The Vapors är tillbaka efter nästan 40 år

De var ett kortlivad band som fanns under 1979 och 1981.

2016 återuppstod de och nu är det dags för The Vapors att släppa sin platta Together.

5/5

Artist:
THE VAPORS
Albumtitel:
TOGETHER
År:
2020
Genre:
NEW WAVE, ELEKTRONISKT, POWER POP
Skivbolag:
MANMADE SOUL LTD, THE VAPORS OWN RECORDS

Det brittiska new wave-bandet ses säkert av de flesta som ett one hit wonder-band med tanke på att de hade en jättehit med Turning japanese för 40 år sedan, men sedan var det inte så mycket mer … eller?

Det är inte helt rätt med tanke på att båda deras album, New clear days (1980) och Magnets (1981), faktiskt är bra och det finns helt klart fler låtar än den som borde kunna kallas för klassiker.

Hur låter då bandet från Guildford, Surrey, England, nästan 40 år efter deras förra album? Kan man ens ha några förhoppningar på bra låtar denna gång?

 1. Together
 2. Crazy
 3. Sundown river
 4. Real time
 5. Girl from the factory
 6. I don’t remember
 7. In Babylon
 8. Letter to Hiro (No 11)
 9. Wonderland
 10. Those tears
 11. King L
 12. Nuclear nights

Det är klart att man ska ha sina förhoppningar! Och faktiskt låter The Vapors väldigt bra även i dag.

Det är till och med överraskande bra!

Visst känner man igen The Vapors som numera består av Dave Fenton, Ed Bazalgette, Steve Smith och Michael Bowes så de flesta bandmedlemmarna från 1980-talet finns kvar.

Soundet är lite uppdaterat, men det är fortfarande new wave och power pop. Det är definitivt The Vapors sound och det blir man lite extra påmind om när Dave Fentons röst kommer in i bilden. Nu känns det dock – givetvis – aningen mer modernt. Fast visst får man en jäkla massa retrovibbar när detta går i gång. Det ger klart mer retrovibbar än någon hypermodern känsla, så är det.

Efter en enda lyssning av plattan så kan man konstatera att The Vapors onekligen fortfarande har en massa sköna och catchiga låtar att ge oss trots att det har gått 39 år sedan deras förra album.

Alltså, det är sjukt kul med sådana här comebacker – speciellt när man inte har haft någon som koll på dem på många år. Det var ju liksom över.

På comebackalbumet visar de upp sig från sin bästa sida direkt. Förstaspåret är titellåten Together och det är en makalös new wave/popwer pop-låt. Den är både catchig och en humörhöjare. Det där småstökiga gitarrsoundet till den här melodier och gunget. Whoop! Together är en superlåt.

När sedan Crazy tar vid så sitter man mest och flinar och undrar var i helsike The Vapors har varit under den senaste 39 åren? Och det liksom bara fortsätter. Varenda låt är fantastisk och det här soundet som The Vapors ger oss är unikt 2020. Det är så himla välkommet!

Det är också lite kul att de knyter ihop säcken med Hiro. På The Vapors debutplatta finns låten Letter from Hiro. Nu svarar de på det med Letter to Hiro (No 11). Det är en antikrigslåt där det menar att det inte finns någon vinnare i slutändan.

Topp tre? Together, Wonderland och Those tears … och tre till: Nuclear nights, Crazy och I don’t remember. Fast jag är jäkligt svag för Girl from the factory och Sundown river också.

För tusan, kör hela plattan!

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born in the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående inlägg

Tim Vantol ger oss nya plattan Better days

Nästa inlägg

Nästa singel från Kurbitz är här: Figure it out