Underbart och vemodigt med Noah Gundersen

Noah Gundersen släpper sitt femte studioalbum.

Då blir det så mörkt och vemodigt att det nästan är jobbigt att lyssna på.

Och det låter alldeles underbart!

5/5

Artist:
NOAH GUNDERSEN
Albumtitel:
PILLAR OF SALT
År:
2021
Genre:
ALTERNATIVE, ROCK
Skivbolag:
COOKING VINYL

Noah Gundersen har gjort ett av årets bästa album. Foto: Pressbild

Det var 2008 som Noah Gundersen släppte sin första EP, Brand new world. 13 år senare har amerikanen fem studioalbum i sin diskografi.

 • Ledges (2014)
 • Carry the ghost (2015)
 • White noise (2017)
 • Lover (2019)
 • Pillar of salt (2021)

På Pillar of salt blir det elva låtar … och wow så bra det är!

 1. Laurel and Hardy
 2. Body
 3. The coast
 4. Exit signs
 5. Atlantis
 6. Magic trick
 7. Blankets
 8. Bright lost things
 9. Sleepless in Seattle
 10. Back to me
 11. Always there

Man ska ha klart för sig att detta knappast är någon partyplatta. Noah Gundersen ger oss alternativ rock/indiefolk med en vemodig känsla. Ja, stundtals är det nattsvart.

Det blir avskalat och så känslosamt att man nästan blir tårögd när man sitter uppe mitt i natten och lyssnar på detta – för vilken känsla han gör de här låtarna med.

Och det är kanske inte så konstigt att det blev det här känslan på albumet. När covid-19 slog till och förändrade världen valde Gundersen att flytta ut till en stuga djupt inne i skogarna vid foten av Mount Baker. Där fanns ingen wifi, mobiltäckningen var minimal, vattnet hämtades från en liten bäck utanför och han fick tända den vedeldade spisen för att få upp värmen. Här stannade Noah Gundersen under 1,5 år för att skriva sina låtar.

In the deepening silence, the whirlwind of the last decade finally caught up with me. All the memories, the unresolved pain, the broken relationships. The fragments of a life constantly on the run. I was faced with the harsh reality of who I was without the validation of playing music.

Noah Gundersen

Gundersen ger oss sina minnen, förlorad kärlek, vunnen kärlek, ångest och avsked. Gundersen öppnar sitt innersta för oss – och det låter alldeles fantastiskt fint.

Albumet börjar med historien om Laurel and Hardy. Det är avskalad och vemodig alternativ rock – och det första som slår en är att detta låter väldigt mycket som The Horrible Crowes. Ni vet Brian Fallon och Ian Perkins fantastiska projekt. Detta låter verkligen som en låt som skulle kunna ha funnits med på Elise.

Även The coast är vemodig och hjärtskärande precis som Atlantis, som Gundersen gör tillsammans med Phoebe Bridges, är. Det är helt klart ytterligare två höjdpunkter på albumet – och duon skapar verkligen magi tillsammans.

Och det fortsätter.

Det är kolsvart utanför fönstret när man börjar lyssna på albumet och snart är det lika är det lika nattsvart i lägenheten, så när som på två stearinljus som får brinna lite försiktigt. Det är lite så man vill höra den här plattan för första gången. Det ger lite extra känsla – och när Magic trick – stråkarna är alldeles underbara – rullar i gång så är det bara att konstatera att Noah Gundersen har gjort ett mästerverk.

Att man strax efter får höra Sleepless in Seattle, som är mer americana, Back to me och Always there gör inte saken sämre … Pillar of salt tillhör de absolut bästa albumen som har släppts under 2021! Det kan faktiskt vara det absolut bästa.

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born in the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående inlägg

Eclipse ger oss ett klassalbum - som vanligt

Nästa inlägg

Sam Fender blir personlig - och släpper en lysande platta

Senaste om Noah Gundersen