Svensk celticpunk från Finnegan’s Hell

Fyra år efter debutplattan är Finnegan’s Hell tillbaka med ett nytt album.

Vi får Life and death av det svenska celticpunkbandet.

3/5

Artist:
FINNEGAN’S HELL
Albumtitel:
LIFE AND DEATH
År:
2018
Genre:
PUNK, CELTIC
Skivbolag:
HEPTOWN RECORDS

Finnegan’s Hell bildades 2010. De bildades eftersom det helt enkelt behövs fler celticpunkband i världen och vem kan protestera mot det?

De började att turnera och 2011 släppte de sin första EP som såldes slut på nolltid. Tre år senare kom debutalbumet Drunk, sick and blue och nu har vi alltså även fått uppföljaren till den, Life and death.

 1. Shane Mac Gowan’s grave
 2. All in
 3. Cursed
 4. Rude awakening
 5. The bastard son
 6. Paradise Town
 7. How am I to make it?
 8. Coal mine
 9. Isn’t it grand boys?
 10. One horse town
 11. Dance upon your grave
 12. Whatcha gonna do?
 13. A minute of silence

Det är liksom inga konstigheter. Finnegan’s Hell trampar i gång direkt och vi får gitarr, banjo, tin whistle, bas, trummor och dragspel i låtarna. Det är väl självklart att det blir bra då …

Life and death kickas i gång med det bästa som finns på plattan: Shane Mac Gowan’s grave. Det är en hyllning till The Pogues-legendaren och hans hårda leverne.

De fortsätter att skicka ut sina ”kom och skåla”-låtar. Temat på plattan är livet och döden och Finnegan’s Hell tar med oss på en resa från vaggan till graven.

Plattan känns dock aningen ojämn. Det är inte så att det finns några dåliga låtar här, men det känns lite platt stundtals. Eller så är det så att topparna är så höga att man blir bortskämd … för det finns ytterligare några riktigt vassa låtar på Life and death. En är Rude awakening. Den låter dock väldigt annorlunda mot de andra låtarna på plattan. Det är inte alls samma drag, men den fastnar direkt.

When I woke up this morning I couln’t find my head

I looked in the mirror and discovered I was dead

En tredje missa för tusan inte denna-låt är Paradise Town. Det är en riktig allsångsstänkare där man höjer glaset och skålar med allt och alla. Och har man ingen att skåla med så skålar man med sig själv!

Coal mine är en annan låt som sticker ut. Nu får vi banjo och reggae … There’s no sunshine!

One-Horse Town och Dance upon your grave är andra låtar som man inte får missa. Plattan avslutas med A minute of silence. Och det är precis vad det är. Tyst. I en minut.

Gillar du band som Dropkick Murphys så kan det vara värt att ge Finnegan’s Hell en lyssning också.

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born in the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående inlägg

Den Svenska Björnstammen ger oss en ny poppärla

Nästa inlägg

Skruvat och underbart av Jonas Lundqvist

Senaste om Finnegan's Hell