Tim Vantol ger oss nya plattan Better days

Gillar du akustisk folkrock med små punkvibbar?

Då behöver du inte leta efter något nytt album längre.

Du har det här – Tim Vantols Better days.

4/5

Artist:
TIM VANTOL
Albumtitel:
BETTER DAYS
År:
2020
Genre:
FOLK, AKUSTISKT
Skivbolag:
TIM VANTOL

Tim Vantol har släppt sina plattor sedan 2009:

 • Road sweet road (2009)
 • If we go down, we will go together (2014)
 • Burning desires (2017)
 • Better days (2020)

Tre år efter Burning desires kommer Better days – och det är väl det vi alla går och hoppas på med tanke på hur det är i världen just nu.

På sin Facebooksida skriver han: ”I want to motivate people. Sometimes you find yourself at rock bottom, but there is always a reason to keep going. There are people who need a bit of encouragement, and I’m here to give it.”

 1. No more
 2. Tell them
 3. Better days
 4. A river full of reasons
 5. Haven’t you learned
 6. Forgiveness
 7. Not today
 8. 5 inch screen
 9. You will never
 10. It’s gonna hurt

Gillar du akustisk rock/folkrock så har du hittat rätt. Det är just det som Tim Vantol bjuder på – plus att man kan lägga till ett par procent punkkänsla. Man kan väl se på Vantol som Hollands svar på Frank Turner – även om Turner är klart punkigare än holländaren som bor i Tyskland.

Tim Vantol har gett oss bra låtar tidigare, men med Better days tar han några kliv uppåt på stegen och det är helt enkelt det bästa han har gjort så här långt.

Han lägger ribban högt direkt med No more. Det är en låt där Vantol helt enkelt säger nej. Han vill inte vara med om detta längre. Han vill gå sin egen väg.

When your heart can’t feel what your eyes do see
Then take all waht’s yours, it’s time to leave
Forget all the promises you’ve made yourself
No one else here to judge
Do as you like, forget what you’re not

Tim Vantol

Det där är bara starten på en platta som till och med är överraskande bra. Det är låtar som växer till sig dessutom. Första gången är det bra, femte gången undrar man nästan vad det var man blev träffad av för plattan är riktigt bra nu.

Det finns dock låtar som sticker ut lite extra. En är titelspåret Better days som det är bra fart i. Och bättre dagar är ju det vi väntar på och om man vågar lita på Vantol så är de runt hörnet.

En annan finfin låt är Haven’t you learned som är mer americana och en väldigt känslosam låt där Vantol sjunger ”Time keeps on ticking, it’s all such a waste // You can never go back to those days // I don’t even know what it will bring // Haven’t you learned a goddamn thing?”

You will never kan man beskriva som en ”drinking song.” Det är fotstamp och fart och visst är det lätt att man sjunger med i ”You are never gonna get me down!”

Det är dock en låt som sticker ut lite extra och som får hela albumet att lyfta. Det är Forgiveness. Vantol får till ett så sjukt skönt gung i denna låt där han inte vill att det ska vara för enkelt att be om förlåtelse. Skulle det vara det så dränker han hellre sina synder i några drinkar …

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born in the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående inlägg

Håkan Hellström - kliver in i rampljuset igen

Nästa inlägg

The Vapors är tillbaka efter nästan 40 år