Gatuplan ger oss låtar att dansa och slåss till

Punkveteranen – om man får kalla honom för det? – Inge Johansson släpper en soloplatta.

Då kan man tro att det ska bli värsta punkalbumet, men riktigt så blir det inte när Gatuplan släpper Kampen går vidare!

4/5

Artist:
GATUPLAN
Albumtitel:
KAMPEN GÅR VIDARE!
År:
2021
Genre:
INDIE, PUNK
Skivbolag:
WILD KINGDOM

Inge Johansson har bakgrund som bassist i band som The (international) Noise Conspiracy, CSS, Stilett, Alonzo & Fas3 och Against Me!

Gatuplan, som är Inge Johanssons soloprojekt, släpper albumet Kampen går vidare! Foto: Foto: Diego Aldabaldetrecu.

Bara det där gör att man förväntar sig den värsta punkplattan, men Gatuplan, som är Johanssons soloprojekt, går inte den vägen. Visst, det är fortfarande punk, men i de här tolv låtarna finns det även ska-, pop-, indie- och hip-hop-känsla. Fast det spelar väl mindre roll vad man kallar det … för skönt är det.

Det är skönt som tusan att lyssna på!

”När jag började skriva låtar till Gatuplan var ambitionen att göra musik som hade Ramones direkta melodier och känsloladdade texter, Rancids attityd, sång som påminner om Mike Skinner i The Streets, svängig världsmusik och skainfluenser från band som Mano Negra och The Specials med ett politiskt ställningstagande som för tankarna till Public Enemy. Musiken skulle gå att både dansa och slåss till, och låtarna skulle vara enkla och lätta att ta till sig.

Inge Johansson

Det låter som Johansson säger i pressmeddelandet. Gatuplan låter som Ramones möter Rancid möter The Streets möter Public Enemy fast där texterna är på svenska.

 1. Radio Gatuplan
 2. Min revolution
 3. Cashen dom tas
 4. All tid i världen
 5. Punkhjärta
 6. Millenial blues
 7. Skandinistas
 8. Apan på ryggen
 9. Din värld min värld
 10. Dee Dee Ramone
 11. Stureplansfrisyr
 12. Staden med levande döda

Det är verkligen musik både för klubbar och kravaller där Johansson både är politisk och personlig. Det är politik och kärlek där det helt tiden bjuds på ett skönt dansant gung.

– Visst, det är protestmusik, men mina låtar säger ja! också. Jag ville göra en skiva laddad med positiv energi eftersom det inte kan bli för mycket av den varan i hårda tider. Ibland känns det som musik är allt vi har, säger Inge Johansson i pressmeddelandet inför albumsläppet.”

Topp tre? Dee Dee Ramone, som är en hyllning – ”Han var faktiskt var snyggast och coolast i världen gör honom till den perfekta rockstjärnan” – till Ramones låtskrivare och basist är hur skön som helst. Ska-låten Din värld min värld och Stureplansfrisyr få bli de andra två. Det är dock en jämn platta och ju mer man lyssnar desto bättre blir den.

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born in the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående inlägg

Ännu ett fint album från Stiko Per Larsson

Nästa inlägg

Rysk Roulette gör entré i svensk musik