Sam Fender blir personlig – och släpper en lysande platta

När Sam Fender skulle börja skriva låtar till en ny platta så ville han inte att det skulle bli något covid-19-album.

Han valde att skriva personliga låtar i stället.

Det gjorde han onekligen rätt i.

5/5

Artist:
SAM FENDER
Albumtitel:
SEVENTEEN GOING UNDER
År:
2021
Genre:
INDIE
Skivbolag:
POLYDOR RECORDS, UNIVERSAL MUSIC

Sam Fender är aktuell med det finfina albumet Seventeen going under. Foto: Charlotte Patmore

Det var 2018 som britten Sam Fender släppte sin första EP, Dead boys. Året efter kom den hyllade debutplattan Hypersonic missiles, som också blev nummer ett på albumlistan i UK.

Nu är det dags för uppföljaren och Seventeen going under är en suverän indierock-platta.

 1. Seventeen going under
 2. Gettin’ started
 3. Aye
 4. Get you down
 5. Long way off
 6. Spit of you
 7. Last to make it home
 8. The leveller
 9. Mantra
 10. Paradigms
 11. The dying light

Oj, vilka låtar Sam Fender ger oss! Fender, som skrev 60 låtar inför albumet innan han gjorde sitt urval, ligger inne med ett grymt skönt indierock-sound och den som lyssnade på hans debutplatta lär känna igen sig här. Det påminner en hel del om den suveräna skotten Gerry Cinnamon – och det betyder att det är indierock med folk-känsla.

Med inlednings- och titelspåret blickar Fender tillbaka mot sitt förflutna som har gjort honom till den 27-åring som han är i dag. Det är en alldeles fantastisk start på den här plattan.

Han fyller på med Gettin’ started och man undrar nästan vad man har blivit träffad av. Svaret? En av årets bästa indierockplattor!

Med Get you down blir det både ett härligt fett trumsound, snygga gitarrslingor som kryddas med lite saxofon … Det här soundet är rena giftet och plötsligt drömmer man om att få se såväl Sam Fender som Gerry Cinnamon live på samma konsert. Sicken upplevelse det hade varit.

Det är några grymma låtar som Fender har levererat så här och det kommer mer!

Spit of you är en alldeles fantastisk låt. Det är soft och skönt. Här får Fender verkligen briljera med sin text, om hans relation till sin far, och röst.

Last to make it home är en ballad. Här blir det ett piano som får driva låten lite försiktigt framåt. Även Mantra är en lite lugnare låt. Här är det dock Fenders gitarrspelade som driver låten framåt.

Fender avslutar plattan med den vackra pianoballaden The dying light. Det är Fender och ett piano, men sedan tar låten fart och det blir bland annat en massa stråkar och då blir det ett härligt avslut på en lika härlig platta.

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born in the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående inlägg

Underbart och vemodigt med Noah Gundersen

Nästa inlägg

En härlig helkväll med evelyne och Viktor Olsson

Senaste om Sam Fender