Gott om toppar på Gundersens platta

När Noah Gundersen släppte singeln Robin Williams undrade man mest var i helsike det här kom ifrån.

Det är en kanonlåt – och nu är det dags för Gundersen att släppa hela albumet Lover.

4/5

Artist:
NOAH GUNDERSEN
Album:
LOVER
År:
2019
Genre:
INDIE
Skivbolag:
80BPM LLC, COOKING VINYL

Noah Gundersen, 30, har nu hunnit med att göra fyra album:

 • Ledges (2014)
 • Carry the ghost (2015)
 • White noise (2017)
 • Lover (2019)

På Lover ger Gundersen oss 13 spår. Det är lugna, softa och lite mörka låtar. Det är långt ifrån någon platta som du drar i gång för att du vill komma i gång. Det här vill du verkligen lyssna på.

 1. Robin Williams
 2. Crystal Creek
 3. Lover
 4. Watermelon
 5. Lose you
 6. Out of time
 7. Audrey Hepburn
 8. Older
 9. Wild horses
 10. So what
 11. Little cup
 12. All my friends
 13. Kamikaze

Det är låtar om kärlek, missar, droger, sex, ångest och om att finna frid.

Noah Gundersen väljer att inleda Lover med Robin Williams. Han skickar ut det absolut bästa han har direkt.

Despite all my reservations, I’ve been doing this for years
Hoping that some magic touch would finally make it clear
But when it all comes crashing down, I’m still standing here
Looking at the same face in the same place, just a different kind of mirror

Det är en smått overklig känsla som Gundersen får till i den här låten. Det blir något atmosfäriskt indierocksound och sedan den här mörka texten om ångest och att kämpa med sin mentala hälsa. Det blir otroligt bra när Gundersen pusslar ihop det på sitt eget sätt.

Känslan man får är att det kommer att bli svårt för Gundersen att nå upp till dessa höjder igen. Och det gör han inte. Han är där och nosar, men Robin Williams tillhör liksom årets bästa låtar och man gör inte om det hur som helst.

De bästa försöken som Gundersen har är titelspåret Lover. Även här är det mörkt och känslosam. Sedan blir låten lite mäktig när refrängen kickar in. Då blir det mycket av allt.

Nästa låt som man fastnar i är Watermelon. Titeln lockar väl inte direkt till lyssning. Vem bryr sig om en vattenmelon liksom? Men låt er inte luras. Det handlar givetvis inte om någon frukt utan Gundersen blickar tillbaka mot vad han har upplevt i sitt liv. Det är en väldigt stark låt som drivs framåt av ett piano och en akustisk gitarr.

It’s not easy to please me, I know
I wish that I could give you some good news
But my heart beats like a tattoo on an old tin drum
It’s rolling down the gray gravel road
From the house that used to be my home
Before the hard times

Det är lika känslosamt med Lose you. Det är en avskalad låt där pianot och Gundersens röst är det som man fokuserar på. Sedan tickar låten i gång och det blir lit mer fart – och det är mer än välkommet. Det behövs på den här mörka plattan. Lose you tillhör de bästa spåren på albumet.

Nästa låt som man hajar till vid är Wild horses – och nej, det är inte någon The Rolling Stones-cover. Här får vi en Gundersen-låt. Det är en akustisk/folkrock-låt.

So what måste också nämnas. Det är det soft, mörkt, ett skönt elgitarrsound och något tickande synthsound som gör att man fastnar för den. Det är så känslosamt att man nästan ryser till …

Mitt i alla de här mörka och stundtals avskalade låtarna bjuder Gundersen oss på en jätteöverraskning. Mitt i detta kommer det en poplåt i All my friends! Den såga man liksom inte komma.

Det är en lite ojämn platta, men topparna – och de är flera – är så höga att man liksom bara måste ge det här en chans. Och det känns som om det här är låtar som man verkligen behöver lyssna på mer än en gång för att man ska uppskatta det på rätt sätt.

Topp tre? Robin Williams, Lose you och Watermelon.

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born in the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

1 Comment

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående inlägg

En fet rock 'n roll-platta av Crobot

Nästa inlägg

Punknostalgi med klassiska Attentat

Senaste om Noah Gundersen