Neil Youngs platta kom 45 år för sent …

Att ett album kan bli försenat kan man ha förståelse för.

Fast när det gäller Neil Young så kan det ha gått till överdrift …

Hans Homegrown fick helt enkelt vänta 45 (?!) år på att bli släppt.

4/5

Artist:
NEIL YOUNG
Albumtitel:
HOMEGROWN
År:
2020
Genre:
FOLK, ROCK
Skivbolag:
SILVER BOW PRODUCTIONS, INC.

1968 släppte Neil Young sin självbetitlade platta och sedan dess har vi fått magiska album som Everybody knows this is nowhere (1969), After the gold rush (1970), Harvest (1972), On the beach (1974), Tonight’s the night (1975), Zuma (1975), Rust never sleeps (1979), Ragged glory (1990) och Harvest moon (1992) för att nämna några. Onekligen är det som så att en annan gillar det Neil Young gjorde tidigare i karriären bäst.

Då blir man inte så lite glad över att få Homegrown! Det är en platta som är inspelad under 1974 och 1975 och tanken var att den skulle släppas efter On the beach, men låtarna var lite väl personliga – och han skämdes över det hela – tyckte Neil Young som i stället skickade ut Tonight’s the night och lade Homegrown i byrålådan.

I apologize. This album Homegrown should have been there for you a couple of years after Harvest. It’s the sad side of a love affair. The damage done. The heartache. I just couldn’t listen to it. I wanted to move on. So I kept it to myself, hidden away in the vault, on the shelf, in the back of my mind … but I should have shared it. It’s actually beautiful. That’s why I made it in the first place. Sometimes life hurts. You know what I mean. This is the one that got away.

Neil Young till Neil Young Archives
 1. Separate ways
 2. Try
 3. Mexico
 4. Love is a rose
 5. Homegrown
 6. Florida
 7. Kansas
 8. We don’t smoke it no more
 9. White line
 10. Vacancy
 11. Little wing
 12. Star of Bethlehem

Det finns dock en del låtar som man känner igen här. Exempelvis så finns White line, Little wing och Star of Bethlehem med på andra plattor.

Det är samma sak med Love is a rose som kanske är den mest kända låten från Homegrown. Den låten finns med på Decade. Sedan är det ju grymt kul att får höra den magiska låten, som Linda Ronstadt hade en countryhit med 1975, där den var tänkt att finnas från början … Fast det spelar knappast någon roll att man känner igen en del låtar för det finns även sådant som man aldrig hade hört tidigare här också.

Topp tre? Love is a rose, White line och Vacancy.

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born in the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående inlägg

Vilken häftig version ni gör, Walk Off The Earth!

Nästa inlägg

Änglarna på Södermalm blir Angels of Hollywood