Black Ink River - Headstrong
4/5
Artist:
Black Ink River
Album:
Headstrong
År:
2018
Genre:
Rock
Bolag:
GMR Music Group

Skön vintagerock när Black Ink River släpper debuten

Black Ink River har skämt bort oss med några suveräna singelsläpp.

Nu är de tillbaka och skickar ut sin debutplatta Headstrong – och det låter precis lika bra nu.

Retrorockbandet Black Ink River bildades för något år sedan. Då handlade det om ett studioprojekt och från början var det trion Dano Wahlström, Roger Johannessen och Bosse Karlsson som fanns i bandet som sedan kompletterades med basisten Anders Modd.

Det var musiker med olika bakgrunder som samlandes under Black Ink River-fanan: Wahlström hade lirat metal tidigare, Johannessen hade lirat rock och Karlsson var inne på bluesspåret. När det här gänget gör musik så låter det annorlunda mot hur det gör när de är i väg på skilda håll.

Och att de har influenser från band och artister som Deep Purple, Led Zeppelin, AC/DC, Blackberry Smoke, Wolfmother, Black Sabbath, Jimi Hendrix och Clutch går liksom inte att ta miste på.

  1. The witch and the wolf
  2. My church
  3. In the end
  4. The vultures among us
  5. We worship the darkness
  6. Headstrong
  7. Heartbreaker
  8. City of broken glass
  9. Useless
  10. Breathe

Black Ink River ger oss lite tyngre vintagerock med en touch av blues. Det är kanske inte någon rock som man tar till sig efter några sekunders lyssning, men om man låter det här snurra på några rundor så har man hittat en väldigt stark platta.

Och det finns så jäkla mycket att lyssna på i musiken så man behöver höra det fler gånger för att inte missa något.

Plattan kickar i gång med The witch and the wolf där man får ett intro under drygt en minut innan allting sätter fart och man får det här soundet som gör Black Ink River så jäkla bra.

Det är 1970-talsrock, det är blues, det är ett grymt skönt gitarrsound och en rytmsektion som skulle kunna få ett vedträ att böja på sig. Lägg till en whiskeyhes röst från Dano Wahlström och du har Västeråsbandet. Det är så hela vägen. I låt efter briljerar Black Ink River med sitt tunga sound – och för den som gillar gitarrer så lär du hitta en jäkla massa av den varan här.

Jag kan faktiskt inte hitta ett svagt spår på plattan. Dessutom varierar de sig en hel del. Det är nästan så att de leker sig fram i låtarna och vad de än gör så fungerar det.

Bästa spåren? En annan är fortfarande svag för debutsingeln The vultures among us. En annan singel, In the end, är även det en favorit. Det är lekfullt, svängigt och väldigt bra.

Titelspåret Headstrong, där gitarristen Jonas Ståhlhammar (At The Gates) också finns med och hjälper till, skojar man inte heller bort. Gitarrlirandet där är makalöst skönt. En fjärde låt är City of broken glass. Lyssna på den refrängen och man är helsåld …

Black Ink River

Dano Wahlström (sång)

Bosse Karlsson (gitarr)

Roger Johannessen (trummor)

Anders Modd (bas)

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born in the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

1 Comment

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Greta Van Fleet - Anthem
Föregående inlägg

Greta Van Fleet skickar ut en akustisk låt

Hank Erix - Nothing But Trouble
Nästa inlägg

Houstons Hank Erix släpper sin solodebut

Senaste om Black Ink River