Det är mästerligt igen, Eclipse!

När Eclipse släppte Momentum utsåg jag det till årets bästa album under 2017.

Nu är uppföljaren här – och då har Erik Mårtensson & company en del förväntningar att leva upp till …

5/5

Artist:
ECLIPSE
Album:
PARADIGM
År:
2019
Genre:
ROCK, HÅRDROCK
Skivbolag:
FRONTIERS MUSIC S.R.L.

Med det som Eclipse har gjort tidigare i bakhuvudet så finns ju alltid förhoppningar om att en ny årets platta har landat. Singlarna inför albumsläppet har dock inte varit fullt så övertygande även om United, Viva la Victoria och Mary Leigh är bra låtar så har man ändå inte fått känslan av att Paradigm kommer att konkurrera med Momentum som Eclipses bästa platta.

Det var efter de låtarna som man tänkte så …

 1. Viva la Victoria
 2. Mary Leigh
 3. Blood wants blood
 4. Shelter me
 5. United
 6. Delirious
 7. When the winter ends
 8. .38 or .44
 9. Never gonna be like you
 10. The masquerade
 11. Take me home

När plattan inleds med singlarna Viva la Victoria och Mary Leigh så känner man igen sig direkt och det är som sagt två bra låtar – och när man får höra dem på en platta så växer de. Jag vet inte varför, men så är det.

Det här är ett Eclispe som man känner igen. Det är småfett, det melodiöst, det är grym sång och härliga gitarriff. Det är Eclipse och deras melodiösa hårdrock.

Plattan växer dock så fort man hör tredjespåret Blood wants blood. Då kör ändå Eclipse egentligen bara vidare på sin egen formula med en extra fet refräng.

Därefter lugnar de ned det hela med Shelter me innan det är dags för United som är en riktigt bra låt. Det är favoriten av singlarna och det är en av favoriterna på albumet. Det är catchigt och välgjort.

Sedan är det dags för nya låtar – och ja, då exploderar det ta mig tusan! Delirious är den tyngsta låten på Paradigm och Erik Mårtensson & company briljerar hela vägen. Den låten smakar mumma – och som vanligt är det en massiv refräng som lyfter allting! Sedan skadar det ju inte med några sköna gitarriff …

Det är precis som Mårtensson säger i pressutskicket:

I once saw someone describing our previous record as an accelerating motion, picking up more and more speed as the record progressed. Well, I think it is safe to say that Paradigm picks up where the previous record left off. We have a whistle blowing a few seconds in on the opening track and from there it’s just full speed ahead! We’ve written some of the best songs of our career and we can’t wait for people to hear them!

Alltså, When the winter ends … vilken jävla rocklåt! Det är rakt igenom lysande. Eclipse leker lite med tempot och sedan smäller det till med en arenarefräng!

.38 or .44 är en ganska tung melodiös sak … och jag är såld! Detta är en sjukt bra platta – och det kommer mer!

Never gonna be like you, The masquerade och den lugnare Take me home rundar av en ny kanonplatta av Eclipse som därmed cementerar sin plats som ett av de absolut bästa melodiösa hårdrockbanden som finns på planeten!

Topp fem? When the winter ends, .38 or .44, United, Delirious och Blood wants blood.

Eclipse
Erik Mårtensson (sång, gitarr)
Magnus Henriksson (gitarr)
Philip Crusner (trummor)
Magnus Ulfstedt (bas)

Paradigm släpptes i dag den 11 oktober.

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born in the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

2 Comments

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående inlägg

Ny fet platta med The Ferrymen: A new evil

Nästa inlägg

Deportees urstarka diskografi bara växer

Senaste om Eclipse