck som var tillbaka – och man kände igenom honom på EP:n Själ och hjärta, del 1.

34

Lars Winnerbäck – Själ och hjärta, del 2 (EP) (2021)
Man kan skriva samma sak som om den första delen … Fyra låtar. Fyra fantastiska låtar. Det var Lars Winnerbäck som var tillbaka – och man kände igenom honom även på årets andra EP som var lika bra som den första.

35

Jakob Mind – The one who got away
Rotten Mind gjorde en grym punkplatta förra året. 2021 var det dags för sångaren och gitarristen Jakob Mind att solodebutera – och albumet The one who got away det är något i hästväg! Man får faktiskt en del vibbar från Broder Daniel, 1990-talsindierock över huvud taget, här. Fast det är mycket mer än så. Låtarna rör sig från allt från punk, indiepunk och post-punk till surfrock och 1950-1960-talsrock ’n’ roll. Varenda låt på albumet är ruggigt bra! Detta är verkligen en missa för fan inte-platta!

36

Angels & Airwaves – Lifeforms
Angels & Airwaves har teasat oss med ny musik sedan 2019. Under 2021 var det äntligen dags för deras sjätte fullängdare: Lifeforms. Det är det mest jämna och det bästa albumet som som det amerikanska alternativa rock/punk-bandet har gjort.

37

Razorbats – Mainline rock ’n’ roll
Oj, sicken platta det norska scandirockbandet gav oss. De blandar klassisk rock med powerpop och en gnutta punk. Lägg till att det doftar 1970- och 1980-tal över det hela. Resultatet på Mainline rock ’n’ roll blir smått otroligt bra.

38

Spitfire – Do or die
Hårdrocksbandet Spitfire släppte nytt – och det här gänget varierade sig sjukt mycket på de 13 låtarna på Do or die. Då blev det också en spännande resa att få vara med på.

39

Halsey – If I can’t have love, I want power
Halsey var framme vid sitt fjärde studioalbum – och när hon samarbetade med Nine Inch Nails-duon Trent Reznor och Atticus Ross så blev det minst ett spännande alternativ-pop-rock-album.

40

DeeCRACKS – Serious issues
Oj, vilka låtar vi får här! Det är punkrock med ett jävla gung. Det är snabb – även om det kanske inte är lika snabbt som det brukar vara – punkrock med catchiga melodier och sjunga med-refränger. Det finns både energi och melodier här och Serious issues är helt enkelt fullmatad med låtar som fastnar direkt.

41

Tiny Castle – National gallery (EP)
Här var det ett spännande band från Australien. Det var Tiny Castle som bjöd på den den härliga EP:n National gallery och de ger oss indierock där de använder sig av ett retrosynthljud i låtarna.

42

Lucinda Williams – Runnin’ down a dream: A tribute to Tom Petty
En alldeles magisk coversplatta där Lucinda Williams hyllar Tom Petty. Ibland behövs det inte mer.

43

Prins Svart – Sanning/Makt
Hårdrock på svenska. Prins Svart visar gång på gång att det går att göra det på ett högklassigt sätt. Här blir det dessutom 15 spår vilket är en kunglig ambitionsnivå. Resultatet är värt en rejäl hovbugning.

44

Billy F Gibbons – Harware
Tredje albumet från kväkarskägget Billy F Gibbons där övriga två tredjedelar av ZZ Top fick stanna hemma. Fast det räckte gott med att Gibbons fick rocka loss.

45

Gary Moore – How blue can you get
Tio år efter Gary Moores bortgång – och drygt 30 år efter storsäljaren Still got the blues – hade efterlämnade inspelningar med Belfasts gitarrgud Gary Moore samlats till ännu ett album med ren, blå blues och oomtvistligen väldigt bra.

46

Kent Hilli – The rumble
Kent Hilli solodebuterade. Och The rumble var ingenting annat en pärla till melodiös hårdrock/AOR-platta. Det var melodiös hårdrock/AOR som fastnade direkt. Det var catchigt och melodiöst och det doftade en del 1980-tal över soundet.

47

Creye – II
Detta är en platta som är fullmatad med ruggigt bra melodiösa rocklåtar. Visst får man 1980-talsvibbar, men man får även ett mer modernt intryck när Creye släpper platta nummer två. Efter en lyssning av den här plattan sitter man mest och tänker ”Oj, oj! Så bra detta är!”

48

Antagonizers ATL – Kings
Det var streetpunk/oi!-bandet Antagonizers ATL:s första platta på fem år. Då smällde till med något alldeles extra. De ger oss både fotstampsgung och allsångsrefränger … så lycka till att sitta still till dessa låtarna!

49

Maverick – Ethereality
Maverick är det nordirländska hårdrocksbandet som bara blir bättre och bättre för varje släpp. Här får vi Ethereality – och det är en fullpoängare! Maverick bjuder oss på högexplosiv rock ’n’ roll, som det doftar 1980-tal över, från början till slut!

50

Thunder – All the right noises
Detta är Thunder i absolut högform! De har levererat sin klassiska brittiska hårdrock med bluesinfluenser i över 30 år – och de verkar aldrig tappa fart. Här gjorde de ett av sina absolut bästa album någonsin!

51

Soen – Imperial
Det svenska metalbandet, med sångaren Joel Ekelöf i spetsen, levererade en sylvass metalplatta i början av 2021. Det är hur tajt som helst och rytmsektionen har stenkoll på allting samtidigt som det bjuds på på snygga gitarriff och finfina melodier förpackade i modern metal.

52

Passenger – Songs for the drunk and broken hearted
Detta är Passengers ”break-up”-album. Han skrev låtarna till albumet sedan ett förhållande hade tagit slut – och den som minns hans jättehit Let her go lär gilla detta.

53

Lana Del Rey – Blue banisters
Lana Del Rey släppte inte bara ett utan två album under 2021. Båda är alldeles strålande deppop signerade Del Rey. Blue banisters är kanske aningen bättre än Chemtrails over the Country club.

54

Lana Del Rey – Chemtrails over the Country club
Chemtrails over the Country club är i stort sett lika bra som Blue banisters. Dagsform avgör vilken platta man vill dra i gång. Ett urstarkt album även detta.

55

Nick Cave & Warren Ellis
Nick Cave var tillbaka med vännen Warren Ellis och gav oss Carnage. Då blev det så mörkt som det går för att man ska orka lyssna … det är mörkt och vackert.

56

Kali Masi – [Laughs]
Indiepunkbandet Kali Masi har gått lite under radarn, men deras nya platta [Laughs] flyger högt … och tar plats på årsbästalistan.

57

Nestor – Kids in a ghost town
Nestor släppte sin debutplatta Kids in a ghost town – och för den som gillade 1980-talets AOR/melodiösa hårdrock så var detta rena godispåsen.

58

Eclipse – Wired
Återigen kom det en kanonplatta från Eclipse – och på Wired finns några av de absolut bästa låtarna som det svenska melodiösa hårdrocksbandet har gjort!

59

The Quill – Eartrise
Det svenska rockbandet var framme vid sin tionde platta – och det blev ett vällagat, välkryddat och välsmakat album från Mönsterås-ambassadörerna.

60

Ronnie Atkins – One shot
Pretty Maids-sångaren Ronnie Atkins släppte en soloplatta och det låter fantastiskt bra. Det är melodiös rock med en tung twist. Mer än så behövs liksom inte.

61

Crazy Lixx – Street lethal
Det blev catchigt, stora refränger och en jävla massa gitarriff när Crazy Lixx släppte Street lethal. Det låter riktig bra – precis som väntat när Crazy Lixx skulle väcka 1980-talet till liv på nytt.

62

Chez Kane – Chez Kane
Här kom det en trevlig överraskning! Det var den brittiska sångerskan Chez Kane som slog sina påsar ihop med Danny Rexon (Crazy Lixx) som tog på sig rollen som producent – och det slog gnistor om det här! Det är melodiös hårdrock som det doftar 1980- och 1990-tal över.

63

Amyl And The Sniffers – Comfort to me
Det här punkgänget, som är baserat i Melbourne, Australien, bjuder på ett ganska klassiskt sound och det låter klassiskt brittiskt när de öser på – och det gör de mest hela tiden – plus att de dessutom blandar in en del pubrock och garagerock i sina låtar.

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born in the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående inlägg

Årets 144 bästa låtar 2021

Nästa inlägg

Noel Gallagher blir först ut på det nya musikåret

Senaste om Krönikor