///

Årets 22 bästa album 2022

Jag har inte lyssnat på så mycket ny musik som tidigare år under 2022. I stället har jag fastnat med klassiska skivor från David Bowie, Dio, Queen, Black Sabbath, Iron Maiden och W.A.S.P. Ja, det det har till och med blivit en del klassisk hip-hop.

Ibland är det hur kul som helst att ta ett steg tillbaka och lyssna på gammal musik, men givetvis har det blivit nytt även i år så här kommer min lista över årets 22 bästa album – och den skiljer sig en hel del mot många andra årsbästalistor …

Här finns inte hyllade Beyoncé, Weyes Blood eller Soul Glo. Här finns i stället Frank Turner, The Interrupters och evelyne – även om de sistnämnda bara gav oss en EP – för att nämna några.

1

Frank Turner – FTHC
Med tanke på albumet No man’s land så visste man inte riktigt var man hade Frank Turner. Det albumet var ett enda stort magplask vilket man absolut inte hade väntat sig. Uppföljaren blev dock något helt annat och engelsmannen skickade ut ett rakt igenom fantastiskt album där han både bjuder på sina historieberättande texter och ett härligt folkpunkrock-sound. På det här albumet finns dessutom årets bästa låt …

2

The Interrupters – In the wild
Under covid-19-pandemin kändes det som om varenda artist en ny platta. Utom The Interrupters. De skickade ut In the wild under 2022 i stället och föga förvånande blev det ett kanonalbum från det amerikanska ska- och punk-bandet.

3

Gregor Barnett – Don’t go throwing roses in my grave
Till vardags finns Gregor Barnett med i GThe Menzingers, men under 2022 valde han att släppa sin första soloplatta. Och det blev onekligen väldigt lyckat. Visst, det låter mycket The Menzingers, men det spelar liksom ingen roll Barnett bjuder på urstarka låtar där han blandar punk med alternativ rock, men han tar även ut svängarna …

4

Battering Ram – Second to none
”Hard as a rock and harder than hard rock. Welcome to Battering Ram’s second studio album.” Det var så Battering Ram presenterade sig inför 2022 års albumsläpp. Och det är precis så det är – och när ni har kommit in i Battering Rams värld så lär ni inte vilja lämna den för den svenska murbräckan lär köra rakt över dig med de här nio feta hårdock/metal-låtarna!

5

The Dangerous Summer – Coming home
The Dangerous Summer släppte en kanonplatta 2019. De gjorde det även 2022. Det amerikanska rockbandets sound, som är någon alternativ rock med en del punkkänsla, är oemotståndligt.

6

Simple Minds – Direction of the heart
Simple Minds har fortfarande mycket att ge. Det klassiska bandet gav oss Direkction of the heart och då blev det en suverän platta fullmatad med deras härliga elektroniska rock/synthpop.

7

evelyne – Stora ord på strukna lakan
Oj, evelyne! Det känns som om det här svenska rockbandet är okänt för stora delar av Sverige. Det är faktiskt obegripligt för det som de har skickat ut de senaste åren har varit vansinnigt bra. Under 2022 blev det en EP – hade det varit en fullängdare hade den varit ännu högre upp på listan – som innehåller fyra alldeles strålande låtar: Stor större du, Berör mig, Ögonen och Inspirerar mig (Du bryr dig).

8

Booze & Glory – Raising the roof
Det var dags för Booze & Glory att ge oss lite ny oi! – och det lät lika bra som vanligt. Visst, det är bara en EP, men med de här sylvassa låtarna är det förlåtet och en plats på årsbästalistan är välförtjänt. Booze & Glory bjuder på oi! av högsta klass och då blir det allsångsrefränger och fotstsmpsgung.

9

Svart Katt – Svart Katt
Svart Katt valde att gå på ett lite annorlunda sound när de sickade ut sin självbetitlade platta. Punkbandet gick på ett mer elektroniskt sound och det blev kalas när de gav oss enkla, men fullmatade låtar.

10

Mercy Union – White tiger
Det var 2018 som White Tiger släppte sin debutplatta. Under 2022 var det tillbaka med platta nummer två: White tiger. Även om debuten var himla bra så kan detta ha varit årets överraskning för att mer eller mindre helt okända Mercy Union skulle göra ett av årets bästa album var inte väntat. Bandet, som påminner en lite smått om The Gaslight Anthem, gav oss låtar som So long Siberia, Jacob’s corporate ladder, The weekend och The void.

11

Cold Years – Goodbye to misery
Skotska Cold Years dök up 2020 då de släppte sin härliga debutplatta Paradise och nu var det dags för album nummer två: Goodbye to misery. Cold Years är en platta för den som gillar The Gaslight Anthem, The Menzingers och Dave Hause. På Goodbye to misery finns inte en enda svag låt. Där finns i stället en jäkla massa fina punklåtar som 32, Goodbye to misery, Never coming back och Control.

12

The Gasölines – Death or eternal glory
Det var rått, skitigt, energifyllt och för jävla bra! Det var The Gaslölines som skickade ut kanonplattan Death or eternal glory under året där de gav oss högoktanig kick ass-rock ’n’ roll.

13

The Cruel Intentions – Venomous Anonymous
The Cruel Intentions var framme vid sitt andra studioalbum. Och för den som gillar Hardcore Superstars så var Venomous anonymous något alldeles extra … Det blev sleazerock av allra högsta klass.

14

Hurula – Ingen är kär i år och andra sånger
Hurula släppte sin femte fullängdare och det är lätt att förstå varför han hyllades till höger och vänster. Ingen är kär i år och andra sånger är full matad med mörka och fantastiskt bra indierock-låtar.

15

Dare – Road to Eden
Dare är inte direkt ett band som skämmer bort sin publik med att släppa plattor hur som helst. Vi fick vänta fem år på Road to Eden – men då var det desto bättre. Road to Eden är ett brutalt bra album och årets bästa AOR-album.

16

Hot Water Music – Feel the void
2022 var äntligen Chuck Ragan tillbaka med lite ny musik tillsammans med Hot Water Music och de bjöd på en ruskigt fin platta som var fullmatad av fina låtar där de blandar in folkkänsla i sin punkmusik. Det har fungerat sedan 1990-talet och det fungerar lika bra nu. Ja, Hot Water Music bjöd på en av sina absolut bästa plattor sedan starten för nästan 30 år sedan.

17

Wilmer X – Mer för dina pengar
Wilmer X – med Nisse Hellberg i spetsen – släppte sin första platta på 17 år – och de visade att det fortfarande finns en jävla massa rock ’n’ roll i gubbarna. Albumet var uppfriskande, farfyllt och bjöd på ett härligt gung.

18

Suede – Autofiction (2022)
En gång i tiden tillhörde Suede de mest spännande banden i världen.
De blev dock mindre intressanta … men här hittade de tillbaka till det som gjorde dem så oerhört bra och då blev Autofiction en lysande platta!

19

Ryan Adams – Chris
Ryan Adams måste vara den mest hårt arbetande mannan i musikindustrin. Under 2022 har han släppt Devolver, FM, Romeo & Juliet, Chris och Nebraska. Det är helt galet! Fem album under ett år! Det bästa av dem är Chris som var avslutningen av albumserien där även Wednesdays och Big colors ingår. Han trycker in 18 låtar på ett grymt fint album där Adams varierar sig från att göra rockers till låtar som är mer americana.

20

Ström – Ström
Växjö-bandet ström vred upp alla reglage på max och skickade ut en grymt fin hårdrocksplatta. Enkelt summerat så böir det ett svenskt AC/DC – och succén lät inte vänta på sig. Det blev ett kraftpaket till platta!

21

The Rumjacks – Brass for gold
De gjorde ett av de bästa albumen som släpptes under 2021. Redan året efter var det dags för ett nytt släpp: Brass for gold – och det blev nästan lika bra deanna gång. The Rumjacks celticpunk går liksom hem i alla lägen och här finns makalöst fina låtar som Across the water, Kicking soles och One for the road.

22

Charlie Simpson – Hope is a drug
Det har gått fem år sedan Charlie Simpson släppt sin fantastiska soloplatta Little hands. Nu var han äntligen tillbaka med uppföljaren Hope is a drug – och det blev lika bra som man hade hoppats på. Det gör liksom ingenting att det handlar mer om pop än rock … det blir någon känslosam poprock med världsmusikkänsla.

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born in the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående inlägg

God jul ... med en härlig platta av Gabe Lee

Nästa inlägg

Årets 124 bästa låtar 2022

Senaste om Frank Turner