1980-talskänsla när Mayer släpper ny platta

Första plattan på fyra år.

Då blir det 1980-talskänsla när John Mayer släpper Sob rock.

5/5

Artist:
JOHN MAYER
Albumtitel:
SOB ROCK
År:
2021
Genre:
ROCK
Skivbolag:
COLUMBIA RECORDS

Det har nu gått 20 år sedan John Mayer släppte sin debutplatta Room for squares – och man kan väl säga att det har varit ett nöje att få följa med amerikanen på hans musikaliska resa för diskografin som han har är smått makalös.

 • Room for squares (2001)
 • Heavier things (2003)
 • Continuum (2006)
 • Battle studies (2009)
 • Born and raised (2012)
 • Paradise Valley (2013)
 • The search for everything (2017)
 • Sob rock (2021)

När John Mayer nu ger oss sin åttonde studioplatta så gör han det lite annorlunda – även om John Mayer alltid är John Mayer.

När det har varit en mörk tid under covid-19-pandemin sökte Mayer ”tröst” i musiken från 1980-talet och det är det han ger oss nu. Det handlar givetvis inte om någon 1980-tals synthpop eller Culture Club-pop heller för den delen.

Mayer tar i stället med soft rocken från det årtiondet. Ni vet hur Steve Winwood och Marc Cohn lät på den tiden. Lite åt det hållet är det – fast då i John Mayers kostym.

 1. Last train home
 2. Shouldn’t matter but it does
 3. New light
 4. Why you no love me
 5. Wild blue
 6. Shot in the dark
 7. I guess I just feel like
 8. Til the right one comes
 9. Carry me away
 10. All I want is to be with you

När John Mayer nu släpper nytt så blir det en del gamla singlar som tar plats på Sob rock.

Här finns New light som släpptes 2018. Det är hans softa rockmusik där man hela tiden sitter och lyssnar på gitarrsoundet … Det är ett ganska smooth sound som även skickar ut en del discovibbar. Dessutom får vi ett gott gung och en låt som det doftar sommar över.

Här finns I guess I just feel like som släpptes 2019. Det är en ballad och det är så soft och melankoliskt samtidigt som vi får ett gitarrsound som är från en annan planet.

Även Carry me away släpptes 2019. Då gav Mayer oss ett vykort från sommaren – med en låt som inte riktigt låter om det andra som finns i hans låtkatalog. Det är mindre gitarrer och mer keyboards. Visst, det känns konstigt att skriva det när det handlar om gitarrgurun Mayer. Fast det fungerar och det är lika välgjort som alltid. Det är en ganska lugn alternativ rock-låt där det inte finns mycket till bluesinflueser heller. Det spelar ingen roll. Mayer har hittat något annorlunda sound som ändå är Mayer.

You carnivore, you loose cannon
Can I have some more? I can’t understand it
You fast car, you foolish spender
You know you are and I surrender
So come on over and wake me up
Put some of your tequila in my coffee cup
You know I need you and that’s for sure
You’re just the kind of crazy I’ve been lookin’ for

John Mayer

Visst, det är lite tråkigt att tre av låtarna är flera är gamla, fast å andra sidan så är det bra låtar och det ä ju kul att de får ett riktigt hem.

Sedan finns då även Last train home som släpptes som singel i juni i år. Herre jösses så bra det låter. Det låter dessutom ganska annorlunda. Mayer ger oss en låt som det både doftar 1980-tal och Toto över. Samtidigt är det Mayers softa rock med hans grymt härliga gitarrlirande.

Hur låter de nya låtarna då … jo, de låter alldeles strålande! Shouldn’t matter but i does är en makalös låt och tar lätt plats på en Greatest hits-platta med Mayer. Det är soft med en skön pianoslinga och den lika sköna akustiska gitarren och det mjuka trummandet till Mayers röst när han sjunger om vad som kunde ha hänt om livet hade tagit en annan väg. Om man jämför med något från 1980-talet? Lite, lite Bruce Hornsby kanske?

Why you no love me är det americana-känsla i och somriga Wild blue bjuder på ett skönt groove där Mayer har någon silkeslen röst. Sedan finns Shot in the dark och den är ingenting annat än en av plattans absoluta höjdpunkter! Det är självklart fortsatt soft rock.

Til the right one comes och All I want is to be with you – som båda är lysande – tar plats på slutet av en grymt fin skiva – och när man är här så tänker man inte det minsta på att det finns tre äldre låtar på plattan – av John Mayer.

Topp tre? Nej, det får bli topp fem: Last train home, Shot in the dark, Shouldn’t matter but it does, New light och … nej det går inte. Vilken platta! Kör den från början till slut!

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born in the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående inlägg

Foo Fighters gör Bee Gees och blir Dee Gees …

Nästa inlägg

Times Of Grace ger oss en mindre optimistisk platta ...

Senaste om John Mayer