Tomtar, troll och så givetvis KSMB

Så var då årets första riktigt feta skivsläppardag här.

Det trillar ut en hel del bra plattor i dag och en av dem är med det klassiska punkbandet KSMB.

Vi får EP:n Bland tomtar och troll.

4/5

Artist:
KSMB
Album:
BLAND TOMTAR OCH TROLL (EP)
År:
2020
Genre:
PUNK
Skivbolag:
WILD KINGDOM

KSMB har varit i gång i hur många år som helst nu känns det som. De bildades som Skärholmens Punkensemble 1978 av ett gäng gymnasieungdomar efter punkvågen som svepte in från England.

Snart blev de 13 medlemmarna fem och namnet blev KSMB. De nådde snart framgångar med sina grymma plattor, men det kostade också på. KSMB tog en paus. Den varade i elva år.

De kom tillbaka och släppte plattan En gång till 1993 och de turnerade på nytt under tre år. Sedan kom det en ny paus. Den varade i 19 år.

 • Bakverk 80 (Incest Brothers och Travolta Kids) (1979)
 • Aktion (1980)
 • Rika barn leka bäst (1981)
 • En gång till (1993)
 • Ond saga (2017)
 • Showen: En slemmig torsk (2019)

De släppte En slemmig torsk under förra året, men det var lite annorlunda och en självbiografisk föreställning. Nu är KSMB tillbaka med en ”riktig” EP där de ger oss sju låtar.

 1. Gamla ideal
 2. Muhammad Ali
 3. På väg till dig
 4. Om du väljer att gå
 5. Hund
 6. Tjyvarnas armé
 7. Fars dag

Visst, det låter inte riktigt likadant som det gjorde på ett av de bästa svenska punkalbumen som har gjorts: Rika barn leka bäst.

Fast vad gör det? Vilka band står still och stampar på exakt samma ställe år efter år?

Däremot så låter det en hel del som det gör på Ond saga – och det är ju inte så dumt för det är ett skitbra album.

I pressutskicket inför släppet står det: ”KSMB är bandet som vägrar att stå stilla och inordna sig i de konventioner som andra sätter upp. Därför blir det sällan som andra förväntar sig. I januari 2020 släpps Bland tomtar och troll. Denna gång är de mer personliga än någonsin och sparkar inte utåt utan tittar i stället inåt i sig själva.”

Det är långt ifrån någon skrammelpunk. Det är mer rock över det hela och man hoppar nästan till när På väg till dig börjar. Det är en lugn låt. Det är känslosamt och långt ifrån Sverigevänner som finns med på Ond saga. Om det låter bra? Nej. Det låter skitbra!

Nu har inte KSMB gått och blivit Sveriges svar på Richard Marx för innan dess har det varit gott drag i Gamla ideal och Muhammad Ali. Där är det vrålrock med KSMB och då får stärkaren jobba som fan! Det är speciellt Muhammad Ali som gör att man vill maxa volymen.

Fast det finns fler låtar som gör att man mest vill vråla med i texten. Om du väljer att gå och Hund är två av dem: ”Jag vill bränna ner allt // Och i nästa liv, ja då vill jag bli … // Jag vill bli en hund.”

Som sjättespår finns Tjyvarnas armé – och det är kanske det här albumets bästa spår. Det är bra fart och ett jävla gung. Sedan kan man kort och gott konstatera att KSMB, som vanligt, har gjort en kalasplatta!

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born in the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

1 Comment

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående inlägg

Dolorifics släpper debuten Welcome to Dolograd

Nästa inlägg

En imponerande debutplatta av Passion

Senaste om KSMB