Screen violence – nytt och suveränt med Chvrches

Chvrches släpper Screen violence.

Då kan man slå fast att den här trion tillhör de absoluta synthpopbanden som finns där ute just nu.

5/5

Artist:
CHVRCHES
Albumtitel:
SCREEN VIOLENCE
År:
2021
Genre:
SYNTHPOP
Skivbolag:
UNIVERSAL MUSIC, VERTIGO

Glasgowbandet Chvrches (CHVRCHΞS) har nu varit i gång under tio år och Iain Cook, Martin Doherty och Lauren Mayberry har övertygat stort sedan starten – och när det handlar om synthmusik så tillhör de det bästa som finns där ute just nu.

 • The bones of what you believe (2013)
 • Every open eye (2015)
 • Love is dead (2018)
 • Screen violence (2021)

För en som är uppväxt med 1980-talssynthpopen (och givetvis punk, rock, hårdrock pop och allt annat som släpptes då) så är det verkligen något speciellt med Chvrches. Nu låter de inte som ett klassiskt Depeche Mode, Alphaville eller Howard Jones utan Glasgowbandet gör sin synthpop på ett modernt sätt och de blandar in såväl indietronica som indiepop i sin musik.

 1. Asking for a friend
 2. He said she said
 3. California
 4. Violent delights
 5. How not to drown
 6. Final girl
 7. Good girls
 8. Lullabies
 9. Nightmares
 10. Better if you don’t

Singlarna He said she said, How not to drown och inte minst Good girls har skvallrat om att Screen violence skulle kunna bli den bästa plattan som Chvrches någonsin har gjort – och så är det. Eftersom man bara har hunnit höra plattan tio gånger så skrivs det inte sten redan, men helt klart så är det ett grymt fint album med lika grymma synthpoplåtar.

Singlarna sticker ut och How not to drown, som Chrvrches gör tillsammans med Robert Smith (The Cure) kommer att bli en klassiker. Det kan inte sluta på något annat sätt.

Sedan är det ju kul att få höra en låt som Better if you don’t. Chvrches gör den själva, men det är ändå lite The Cure-känsla i den.

En annan låt som kommer att bli en klassiker är Good girls. Det är en av de absolut bästa låtarna som Chvrches har gjort – och det säger väl egentligen allting. Lauren Mayberry är fantastisk bakom mikrofonen – det är hon ta mig tusan alltid – och när det sedan blir en härligt soft, småmörk synthpoplåt så är det en given hit i min bok. Det är en faktiskt av årets bästa låtar alla kategorier.

They tell me I’m hell-bеnt on revenge
I cut my teeth on wеaker men
I won’t apologise again
And I never had a taste for liars
Or the uniquely uninspired
’Cause I don’t need to be desired

Chvrches

Det är jämnt och bra. Alla låtar skulle liksom göra sig som singel så det är en klassplatta som Chvrches har gjort och soundet de ger oss i låt efter låt är synthpop med lite indie- och new wave-känsla – och det där med The Cure kan man faktiskt hitta i ytterligare låtar. Det är inte så att en hel låt är The Cure, men här och där dyker det upp någon sekvens. Det är himla snyggt gjort – och bra!

Topp tre får bli Good girls, How not to drown och California, men sedan finns också Final girl, Asking for a friend, Lullabies och He said she said som är lika härliga – och det finns mer!

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born in the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående inlägg

Håll i er - The Bronx släpper Bronx VI

Nästa inlägg

Danko Jones - en sann power trio

Senaste om Chvrches