Åskväder är charmigt buller från väst

Göteborgsbandet Åskväder har vuxit från tre till fyra.

Och de har fått mer stadga utan att tappa fart & fräschör.

4/5

Artist:
ÅSKVÄDER
Album:
FENIX
År:
2022
Genre:
GARAGE, POST-PUNK
Skivbolag:
THE SIGN RECORDS

Åskväder släpper albumet Fenix. Foto: Pressbild

Göteborg har genom årtiondena framfött åtskilliga band som hållit rock-baneret högt (Motvind, Tornado Babies, Freak Kitchen och många fler). Och stadens struktur har, parallellt med Malmö som också har haft en näring baserad på tung industri, präglat musiken som ofta varit högelektriskt blues-tonad rock med gott drag.

Åskväder debuterade 2020 som en trio, men sedan dess har medlemsavhopp/byten och förstås pandemin varit ”vägbulor” som bromsat bandets framfart.

Men nu är de tillbaka – förstärkta till en kvartett – och har belägrat en studio och spelat in dussinet på gammalt AC/DC-manér, alltså rakt in i mixerbordet på en gång med alla på tårna.

Det är nog rätta och kanske enda sättet för det här gänget, för materialet består av rockiga gitarr-intron och riff på ett skramligt sätt där sedan bas och trummor får bli tyngsta komponenten. Och just det där spontana skapar nerv och ger både musiker och material en i sammanhanget oumbärlig kick. Sedan tänker jag lite på Karlskronas Royal Republic i viss mån då samma stråk av ren lekfullhet finns i låtarna.

Sedan kan jag tycka att sångaren låter mer som en glättig pop-uttolkare, men det skyller jag på röstläget. Plus att jag ju är lite grinig …

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående inlägg

En helvetisk skiv-comeback av The Hellacopters

Nästa inlägg

Hot Water Music är tillbaka med Feel the void

Senaste om Åskväder