Eddie Vedder gör en ny finfin soloplatta

Den första soloplattan på över tio år.

Det är Eddie Vedder som äntligen är tillbaka – med en platta som gör att man minns solodebuten …

4/5

Artist:
EDDIE VEDDER
Albumtitel:
EARTHLING
År:
2022
Genre:
ALTERNATIVE, ROCK
Skivbolag:
SEATTLE SURF CO, REPUBLIC RECORDS, UMG RECORDINGS

Till vardags är Edie Vedder sångare och gitarrist i Pearl Jam och med det bandet har han släppt sjukt mycket bra grejer.

Han har även släppt en del soloplattor där inte minst den första – soundtracket till Into the wild (2007) är oerhört bra. Filmen är grym och det är musiken som lyfter allting och det är någonting som man alltid tänker på när Vedder släpper nytt.

Nu är det alltså dags för Earthlings vilken blir Vedder uppföljare till Ukelele songs (2011). Han har dock även gjort soundtracket till Flag day tillsammans med Glen Hansard och Cat Power.

Nu handlar det dock om Eddie Vedder, som är invald i Rock and roll Hall of fame som en medlem i Pearl Jam, rakt av – och om du gillade Into the wild så har du något riktigt trevligt här. Det blir återigen alternativ rock, grunge och lite folk i de här låtarna.

 1. Invincible
 2. Power of right
 3. Long way
 4. Brother the cloud
 5. Fallout today
 6. The dark
 7. The haves
 8. Good and evil
 9. Rose of Jericho
 10. Try
 11. Picture
 12. Mrs. Mills
 13. On my way

Vedder fångar lyssnaren direkt. Invincible är soft, skön och har en härlig refräng. Vedders röst är lika stark som vanligt och här pratsjunger han sig fram. En grymt fin start som gör att förväntningarna på albumet direkt växer.

Det blir tyngre med Power of right, men låten nästan exploderar i en poppig refräng. Det funkar kalas, inte minst när gitarren kickar in igen efter det. Även Brother the cloud är lite tyngre , men det skiftar i tempo.

En annan låt som sticker ut är Try. Det är glad och poppig rock ’n’ roll där Stevie Wonder finns med på munspel. Eddie Vedder har även med sig Elton JohnPicture. Det är knappast de starkaste låtarna som Vedder har gjort, men det är lite kul att få höra honom på detta sätt också.

Det är dock när det blir mer lugnt som man fastnar för Eddie Vedder som solartist. Det är något speciellt med att höra Vedder leva sig in i låtarna och baka in lite folkkänsla i dem. Det var det vi fick i solodebuten och det får vi ofta även här.

Då blir Invincible, Mrs. Mills, The haves, Long way och Fall out favoriterna. Fast den snabba The dark går inte heller av för hackor … sicken låt! Sicken fin platta!

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born in the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående inlägg

Första soloplattan med Gregor Barnett

Nästa inlägg

Lite rockigare - lika bra från The Rumjacks