Vandelay - Grand Sensation

Det här är sensationellt bra, Vandelay!

Här har ni en platta som man inte såg komma: Grand sensation.

Det är rock ’n’ roll-bandet Vandelay som ligger bakom den här smällkaramellen till album.

4/5

Artist:
VANDELAY
Album:
GRAND SENSATION
År:
2019
Genre:
ROCK

Skivbolag:
VANDELAY

Det var under 2018 som rockbandet från Umeå bestämde sig för lyfta fram sin vision om att hjälpa till så att rockmusiken fick en nytändning.

Hur gör man det bäst då?

Tja, kanske som Vandelay gör det – med en sylvass debutplatta som rockar som fan.

 1. The house for the wicked
 2. Bad luck
 3. Peace of mind
 4. On it goes
 5. Sweet little sister
 6. Dirty glamour
 7. Julie Ann
 8. Everything’s set on repeat
 9. On the loose
 10. Tiny piece of nothing at all
 11. Time to shine

Före albumsläppet hade Vandelay skickat ut en del singlar. De missade dock en annan så när den här plattan landade han man inte en blekaste aning om vad som skulle vänta. Fast det räckte liksom med att höra inledningen av The house for the wicked för att man skulle börja spinna runt som ett sjölejon på SeaWorld.

Det där gitarrsoundet i början och när låten sedan kickar i gång … man får feta vibbar från det fantastiska bandet The Hellacopters som också är ett band som Vandelay har influeser ifrån. KISS är ett annat och då kan man ju förstå att det här till viss del handlar om retrorock ’n’ roll och garagerock.

En del kan reta sig på att få stämpeln som ett retrorockband. Det är fel. Det är bara positivt. Man har ju inspirerats av något bland det bästa som har gjorts och sedan gjort sin egen grej av det. Förhoppningsvis har man tagit något bra och gjort det ännu bättre. Vad är fel med det?

Att Vandelay slår The Hellacopters kanske man inte kan säga, men visst fasiken finns det plats för det här gänget också. Inte minst när debutplattan Grand sensation är sensationellt bra.

Man har liksom knappt hunnit hämta sig från The house for the wicked förrän Vandelay smattrar i gång Bad luck. Bara en sådan titel så blir man ju nyfiken. Och visst rockar det här fett också. Det här soundet alltså …

Nästa gång man fastnar är vid On it goes. Det är lite softare, men gunget i den här låten är urskönt.

Sometimes I just don’t know where to turn
When everything you say comes down to you

Skid Row har gjort en klassisk låt som heter Sweet little sister. Nu har Vandelay också en egen Sweet little sister i sin låtkatalog – och det är en låt som kommer att spelas sönder och samman här hemma.

Fast det kommer hela plattan att göras för det här var en grymt trevlig överraskning och det tar liksom inte slut med kanonlåtar: Dirty glamour, Everything’s set on repeat, The piece of nothing at all och Time to shine är ytterligare några sådana.

Vandelay
Henrik Björk (sång)
Erik Andersson (bas)
Robert Andersson (gitarr)
Fredrick Bygdén (gitarr)
Johan Andersson (trummor)

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born in the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

1 Comment

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Hildur Höglind
Föregående inlägg

"Jag började nog sjunga innan jag pratade"

Harrington Saints - 1,000 Pounds Of Oi!
Nästa inlägg

Här får ni 1 000 pounds of oi!

Senaste om Vandelay