Ett spännande album av Big Red Machine

Big Red Machine är tillbaka med album nummer två: How long do you think it’s gonna last?

Med sig har de en jäkla massa gästartister – och då blir det ett riktigt spännande album …

4/5

Artist:
BIG RED MACHINE
Albumtitel:
HOW LONG DO YOU THINK IT’S GONNA LAST?
År:
2021
Genre:
ALTERNATIVE, ROCK
Skivbolag:
JAGJAGUWAR

Big Red Machine släpper en ny platta. Foto: Graham Tolbert

Det var 2018 som Big Red Machine dök upp med sitt självbetitlade debutalbum. Fast så mycket till debutanter var de inte. Bakom Big Red Machine finns två välkänada herrar: Aaron Dessner (The National) och Justin Vernon (Bon Iver).

Det de har gjort med The National och Bon Iver är smått otroligt så när duon slår sina påsar ihop igen kan det ju knappast gå fel.

 1. Latter days
 2. Reese
 3. Phoenix
 4. Birch
 5. Renegade
 6. The ghost of Cincinnati
 7. Hoping then
 8. Mimi
 9. Easy to sabotage
 10. Hutch
 11. 8.22 AM
 12. June’s a river
 13. Brycie
 14. New auburn

På den här nya plattan med Big Reed Machine, där Dessner och Vernon verkligen kan experimentera, har de med sig en jäkla massa gästartister – även om de hade klarat sig bra på egen hand – och det är riktigt kul att höra.

Här finns bland andra Anaïs Mitchell, Robin Pecknold, Sharon Van Etten, Lisa Hannigan, Shara Nova och Ben Howard med. Sedan finns en viss Taylor Swift med på låtarna Birch och Renegade. Swift har tidigare jobbat med såväl Dessner som Vernon så att det är en bra kombination är ingenting nytt.

När Big Red Machine och Taylor Swift nu gör låtarna Birch och Renegade så skiljer de sig åt. Det är någon alternativ rock med folkrock-känsla fast så mycket Swift i den förstnämnda låten är det dock inte. Det är desto mer av henne i Renegade. Ja, det är en låt som hade fungerat på någon av hennes senaste plattor – vilket kanske inte är så konstigt eftersom Dessner gjorde låtar till såväl Big Red Machine som till Taylor Swift under samma period. Det är en grym låt som faktiskt spelades in i mars i år, samma vecka som Swift och Dessner vann en grammy för årets album med Folklore.

Are you really gonna talk about timing in times like these?
And let all your damage damage me
And carry your baggage up my street
And make me your future history, it’s time

You’ve come a long way; open the blinds, let me see your face
You wouldn’t be the first renegade to need somebody
Is it insensitive for me to say: ”Get your shit together so I can love you?”
Is it really your anxiety that stops you from giving me everything?
Or do you just not want to?

Albumet inleds med den känslosamma Latter days och återigen är det någon folk-känsla i det som Big Red Machine gör. Det är en röd tråd på plattan – fast det är mycket mer än så. Big Red Machine experimenterar sig fram och nästan leker med soundet samtidigt som texterna känns personliga när de gör låtar som bland annat rymmer barndom, äktenskap, familjen och mental hälsa.

Andra kanonlåtar är Reese där det är det försiktiga pianospelandet – och världsmusik-känslan – som man fastnar för. Återigen blir det känslosamt när Big Red Machine gör en av fyra låtar helt på egen hand – och det här påminner en del om Charlie Simpson och hans solomaterial.

Phoenix är även det en grym låt. Här finns Fleet Foxes sångare Robin Pecknold och Anaïs Mitchell med. Det händer grymt mycket låten, men den är samtidigt soft och hur härlig som helst.

Nästa gång som man hoppar till är med Mimi där Ilsey är med. Den där rösten är hur skön som helst och höjer definitivt den här låten lite extra. Det gör även gitarrsoundet där man stundtals får John Mayer-vibbar. Även de vackra låtarna Brycie och New auburn är värda att lyfta fram.

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born in the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående inlägg

Ny lista: Tio rökare från Chuck Dakota

Nästa inlägg

Heavy metal-magi med Iron Maiden!