Finnegan’s Hell gör en svart och lysande jullåt

Är du trött på Wham! och Mariah Careys och alla andra artisters sockersöta jullåtar?

Ja, då finns det något här för dig … missa för allt i världen inte Finnegan’s Hells låt och musikvideo Happy Christmas!

5/5

Artist:
FINNEGAN’S HELL
Albumtitel:
HAPPY CHRISTMAS (SINGEL)
År
2021
Genre:
CELTIC, PUNK
Skivbolag:
WILD KINGDOM

Den som har följt Rockfarbror vet kanske att jag hatar julen. Det är en skräphögtid och varje julafton gör jag samma sak. Jag går ner i tvättstugan och tvättar. På en sådan skitdag kan man ju liksom göra något skittråkigt.

Det är lite samma sak med jullåtar. De är ofta skittråkiga … men det är klart att det finns undantag – och det är när man kommer bort från det allra värsta sockersöta där allting är så himla bra och alla är så jävla låtsassnälla – den där falska fasaden kan jag inte med – mot varandra.

Det finns givetvis undantag med jullåtar också. Det finns en del bra jullåtar som exempelvis The Pogues & Kirsty MacColl med Fairytale of New York, Mew med She came home for Christmas, Hurts med All I want for Christmas is New Year’s day, The Ramones med Merry Christmas (I don’t want to fight tonight och Finnegan’s Hell med Drunken Christmas.

Nu är celticpunkarna i Finnegan’s Hell tillbaka med en ny jullåt – och den här håller hög klass. Ja, det känns lite som deras svar på The Pogues-klassikern … och det här är allt annat än sockersött.

A choir on TV is singing their hearts out
The children are smiling, there’s joy everywhere
But here in my room there’s just misery and gloom
I wish I was dead drunk, but I really don’t care

Finnegan’s Hell

När Finnegan’s Hell gör Happy Christmas belyser de den mörka sidan av julen. Om att sitta själv och dricka julöl samtidigt som barnen sjunger på tv:n, om att fönstret där hemma är trasigt men det finns inget att laga det med och om att frun drog i väg med barnen …

– Dystopiska Happy Christmas är en historia om att äta julbord med sig själv och ska ses som en motvikt till alla sockersöta skildringar om högtidseufori, säger sångaren Mick Finnegan.

Så det här är bara olika nyanser av en svart jul. Om det är bra? Det är alldeles lysande – och en av de absolut bästa jullåtarna som någonsin har gjorts!

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born in the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående inlägg

Oasis - när de stod på toppen av sin karriär

Nästa inlägg

Gott om toppar på Mayday Parades nya album

Senaste om Finnegan's Hell