Broder Henrik Rapp har snickrat ihop en ny platta

Broder Henrik Rapp är tillbaka med uppföljaren Är vi underhållna nu?

Vi får plattan Idioter lär oss och vi lär varann – och bara en sådan titel gör att man bara måste låta det här snurra på några varv …

4/5

Artist:
BRODER HENRIK RAPP
Album:
IDIOTER LÄR OSS OCH VI LÄR VARANN
År:
2019
Genre:
POP
Skivbolag:
VALLEY MUSIC DALAPOP

Med tanke på Är vi underhållna nu? så var förhoppningarna om ett nytt vasst album uppskruvade högt – och Broder Henrik Rapp gör oss inte besvikna. Jo, det är väl en grej som man retar sig på. Det är för få låtar! Ett intro och sex låtar är liksom inte tillräckligt när man vill höra mer …

  1. Ijenkligen
  2. Underbar
  3. Överallt
  4. Vad gör vi sen?
  5. Herregud
  6. Nöjdman
  7. Mårtanberg

Det är ett gäng med sköna låtar som Broder Henrik Rapp har snickrat ihop. Det är svensk pop/poprock med snygga melodier och sköna texter.

Och när man låter Underbara snurra i gång så tänker man mest att det här är smått lysande. Det är skönt som tusan och man sitter snart och sjunger med i ”jag är så jävla underbar”.

Sedan är det dags för där även Peter Morén (Peter Bjorn And John) finns med. I låten – som helt klart är sylvass – hörs delar av Olof Palmes radiotal från 1965.

Överallt är en sann historia om en person som blev sviken av det samhälle han hela livet kämpat för. Det är en kampsång för alla där ute som lever i ett utanförskap och som är för små för att få plats. När åsikten är att alkoholism är självvalt, då står fördomen i paritet med de bruna skjortornas fördomar. En fördom är något som finns överallt, och så länge den finns kommer priviligierade personer i höga positioner använda sig av den, och krossa människor med den. En fördom är ingen fakta, men när tillräckligt många människor bär den, så tenderar den att bli det. Den har dödat förut och den kommer göra det igen, säger Broder Henrik Rapp, i ett pressutskick, om den låten.

Annars är det Vad gör vi sen? som är den största höjdpunkten på albumet. Det är ett lite somrigt poprocksound, men det är i texten som man fastnar: ”Jag var måttfullt desperat // Jag var lite småsjuk och lat // Jag var lite som bäst när jag var själv // Men det var så långt till nästa helg // Var det värt att börja om?”

Vad gör vi sen? handlar om mina första vuxenår i en liten stad i Dalarna och om hatkärleken till min hemby. Om de meningslösa fyllorna, om den timmeslånga turen med nattbussen från krogen direkt till efterfesten i hemmabaren. Om slagsmålet mot raggarna på Dödsberget, om rastlösa ordningsvakter, om Facebook-varningar för utländska registreringsskyltar och om den trygga barndomsbubblan som, för vissa, aldrig spräcks och byts ut till trångsynthet med tiden. Men även om flytten till Stockholm och det dåliga samvetet som kom med det.

Herregud, Nöjdman och Mårtanberg rundar sedan av albumet- och det är samma sak här. Det är texterna som gör att man fastnar för Broder Henrik Rapps låtar. Man behöver liksom bara höra en textrad som ”Jag är inte längre som bäst när jag är själv” för att man ska ska börja le.

Idioter lär oss och vi lär varann släpptes den 18 oktober. Den 23 oktober firar Broder Henrik Rapp albumsläppet med en spelning på Bar Brooklyn i Stockholm.

Förresten gillar du det här så är det värt att kolla upp Martin Berglund & Stödorkestern också.

Musikälskare sedan liten skit ... Fem album man måste ha i samlingen? Oasis - (What's the Story?) Morning glory, The Gaslight Anthem - The '59 sound, Tom Petty - Full moon fever, U2 - The Joshua Tree, Dire Straits - Brothers in arms och Bruce Springsteen - Born in the U.S.A. Det gick inte att välja fem ...

2 Comments

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående inlägg

Mando Diao är tillbaka med en bang!

Nästa inlägg

Detta såg man inte komma, Sturgill Simpson!

Senaste om Broder Henrik Rapp