Punknostalgi med klassiska Attentat

Det är dags att plocka fram nostalgikänslorna.

Man gör det eftersom det är det klassiska svenska punkbandet Attentat som är tillbaka med en ny platta: Punkhjärta.

4/5

Artist:
ATTENTAT
Album:
PUNKHJÄRTA
År:
2019
Genre:
PUNK
Skivbolag:
BORDER MUSIC

Attentat, som bildades i augusti 1978, var pionjärer och de fanns med i den första svenska punkvågen i slutet av 1970-talet tillsammans med bland annat KSMB, Asta Kask, Ebba Grön och Noice.

Och Attentat har några riktigt vassa plattor i sin diskografi: Tatuerade tårar (1981), Här & nu (1983) och I denna stan (1984). Det är på den sistnämnda som min absoluta favorit med det här gänget finns: Tatuerade tårar. Oj, vilken låt det är och det är så att man ryser bara man tänker på den.

Vägen har dock knappast varit sprikrak för det här gänget och bandet har varit lagt på is flera gånger, men varje gång har Attentat kommit tillbaka.

Och 2019 är det alltså dags för en ny platta.

  1. Ditt fel
  2. Gogo fighter
  3. Låt hjärtat vara med (glöm för fan inte de)
  4. Punkhjärta
  5. Esmeralda
  6. Krossa mig
  7. Pissa på
  8. Vad får jag? (City Indian)
  9. Paddans dream

Man får sina nostalgikickar av det här. Det låter en del som förr, men givetvis har det hänt en del under de här åren. Fast Attentat är fortfarande svensk punk med popmelodier och jag tror faktiskt inte att de har låtit bättre rent ljudmässigt.

Plattan börjar med Ditt fel och visst blir det allsång direkt! Det är catchigt som tusan dessutom och visst har Attentat rätt när de sjunger ”Ja, det är ditt fel”.

Gogo fighter fyller på och det är samma visa där. Det är catchig punk och allsång. Det går liksom inte att inte fångas av det här.

När sedan Låt hjärtat vara med (glöm för fan inte de) drar i gång med en skönt gitarrsound så är man såld där också. Det doftar faktiskt lite Oasis över gitarrlirandet …

Så här långt har Attentat övertygat stort och även om man var nostalgisk och hoppade på något extra så överträffas de förväntningarna med råge!

Och det fortsätter faktiskt så nästan hela vägen. Det är någon låt – där texten är både för taskig och dömande – som inte går hem hos en annan. Fast på det stora hela så är man klart imponerad över att Attentat kunde göra en så här bra platta. Lyssna bara på kärlekslåten Esmeralda …

Punkhjärta släpptes den 23 augusti.

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born in the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

1 Comment

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående inlägg

Gott om toppar på Gundersens platta

Nästa inlägg

Pete Yorn är tillbaka på egen hand

Senaste om Attentat