Det blev dundersuccé med en ny sångare

Så var det dags för den sista plattan under 1980-talsveckan …

1981. Heavy metalbandet Iron Maiden var på frammarsch. Då kickade de sångaren Paul Di’Anno. Hur fasiken skulle det gå då?

5/5

Artist:
IRON MAIDEN
Albumtitel:
THE NUMBER OF THE BEAST
År:
1982
Genre:
HEAVY METAL
Skivbolag:
EMI

En del trodde att det skulle bli dödsstöten för Iron Maiden, men de hade minst sagt fel. Det gick ju hur bra som helst när de tog in Bruce Dickinson som ersättare.

Den 22 mars 1982 släppte Iron Maiden sitt tredje album, det första med Dickinson då. The number of the beast blev något utöver det vanliga. Det kan till och med vara den bästa plattan som Iron Maiden har gjort – någonsin – och när det släpptes var det total succé. The number of the beast blev listetta i England vilket också var första gången bandet hamnade där.

  1. Invaders
  2. Children of the damned
  3. The prisoner
  4. 22 Acacia Avenue
  5. The number of the beast
  6. Run to the hills
  7. Gangland
  8. Hallowed be thy name

Albumöppnaren är Invaders, en snabb bra låt. Det blir dock bättre. Rätt mycket bättre till och med. Children of the damned är en av de bästa låtarna på plattan. Det är soft till en början, men sedan tar låten fart. Det är sköna gitarriff och Dickinsons röst är himla bra till denna mörka låt.

He’s walking like a dead man
If he had lived he would have crucified us all
Now he’s standing on his last step
He thought oblivion, well it beckons us all
Children of the damned

22 Acacia Avenue är en annan höjdare. Det är snabbt, men samtidigt är det melodiöst. Här finns också titelspåret som många säkert upptäckte Iron Maiden med: The number of the beast. Det är en låt som många Iron Maiden-fans skickar upp överst på listan över bandets bästa låtar.

Att den skulle vara nummer ett låter jag vara osagt, men bra är den i alla fall. Ruggigt bra till och med.

Det är en låt som har allt. Sköna riff, gott gung och en cool text. Och Dickinson på sång då.

Run to the hills är en annan lysande låt. Även den hamnar blad det bästa som Iron Maiden har gjort, i alla fall på min lista.

Total eclipse är inte med på originalplattan vilket är lite konstigt. Det är en riktigt vass låt som finns med på den remastrade versionen.

Den sista låten är Hallowed be thy name. Det finns väl nästan bara ett ord för den låten skit … bra!

Iron Maiden
Bruce Dickinson (sång)
Dave Murray (gitarr)
Adrian Smith (gitarr)
Steve Harris (bas)
Clive Burr (trummor)

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born in the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående inlägg

Ingen 80-talsvecka utan Scocco

Nästa inlägg

Springsteen ... man tar sig för pannan

Senaste om Iron Maiden