Detta är en näst intill komplett platta

Burning Point har faktiskt funnits i ett 20-tal år nu, och det märk till viss del på att bandet runt Pete Ahonen är ganska nytt, ingen utom Ahonen har varit med i mer än cirka två år. I början sjöng Ahonen själv, vilket han även gjort med den äran i Stargazery, men nu är det gitarren som gäller.

Nye sångaren, italienaren som har flyttat till Finland, Luca Sturniolo, är också ett fynd låter det som.

4/5

Artist:
BURNING POINT
Albumtitel:
ARSONIST OF THE SOUL
År:
2021
Genre:
POWER METAL
Skivbolag:
AFM RECORDS

Inledande Blast from the past sätter tempot och stilen, vi snackar europeisk power metal för cirka 20 år sedan. Utmärkande för Pete Ahonen i de fall jag har hört skivor han medverkar på är att han påminner om E-Type. Det känns som att de starka refränger han får ur sig skulle fungera lika bra för några popsnören på melodifestivalen med annat arrangemang.

Tänk den (hemska) tanken när du lyssnar på titellåten, som är skivans höjdpunkt (som sig bör), Helloween-iga Rules the universe, Persona non grata (perfekt med en italienare för att få till uttalet i latinet), Hit the night, svängiga Calling, som också kan vara plattans bästa låt, Off the radar … Äh tusan, detta är ju näst intill en komplett platta med nästan bara starka låtar!

 1. Blast in the past
 2. Rules the universe
 3. Out of control (Savage animals)
 4. Persona non grata
 5. Arsonist of the soul
 6. Hit the night
 7. Running in the darkness
 8. Calling
 9. Off the radar
 10. Fire with fire
 11. Will I rise with the sun
 12. Eternal life

Jag noterar även roat att Running in the night har Demon redan har gjort refrängen till för många år sedan, men sämre lån kan man ju göra! Burning Point mattas inte av, tvärtom, avslutande Eternal life, är ytterligare en Halloween-ig power metal-dänga.

Ytterligare en detalj som utmärker Ahonens skivor är den musikaliska förmågan att inte låta generiskt utan han kan leka med ords uttal och betoning på ett snygg sätt. Och hur många band har förmågan att göra en lång oböjlig titel som Arsonist of the soul till en hitartad låt? Gör dig själv en tjänst och kolla upp denna snudd på 5/5-skiva.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående inlägg

Här är en ny stark EP av Lars Winnerbäck

Nästa inlägg

Var redo - nu kör Battering Ram över dig!