Heavy metal-magi med Iron Maiden!

Vilket är egentligen världens bästa heavy metal-band genom tiderna?

Efter att ha hört Senjutsu så ligger Iron Maiden väldigt bra till för att bli svaret på den frågan …

5/5

Artist:
IRON MAIDEN
Albumtitel:
SENJUTSU
År:
2021
Genre:
HEAVY METAL
Skivbolag:
PARLOPHONE RECORDS

Iron Maiden är det legendariska brittiska heavy metal-bandet som bildades i Leyton 1975 och sedan har det skrivits historia för det här makalösa bandet som dock har genomgått en del förändringar i line-upen genom åren.

Det har blivit 17 studioalbum:

 • Iron Maiden (1980)
 • Killers (1981)
 • The number of the beast (1982)
 • Piece of mind (1983)
 • Powerslave (1984)
 • Somewhere in time (1986)
 • Seventh son of a seventh son (1988)
 • No prayer for the dying (1990)
 • Fear of the dark (1992)
 • The X factor (1995)
 • Virtual XI (1998)
 • Brave new world (2000)
 • Dance of death (2003)
 • A matter of life and death (2006)
 • The final frontier (2010)
 • The book of souls (2015)
 • Senjutsu (2021)

För den som hade hoppats att de skulle få ett Iron Maiden som de lät på 1980-talet så är det bara till att glömma det. I stället fortsätter Maiden med det som de gjorde på The book of souls-platta.

 1. Senjutsu
 2. Stratego
 3. The writing on the wall
 4. Lost in a lost world
 5. Days of future past
 6. The time machine
 7. Darkest hour
 8. Death of the celts
 9. The parchment
 10. Hell on earth

Då blir det någon progressiv heavy metal och det blir återigen långa låtar där de flesta snurrar i mål först efter sju till tolv minuter. Och just det där kan bli lite drygt, men inte med Iron Maiden. Här är det precis tvärtom. Man vill liksom bara ha mer och mer när de bjuder på de här grymma låtarna på Senjutsu som betyder något i stil med taktik och strategi.

Visst, kan man sakna det klassiska Iron Maiden som gjorde The trooper, Run to the hills och Fear of the dark, men samtidigt är det grymt kul att få höra det här nya Maiden. De vill liksom inte gå bakåt utan de vill göra något nytt och det gör de.

De gör det på bästa sätt. De bygger upp sina låtar sakta, men säkert. Det blir dock inte stenhårt utan snarare blir det spännande. Det är ändå tungt. Det blir också mörkt – och allt det där kommer direkt på titelspåret.

Det blir smått episka låtar och det är ett högklassigt album där The Writing on the wall sticker ut. Det är en maffig låt där Iron Maiden får med en del countryinfluenser i sin heavy metal. Den är ta mig tusan overkligt bra!

Days of future past är den kortaste – fyra minuter och tre sekunder – låten på albumet – och den blir direkt en favorit. Maiden hinner ändå med mycket och det är temposkiftningar och en jävla massa gitarrer samtidigt som Bruce Dickinson briljerar med sången.

Den mäktiga Darkest hour blir även det snabbt en favorit precis som Stratego och The parchement. På den sistnämnda blir det någon filmkänsla i början, men sedan tycker Maiden på och det blir gitarristerna Adrian Smith, Dave Murray och Janick Gers som öser på i en låt som är över tolv minuter lång. Magi!

Men som vanligt … lyssna på plattan från början till slut. Det är något extra speciellt att göra det med en platta som Senjutsu.

Iron Maiden
Bruce Dickinson
(sång)
Dave Murray (gitarr)
Janick Gers (gitarr)
Adrian Smith (gitarr)
Steve Harris (bass, keyboards)
Nicko McBrain (trummor)

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born in the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående inlägg

Ett spännande album av Big Red Machine

Nästa inlägg

Det bubblar om Descaliers debutalbum

Senaste om Iron Maiden