God jul … med en härlig platta av Gabe Lee

Här kommer en av årets absolut bästa countryskivor.

Det är Gabe Lee som ger oss det finfina albumet The hometown kid.

4/5

Artist:
GABE LEE
Albumtitel:
THE HOMETOWN KID
År:
2021
Genre:
COUNTRY, FOLK
Skivbolag:
TORREZ MUSIC GROUP

Gabe Lee är född och uppväxt i Nashville och när det kommer till musik så kan man väl direkt räkna ut att han då gör countrymusik. Han gör dock inte tråkig radiocountry utan Lee gör det så mycket mer intressant – och en liten jämförelse med Jason Isbell känns inte helt galet.

The hometown kid blir Gabe Lees tredje album efter de finfina plattorna Farmland (2019) Honky tonk hell (2020) och han ger oss tolv låtar.

 1. Wide open
 2. Over you
 3. Lucky stars
 4. Buffalo road
 5. Rusty
 6. Kinda man
 7. Lonely
 8. One of these days
 9. Longer I run – hammer down
 10. Never rained again
 11. Long gone
 12. Angel band

Stundtals är det ren magi, men tyvärr blir det någon eller några få låtar som inte håller samma vansinnigt höga klass – och det är när Lee väljer att ge oss ett lite mer klassiskt countrysound.

Inledningen av albumet, som är lite mer alternativ country, modern country och heartland rock, är dock så bra att man mest sitter och svävar när man hör Lees berättelser i låtar som Wide open, Over you, Lucky stars, Rusty och Kinda man – och då är vi redan halvvägs in på albumet.

Det kan nämnas att Over you är en låt som man lätt kan tolka som om den handlar som att ett hjärta har gått i kras efter en förlorad kärlek. Det är dock inte sanningen. Gabe Lee har berättat att inspirationen till låten i stället var en amerikansk fotbollsmatch där Tennesse Titans förlorade i play off-spelet … och det blir mer amerikansk fotboll på skivan med Kinda man som är en oerhört skön låt. Den är lite snabbare och lite rockigare och alldeles lysande.

Med en titel som The hometown kid så tar man nästan för givet att det är en platta som innehåller låtar med nostalgi och berättelser om hemstaden. Den låten gör Lee med den underbara Rusty.

Så långt är man oerhört imponerad av det Gabe Lee har gjort. Albumet tappar dock lite sedan. Det blir mer twang, mer honky tonk stomp, lite gospel och det blir mer av Nashville – fast det har givetvis Lee gjort tidigare och den som gillade Honky tonk hell lär gilla denna delen.

Fast han överraskar även här. Med Longer I run blir det en låt med mer soulkänsla … om man summerar allting så är det en riktigt fin platta – och även den andra delen av albumet har bra låtar. Ta bara den melankoliska Never rained again. Sicken känsla det är i den!

Topp tre … får bli topp fem! Rusty, Wide open, Kinda man, Over you och Lucky stars.

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born in the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående inlägg

Lite sent kanske ... men här är Rotten Mind!

Nästa inlägg

Årets 22 bästa album 2022