Danska bärsärkar stormar fram

Ett av grannlandets bästa band har verkligen utnyttjat studion på ett närmst oemotståndligt sätt.

4/5

Artist:
BERSAERK
Albumtitel:
SOL
År:
2020
Genre:
DOOM-METAL, METAL
Skivbolag:
NORDENVIND RECORDS

Bersaek släpper albumet Sol. Foto: Marika Hyldmar

Tredje plattan sedan denna danska kvartett startade 2012 och min första bekantskap gör att jag redan tigger om mer. För det har en kraft och tyngd som inte enbart slår undan benen på en eller får öronen att smulas itu som torra corn flakes-flingor, utan denna genomgående starka Ragnarök-känsla byggs underhand upp via skiftande tempo, instrumentering och en alldeles magisk röst från Casper Roland Popp.

Jag kan hitta ursinnigt bas-riffande samt låtmönster från nordiska kolleger som Kvelertak, Dismember och rentav Little Fish, och det är ett ytterst påhittigt, varierat men tyglat studiojobb och en distinkt produktion. Och genom de elva spåren bland asar, vargar och blodmånar knackar bandet ofta på portarna till Midgård.

Harmonierna är många, ofta moll men de tillåter sig spricka upp (nåja …) i lite melankoli, som om de ibland tröttnar på headbanging över bas och gitarr och tar igen sig i lotusställning med både mellotron och synt. Fast jag kan sakna ett och annat solo här och var som avbrott typ ett öppnat fönster för lite vädrande tvärdrag

Men lejonparten är tung, mörk och bitvis hårdför metal. Och som sagt; sångaren är bland de bästa.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående inlägg

Premiär! Jonathan Fröberg släpper ny musikvideo

Nästa inlägg

Mörkt men grymt bra av Christian Kjellvander