Ännu ett fint album från Stiko Per Larsson

Stiko Per Larsson gjort flera jättefina album.

Här är definitivt ett till: Fri fågel. Det tillhör till och med de absolut bästa som han har gjort.

4/5

Artist:
STIKO PER LARSSON
Albumtitel:
FRI FÅGEL
År:
2021
Genre:
POP
Skivbolag:
VALLEY MUSIC DALAPOP

I maj fick vi singeln Vi som finns & de som försvann av Stiko Per Larsson som då hade med sig Peter LeMarc på ett hörn. Redan där skvallrades det om att det skulle bli en finfin skiva som skulle släppas den 29 januari 2021.

Nu är det inte mer LeMarc på plattan, men det spelar ingen som helst roll. Stiko gör det lika bra – som han alltid har gjort det – på egen hand.

 • Flyktsagor (2008)
 • Kap farväl (2009)
 • Varken stjärna eller frälst (2011)
 • Järnbärarland (2013)
 • … har en grej på gång (2015)
 • Titta vi flyger (2018)
 • Fri fågel (2021)

Den här plattan som har en månad på nacken är något alldeles extra. Visst, har du lyssnat på Stiko Per Larsson – artisten och låtskrivaren från Leksand – tidigare så lär du känna igen dig. Det är svensk pop/akustisk rock/folk. Ja, det är både Peter LeMarc och Lars Winnerbäck över detta.

 1. Fri fågel
 2. Jim & jag
 3. Kommer alltid se åt ditt håll
 4. Pappas Saab
 5. Vi som finns & de som försvann
 6. Landet i fjärran
 7. Moln ovan mig
 8. Längre nedåt floden
 9. Spel utan boll
 10. Den jag var förut
 11. Bästa av mig
 12. Liten grabb från byn

Det är tolv starka låtar och Fri fågel tillhör det absolut bästa som han har gjort. Så känns det i alla fall.

Det är ett varma sound där det är texten som hamnar i fokus, men Stiko Per Larsson ser även till att det finns sköna melodier i låtarna – och då blir Moln ovan mig, som dessutom bjuder på ett härligt munspelslirande, en av favoriterna.

När jag vädjar mot himlen
Släpp genom solen
Låt den få lysa
Som det gör ovan dig
Jag har öppet sinne
Mina fötter på jorden
Varför ska det då alltid vara ett moln ovan mig?

Stiko Per Larsson

Även den lite snabbare Spel utan boll är en höjdare och det är även Fri fågel och den lugna och vackra Kommer alltid att se åt ditt håll också. Vilken känsla det är i den sistnämna! Det är så att man ryser när man hör Stiko Per Larsson sjunga ”Jag bär alla misstag som en kedja runt min hals //Sånt som förr var viktigt har nu inget värde alls // Hur kan jag ångra nåt? // Min väg är byggd av tro // Sten för sten mot dig // Jag har lagt dom allihop”.

Alltså, vilken platta detta är! Man får verkligen en varm känsla inom sig när man följer med i Stikos berättelser och sedan gör självklart soundet sitt. Det är välarrangerade låtar med ett himla skönt sound.

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born in the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående inlägg

Blue Hour Ghosts - metal från Italien

Nästa inlägg

Gatuplan ger oss låtar att dansa och slåss till

Senaste om Stiko Per Larsson